30.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Banking & Servicii financiare – Fondul European de Investiții a semnat un acord de împrumut subordonat în valoare de 15 milioane lei cu Patria Credit IFN – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fondul European de Investiții (FEI) a semnat un acord de împrumut subordonat în valoare de 15 milioane lei (3 milioane EUR) cu Patria Credit IFN, parte a grupului Patria Bank, într-o tranzacție susținută de InvestEU, instrumentul de finanțare menit să genereze investiții suplimentare în valoare de peste 372 de miliarde EUR până în 2027, în sprijinul priorităților politice ale Uniunii Europene.

Această tranzacție prelungește parteneriatul de succes dintre FEI și Patria Credit, care a început în urmă cu 11 ani, prin diverse instrumente de sprijin, datorită cărora Patria Credit a acordat împrumuturi care beneficiază de o garanție UE pentru microîntreprinderi, în special în zonele rurale, îmbunătățind astfel accesul la finanțare pentru acești antreprenori.

Fondul European de Investiții (FEI) a semnat un acord de împrumut subordonat în valoare de 15 milioane lei (3 milioane EUR) cu Patria Credit IFN, parte a grupului Patria Bank, într-o tranzacție susținută de InvestEU, instrumentul de finanțare menit să genereze investiții suplimentare în valoare de peste 372 de miliarde EUR până în 2027, în sprijinul priorităților politice ale Uniunii Europene. Operațiunea va permite Patria Credit să își extindă în continuare operațiunile, în ceea ce privește numărul de clienți și dimensiunea portofoliului, în special în domeniul microfermelor cu acces limitat la credite tradiționale, potrivit unui comunicat.

În același timp, împrumutul pe 10 ani are ca scop îmbunătățirea capacității Patria Credit IFN de a atrage resurse suplimentare de finanțare externă. Acest împrumut subordonat este acordat în cadrul produsului InvestEU Investiții pentru consolidarea capacităților.

Această tranzacție prelungește parteneriatul de succes dintre FEI și Patria Credit, care a început în urmă cu 11 ani, prin diverse instrumente de sprijin, datorită cărora Patria Credit a acordat împrumuturi care beneficiază de o garanție UE pentru microîntreprinderi, în special în zonele rurale, îmbunătățind astfel accesul la finanțare pentru acești antreprenori. Până în prezent peste 4200 de credite au ajuns în afacerile locale prin cadrul programelor EaSI și InvestEU, un echivalent de peste 129 de milioane de lei.

Marjut Falkstedt, directorul executiv al FEI, a declarat: “Instrumentele de consolidare a capacităților s-au dovedit a fi un instrument foarte util, punând în legătură instituțiile europene cu partenerii locali pentru a face mai ușor de accesat finanțarea pentru cei mai mici actori din economie. De aceea, prin intermediul programului InvestEU, suntem bucuroși să ne unim din nou forțele cu Patria Credit, pentru a le consolida baza de capital și, în cele din urmă, pentru a genera un nou sprijin pentru fermierii și legumicultorii români în vremuri dificile.”

“Acest nou împrumut înseamnă foarte mult pentru noi. Pe de o parte, dovedește încrederea pe care FEI ne-o acordă, pe de altă parte, atestă creșterea noastră susținută din ultimii ani și dedicarea față de microfinanțarea rurala din România. În cei peste 19 ani de experiență alături de antreprenorii din mediul rural, și nu numai, am învățat că incluziunea financiară este unul dintre pașii importanți pentru dezvoltarea economiei. Parteneriatul cu FEI este unul strategic și ne ajută să ne dezvoltăm și sa continuăm misiunea de îmbunătățire a nivelului incluziunii financiare în România.”, a declarat Raluca Andreica, Director General Patria Credit.

Patria Credit IFN a înregistrat în 2022 un profit net de 1,55 milioane de euro și a raportat o creștere a portofoliului cu +22%, la o valoare de 32,5 milioane de euro. IFN-ul este cel mai mare finanțator al fermelor mici, sub 10 ha, din mediul rural, iar peste 79% dintre micro creditele acordate de aceasta sunt oferite cu garanție europeană InvestEU, prin parteneriatul strategic cu Fondul European de Investiții și programele EaSI și InvestEU. Sprijinul afacerilor micilor fermieri este demonstrat și de profilul portofoliului de clienți, care provin preponderent din marile bazine legumicole și accesează credite pentru susţinerea investiţiilor în agricultură.

Planurile de dezvoltare pentru 2023 ale Patria Credit includ continuarea creșterii susținute, cu menținerea grupului țintă tradițional de clienți, inclusiv extinderea către alte zone geografice cu deficit de servicii bancare ale țării. 

FEI este parte din Grupul BEI. Acesta sprijină întreprinderile mici din Europa, îmbunătățind accesul acestora la finanțare prin intermediul unei game largi de intermediari financiari selectați, cum ar fi bănci, societăți de garantare și de leasing, furnizori de microcredite și fonduri de capital privat. FEI concepe și oferă instrumente de finanțare prin capitaluri proprii și împrumuturi care promovează obiectivele UE de sprijinire a antreprenoriatului, a creșterii, a inovării, a cercetării și dezvoltării, a tranziției ecologice și digitale și a ocupării forței de muncă.

Programul InvestEU oferă Uniunii Europene o finanțare crucială pe termen lung prin mobilizarea unor fonduri publice și private substanțiale în sprijinul unei redresări durabile. De asemenea, contribuie la mobilizarea investițiilor private pentru prioritățile de politică ale UE, cum ar fi programul european “Green Deal” și tranziția digitală. Programul InvestEU reunește sub un singur acoperiș multitudinea de instrumente financiare ale UE disponibile în prezent pentru a sprijini investițiile în Uniunea Europeană, făcând finanțarea proiectelor de investiții în Europa mai simplă, mai eficientă și mai flexibilă. Programul este alcătuit din trei componente: Fondul InvestEU, Centrul consultativ InvestEU și portalul InvestEU. Fondul InvestEU este pus în aplicare prin intermediul partenerilor financiari care vor investi în proiecte utilizând garanția de 26,2 miliarde EUR de la bugetul UE. Întreaga garanție bugetară va susține proiectele de investiții ale partenerilor de implementare, va crește capacitatea acestora de asumare a riscurilor și va mobiliza astfel cel puțin 372 de miliarde EUR în investiții suplimentare.

Patria Credit IFN SA este o instituție financiară nebancară (IFN) care susține eforturile micilor fermieri si antreprenorilor, precum și impactul lor pozitiv asupra comunităților rurale. Specializată în finanțarea agricultorilor, Patria Credit este membră a European Microfinance Network (EMN) şi Microfinance Centre (MFC) și prima instituție financiară nebancară dedicată microfinanțării din România, cu aproape 20 de ani de experiență și mai bine de 18.000 de clienți finanțați. Istoria Patria Credit a început în 1996, inițial ca program al organizației World Vision, evoluând ulterior în fundație și apoi în IFN. În prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscută de Codul European de Bună Conduită inițiat de Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea și impactul activității de microfinanțare realizate în România. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implică în proiecte de susținere a agriculturii, de dezvoltare a spațiului rural și de susținere a tranziției micilor fermieri către o agricultură sustenabila (Programul Ferma Inteligentă).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!