11.2 C
București
duminică, martie 26, 2023

Banking & Servicii financiare – Guvernul SUA intervine și spune că persoanele cu bani depuşi la SVB vor putea să-și acceseze banii – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fondul de asigurare a depozitelor FDIC va fi utilizat pentru a acoperi banii deponenților, mulți dintre aceștia neasigurați din cauza plafonului de 250.000 USD pentru depozitele garantate.

„Această acțiune va consolida capacitatea sistemului bancar de a proteja depozitele și de a asigura furnizarea continuă de bani și credite către economie”, a spus Fed într-un comunicat.

Departamentul de Trezorerie furnizează până la 25 de miliarde de dolari din Fondul său de stabilizare, ca mijloc de protecție pentru eventualele pierderi din programul de finanțare.

  •  Autoritățile de reglementare au aprobat duminică planuri de a sprijini atât deponenții, cât și instituțiile financiare asociate cu Silicon Valley Bank.

  • Oficialii vor debloca atât SVB, cât și Signature Bank, asigurându-se că deponenții vor avea acces deplin la fondurile lor luni.

  • Rezerva Federală a intervenit cu o facilitate separată care va acorda împrumuturi de până la un an instituțiilor afectate de falimentele băncilor.

  • „Astăzi luăm măsuri decisive pentru a proteja economia Statelor Unite prin consolidarea încrederii publicului în sistemul nostru bancar”, au declarat autoritățile de conducere într-o declarație comună.

 

Autoritățile de reglementare bancară au conceput duminică un plan pentru a sprijini deponenții cu bani la Silicon Valley Bank, un pas critic în combaterea unei temute panici sistemice provocată de prăbușirea băncii axată pe tehnologie, potrivit CNBC.

Deponenții de la băncile falimentare SVB și Signature Bank, care a fost închise duminică din cauza unor temeri de contagiune sistemică, vor avea acces deplin la depozitele lor, ca parte a multiplelor mișcări aprobate de oficiali în weekend. Signature a fost o sursă populară de finanțare pentru companiile de criptomonede.

Silicon Valley Bank – Cum a avut loc, în 48 de ore, cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 și al doilea ca mărime din istorie (CNBC)

 

Astfel, cei cu bani la bancă vor avea acces complet la ei începând de luni.

Departamentul de Trezorerie a desemnat atât SVB, cât și Signature drept riscuri sistemice, având astfel autoritatea de a debloca ambele instituții într-un mod care spune că „protejează pe deplin toți deponenții”. Fondul de asigurare a depozitelor  FDIC va fi utilizat pentru a acoperi banii deponenților, mulți dintre aceștia neasigurați din cauza plafonului de 250.000 USD pentru depozitele garantate.

Odată cu această mișcare, Rezerva Federală a mai spus că va crea un nou program de finanțare, menit să protejeze instituțiile afectate de instabilitatea pieței din cauza falimentului SVB.

O declarație comună a diferitelor autorități de reglementare implicate a spus că nu vor exista planuri de salvare a băncilor și nici costuri pentru contribuabili asociate cu oricare dintre noile planuri. Acționarii și unii creditori negarantați nu vor fi protejați și își vor pierde toate investițiile.

„Astăzi luăm măsuri decisive pentru a proteja economia SUA prin întărirea încrederii publicului în sistemul nostru bancar”, au spus o declarație comună președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, secretarul Trezoreriei Janet Yellen și  președintele FDIC, Martin Gruenberg.

Facilitatea FED va oferi împrumuturi de până la un an băncilor, asociațiilor de economii, de credit și altor instituții. Celor care apelează la facilitate li se va cere să ofere garanții de înaltă calitate, cum ar fi titluri de trezorerie și titluri garantate cu ipoteci.

„Această acțiune va consolida capacitatea sistemului bancar de a proteja depozitele și de a asigura furnizarea continuă de bani și credite către economie”, a spus Fed într-un comunicat. „Rezerva Federală este pregătită să facă față oricăror presiuni de lichiditate care ar putea apărea.”

Departamentul de Trezorerie furnizează până la 25 de miliarde de dolari din Fondul său de stabilizare, ca mijloc de protecție pentru eventualele pierderi din programul de finanțare. Un înalt oficial al Fed a spus că programul Trezoreriei probabil nu va fi necesar și va exista doar ca o garanție.

Același oficial și-a exprimat încrederea că diferitele mișcări vor consolida încrederea în sistemul financiar, oferind garanții de finanțare și lichidități considerate esențiale în timpul crizelor financiare.

Împreună cu facilitatea, Fed a spus că va uşura condițiile la facilitate de creditare a băncii centrale menită să ajute băncile comerciale să gestioneze nevoile de lichiditate pe termen scurt, la fel ca şi BTFP. Cu toate acestea, noua facilitate oferă condiții mai favorabile, cu o durată mai mare a împrumuturilor de un an, față de 90 de zile. De asemenea, titlurile de valoare vor fi evaluate la valoarea nominală, mai degrabă decât la valoarea de piață.

Reducerea datoriei este o problema critică, întrucât sunt estimate pierderi nerealizate încă de 600 miliarde de dolari din titlurile de trezorerie titlurile ipotecare.

„Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a opri răspândirea oricărei contagiuni și distrugerea mai multor bănci, ceea ce se poate întâmpla într-o clipă în era digitală”, a declarat Paul Ashworth, economist-șef pentru America de Nord la Capital Economics, într-o notă pentru clienți. „Dar contagiunea a fost întotdeauna mai mult despre frica irațională, așa că putem spune că nu există nicio garanție că acest lucru va funcționa.”

Piețele au reacționat pozitiv la evoluții, contractele futures legate de Dow Jones Industrial Average crescând cu peste 300 de puncte la tranzacționarea timpurie. De asemenea, prețurile criptomonedelor au crescut puternic, bitcoinul a crescut cu peste 7%.

Planurile de salvare au reaprins amintirile despre criza financiară, dar Yellen a spus duminică dimineața că nu va exista nicio salvare SVB.

„Nu vom mai face asta. Dar suntem îngrijorați de deponenți și ne concentrăm pe încercarea de a le satisface nevoile”, a spus Yellen la „Face the Nation” de la CBS.

Președintele Joe Biden a lăudat inițiativele de duminică, dar a indicat că vor exista consecințe ale crizei.

„Mă angajez ferm să îi trag la răspundere pe cei responsabili pentru această mizerie și să continuăm eforturile noastre de a consolida supravegherea și reglementarea băncilor mai mari, astfel încât să nu fim din nou în această poziție”, a spus Biden.

Falimentul SVB este cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 și al doilea ca mărime din istorie.

Mișcările dramatice ale autorităţilor au loc la doar câteva zile după ce SVB, un centru de finanțare cheie pentru companiile de tehnologie, a raportat că se luptă să reziste, declanșând o fugă a depozitelor din bancă.

Autoritățile au lucrat în weekend, căutând o instituție mai mare care să cumpere SVB, dar au eşuat în acest demers. PNC a fost un cumpărător interesat, dar s-a retras, a declarat o sursă pentru CNBC.

Un înalt oficial al Trezoreriei a declarat duminică seara că o vânzare este încă posibilă pentru Silicon Valley Bank. Inițiativele de duminică au fost făcute pentru a preveni alte probleme potențiale.

Situaţia actuală a amintit de prăbușirea din 15 septembrie 2008 a gigantului bancar de investiții Lehman Brothers, care a fost, de asemenea, în insolvență și în căutarea unui cumpărător. În acel caz, guvernul nu a reuşit să rezolve situaţia şi, după un weekend de certuri, s-a declanșat criza financiară globală.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!