25.8 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Banking & Servicii financiare – InvestEU: EIF și UniCredit semnează acorduri pentru direcționarea a 1 miliard de euro către afacerile mici din șapte țări din Europa Centrală și de Est – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fondul European de Investiții (European Investment Fund – EIF), parte a Grupului BEI, furnizează Grupului UniCredit două garanții în valoare de 370 de milioane de euro pentru a stimula investițiile realizate de afacerile mici și mijlocii (IMM-uri) din șapte țări UE...

Tranzacțiile sunt susținute de InvestEU, programul de finanțare pe termen lung al Uniunii Europene pentru a susține investițiile durabile, inovația și crearea de locuri de muncă în Europa, care are ca scop mobilizarea a cel puțin 372 de miliarde de euro în investiții pentru prioritățile UE până în 2027, potrivit unui comunicat.

Garanțiile EIF susținute de InvestEU vor permite UniCredit să acorde împrumuturi în condiții favorabile pentru 2.500 de IMM-uri și afaceri mici și mijlocii din Europa și să mobilizeze investiții de aproximativ 1 miliard de euro în economia reală.

Fondul European de Investiții (European Investment Fund – EIF), parte a Grupului BEI, furnizează Grupului UniCredit două garanții în valoare de 370 de milioane de euro pentru a stimula investițiile realizate de afacerile mici și mijlocii (IMM-uri) din șapte țări UE, inclusiv Bulgaria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Tranzacțiile sunt susținute de InvestEU, programul de finanțare pe termen lung al Uniunii Europene pentru a susține investițiile durabile, inovația și crearea de locuri de muncă în Europa, care are ca scop mobilizarea a cel puțin 372 de miliarde de euro în investiții pentru prioritățile UE până în 2027, potrivit unui comunicat.

Garanțiile EIF susținute de InvestEU vor permite UniCredit să acorde împrumuturi în condiții favorabile pentru 2.500 de IMM-uri și afaceri mici și mijlocii din Europa și să mobilizeze investiții de aproximativ 1 miliard de euro în economia reală. Resursele vor fi utilizate în principal pentru investiții care contribuie la tranziția verde și digitală, dar și pentru a stimula sectoarele culturale, educaționale și sociale.

În cadrul strategiei de împrumuturi verzi a UniCredit, vor fi acordate împrumuturi și asociațiilor de locuințe și persoanelor pentru propriile lor investiții în energie regenerabilă și eficiența energetică în clădirile rezidențiale, precum și pentru a promova dezvoltarea mobilității durabile.

“Relația excelentă dintre Grupul BEI și Grupul UniCredit este cheia pentru a ajunge la cât mai multe afaceri mici din Europa Centrală și de Est, asigurându-se că acestea au resursele necesare pentru a investi într-un viitor mai luminos, mai durabil și mai inovator”, a declarat președintele EIF, Gelsomina Vigliotti. “Această operațiune demonstrează încă o dată angajamentul EIF de a facilita accesul la finanțare pentru cele 23 de milioane de întreprinderi mici și mijlocii din Europa, care reprezintă 99% din totalul întreprinderilor și asigură aproximativ trei sferturi din totalul locurilor de muncă din Uniunea Europeană.”

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat: “InvestEU este un instrument cheie pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din Europa. Datorită acestui acord, întreprinderile din Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, România, Slovacia și Slovenia vor putea accelera tranziția lor către o economie mai verde și mai digitală, de exemplu prin investiții în eficiența energetică a clădirilor rezidențiale. Suntem mândri să oferim sprijinul necesar întreprinderilor din aceste țări pentru a atinge acest obiectiv și a crea locuri de muncă.” 

CEO-ul UniCredit, Andrea Orcel a adăugat: “Asigurarea finanțării sustenabile pentru a alimenta investițiile sociale și inovarea este un aspect critic al angajamentului nostru de a îmbunătăți aspectul social al celor trei direcții de mediu, oameni și guvernanță (ESG) în orice fel posibil. În ultimii zece ani, colaborarea noastră cu Grupul BEI a permis acces mai ușor la finanțare pentru mai mult de 12 000 de întreprinderi mici și mijlocii din Europa Centrală și de Est. Prezența noastră fermă și rețelele locale din regiune au făcut ca, în parteneriat strategic cu EIF și Grupul BEI, să primim cea mai mare alocare de garanții InvestEU din regiune. Acest lucru ne va permite să oferim și mai mult pentru clienții noștri, în timp ce ne străduim continuu să îndeplinim obiectivul nostru de a stimula comunitățile să progreseze.”

„Noua garanție INVEST EU va permite stimularea inovării și digitalizării pentru IMM-uri, sprijinirea microîntreprinderilor și întreprinderilor sociale din regiune și, de asemenea, promovarea dezvoltării sectorului cultural și creativ. Având în vedere că valorile ESG sunt încorporate în tot ceea ce facem, mai mult de jumătate din noul nostru portofoliu cu garanția Invest EU va fi dedicat obiectivelor de sustenabilitate”, au comentat Teodora Petkova, Head of Eastern Europe și Gianfranco Bisagni, Head of Central Europe, UniCredit în timpul ceremoniei de semnare care a avut loc la Milano.

Fondul European de Investiții (European Investment Fund – EIF) este parte a Grupului Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este de a sprijini întreprinderile micro, mici și mijlocii din Europa prin facilitarea accesului la finanțare. EIF este, de asemenea, activă în sprijinirea investițiilor pentru climat și infrastructură, cu un accent puternic pe durabilitatea mediului. Prin rolul său, EIF susține obiectivele UE de a sprijini inovarea, cercetarea și dezvoltarea, antreprenoriatul, creșterea economică și ocuparea forței de muncă.

Programul InvestEU oferă Uniunii Europene finanțare pe termen lung esențială prin mobilizarea unor fonduri semnificative private și publice în sprijinul unei redresări durabile. De asemenea, ajută la mobilizarea investițiilor private pentru prioritățile politice ale Uniunii Europene, cum ar fi Pactul Verde European și tranziția digitală. Programul InvestEU adună sub umbrela sa multitudinea de instrumente financiare UE disponibile în prezent pentru a sprijini investițiile în Uniunea Europeană, făcând finanțarea pentru proiecte de investiții în Europa mai simplă, mai eficientă și mai flexibilă. Programul constă din trei componente: Fondul InvestEU, Hub-ul Consultativ InvestEU și Portalul InvestEU. Fondul InvestEU este implementat prin parteneri financiari care vor investi în proiecte folosind garanția bugetului UE de 26,2 miliarde de euro. Garanția bugetară întreagă va susține proiectele de investiții ale partenerilor implementatori, va crește capacitatea lor de a suporta riscurile și, astfel, va mobiliza cel puțin 372 miliarde de euro în investiții suplimentare.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!