4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Banking & Servicii financiare – Dragoș Neacșu: Pot contribui la consolidarea unui ecosistem funcțional, instituționalizat, al tuturor părților interesate în finanțarea afacerilor prin mecanismele pieței de capital – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Licențierea în 2024 și operaționalizarea în cadrul CCP a ambelor piețe, cea cu active suport din piața bursieră în 2024 și apoi cea cu active support în piața de energie în 2025 va permite realocarea unor resurse umane, financiare și de timp prețios...

Odată ce vom fi reușit operaționalizarea CCP, sunt de părere că energiile creativ-inovative, sprijinite pe capacitatea administrativă și relațională extinsă a BVB ar trebui să se focalizeze pe crearea unui climat de încredere între toate părțile interesate...

Mai departe, putem susține activ, în cadrul unui astfel de plan, utilizarea facilităților introduce de PNRR în legătură cu listari ale unor companii, atât din portofoliul statului, cât și dintre cele antreprenoriale.

Acționarii Bursei de Valori București vor alege, în Adunarea Generală din 22/23 noiembrie 2023, un nou Consiliu de Administrație pentru următorii 4 ani. 17 dosare de candidaturi au fost considerate adecvate, BVB publicând și numele acționarilor care susțin candidaturile.

Financial Intelligence publică, în perioada următoare, scurte interviuri cu cei care vizează postul de administrator BVB.

Dragoș Neacșu este face parte, în prezent, din boardul BVB, și este înscris de drept, la alegeri.

***

Cum aveți în vedere contribuiți la dezvoltarea BVB în următorii 4 ani?

Dragoș Neacșu: Sunt un om al echilibrului, al recursului la argument, atunci când temele abordate într-un grup de oameni pot capăta accente emoționale, pătimașe chiar. Experiența de piață și de viață, căpătată în cele trei decenii de când piața de capital a reînceput să funcționeze în România, cu proiecte personale relevante, atât în construcția instituțională a pieței, apoi în activitatea de brokeraj, în construcția unei trezorerii moderne, funcționale, la nivel de emitent suveran și cea de administrare a activelor, fiecare în parte mi-a oferit șansa de a exersa arta dialogului și a negocierii. Negocierea care unește, atunci când punctele de vedere și abordările par a fi ireconciliabile. Vreau și pot contribui la consolidarea unui ecosistem funcțional, instituționalizat, al tuturor părților interesate în finanțarea afacerilor prin mecanismele pieței de capital. Bursa de Valori București trebuie să fie un jucător activ, implicat profund în acest proces de cunoaștere și devenire.

Care sunt principalele dvs atuuri pentru funcția de administrator BVB?

Dragoș Neacșu: Aș spune, înainte de toate, istoria noastră comună. Evoluția mea profesională este intim legată de procesul de devenire al Bursei și mă simt dator să contribui, în continuare. Sunt un profesionist al pieței, am construit în această piață echipe frumoase, de succes, atât pe sell-side, pe buy-side, cât și în zona emitenților și am bucuria să lucrez foarte bine, de ceva vreme, în diferite construcții instituționale, alături de colegi din generațiile X, Y și Z, ceea ce a devenit, pentru mine unul, un fapt de viață cotidian.

Care considerați ar trebui fie top 3 priorități ale BVB înperioada următoare?

Dragoș Neacșu: 1) Licențierea și operaționalizarea CCP. Este un proiect pe care actualul CA l-a primit moștenire de la precedentul și este imperios necesar ca anii de început al viitorului CA să însemne finalizarea cu succes a acestui proiect, cel mai important al ultimelor decenii, prin prisma investițiilor făcute, în timp, bani și resurse umane implicate. Am reușit în acest mandat să contribui la proiect prin aducerea Electrica, emitent listat și lider pe piață de furnizare de energie electrică în structura de acționariat și am convins colegii din CA Electrica să trimitem un tânăr profesionist al pieței de capital (CFA, director de investiții) să intre în noua echipă, întinerită și cu un mix reușit de competențe și experiențe profesionale din CA CCP. În acest fel, lucrurile se așază pe un făgaș de normalitate, în afara unor compromisuri “politice”, care au marcat, în timp, lipsa de performanță a instituțiilor pieței. Licențierea în 2024 și operaționalizarea în cadrul CCP a ambelor piețe, cea cu active suport din piața bursieră în 2024 și apoi cea cu active support în piața de energie în 2025 va permite realocarea unor resurse umane, financiare și de timp prețios, la nivelul echipei executive și a CA pentru abordarea altor proiecte de impact.

2) Consolidarea unui ecosistem instituționalizat al mecanismelor de finanțare non-bancară al afacerilor în jurul Bursei de Valori București. Odată ce vom fi reușit operaționalizarea CCP, sunt de părere că energiile creativ-inovative, sprijinite pe capacitatea administrativă și relațională extinsă a BVB ar trebui să se focalizeze pe crearea unui climat de încredere între toate părțile interesate, active în diferite forme de finanțare non-bancară a companiilor, începând cu zona start-up, crowdfunding, venture capital, private equity, pe întreg ciclul de viață antreprenorial, al ideii de business, până la IPO. Evenimentele din ciclul “Capitalul Românesc”, organizate de fundația Romanian Business Leaders, în parteneriat cu BVB în ultimii doi ani, sunt un prim pas în această direcție.

3) Elaborarea unui plan de acțiuni pentru creșterea lichidității. Este nevoie să concentrăm într-un singur plan de acțiuni, pentru alocare eficientă resurselor, inițiative lăudabile altminteri, care nu produc efectele scontate, în lipsa coordonării. Mă refer aici, de exemplu, la realizarea unor parteneriate punctuale cu ministerele de resort, care dețîn în portofoliu companii listate sau în curs de listare. Există declarații publice de susținere a unor emisiuni de acțiuni ale companiilor din portofoliul Ministerului Energiei în perioada următoare, care ar mari free-floatul și ar genera volume de tranzacționare mărite, mai ales la companiile care sunt în structura familiilor de indici regionali/globali FTSE Russell și MSCI. Putem construi de aici și în relația cu alte ministere. Mai departe, putem susține activ, în cadrul unui astfel de plan, utilizarea facilităților introduce de PNRR în legătură cu listari ale unor companii, atât din portofoliul statului, cât și dintre cele antreprenoriale. Putem realiza parteneriate cu organizațiile reprezentative ale antreprenoriatului românesc, pentru a utiliza eficient cele 35 de milioane de euro, alocate rambursării parțiale a costurilor aferente unoir astfel de IPOuri, care pot determina o creștere semnificativă a numărului investitorilor de retail, prin asigurarea unei reprezentări mai bune a sectoarelor de activitate inovativă, creativă și cu un gradient de creștere semnificativ, din cadrul economiei reale.

***

Cristian Pascu (BCR) vizează revizuirea costurilor și obstacolelor la tranzacționare, stimularea împrumuturilor de acțiuni și lansarea de noi produse la BVB

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!