5 C
București
marți, ianuarie 21, 2025

Banking & Servicii financiare – Laviniu Beze, AIPC: Contrapartea Centrală va fi drive-ul care ne va duce în liga piețelor emergente – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Numele celor 17 candidați apăruseră deja în presă, chiar după încheierea termenului de depunere a dosarelor.

Cu toții ne aducem aminte, când exista piața derivatelor de la Sibiu, SIBEX, tranzacționarea pe acesta depășea BVB, în șase luni din an, chiar dacă se făcea doar pe 5-6 emitenți.

Potrivit lui Laviniu Beze, listarea Hidroelectrica a arătat cât de mare este potențialul pieței de la București: „M-am bucurat nespus să aflu că statul, prin reprezentanții săi politici, a promis că va mai lista pachete la alte companii din portofoliu.

Acționarii Bursei de Valori București vor alege, în Adunarea Generală din 22/23 noiembrie 2023, un nou Consiliu de Administrație pentru următorii 4 ani. 17 dosare de candidaturi au fost considerate adecvate, BVB publicând și numele acționarilor care susțin candidaturile.

Numele celor 17 candidați apăruseră deja în presă, chiar după încheierea termenului de depunere a dosarelor.

Financial Intelligence publică, în perioada următoare, scurte interviuri cu cei care vizează postul de administrator BVB.

Laviniu Beze este președintele Asociației Investitorilor pe Piața de Capital și a fost propus de acționarul Gheorghiu Ioan Marin.

 DOCUMENTE LAVINIU Beze

***

Contrapartea Centrală va fi drive-ul care ne va duce în liga piețelor emergente, consideră Laviniu Beze, președintele AIPC.

El apreciază că se numără printre cei care au expertiza să dezvolte bursa, deoarece este extrem de pasionat și îi pasă foarte mult de piața de capital.

El ne-a prezentat principalele lucruri pe care le consideră urgente, dacă va fi ales în boardul BVB: ”Deși cu toții ne dorim lichiditate, consider că lichiditatea se construiește în termen lung, și nu trebuie niciodată să fugim după lichiditate pe termen scurt.

Principala direcție pentru dezvoltare este protejarea și aplicarea legilor care sunt în vigoare. Cu toții știm că legislația s-a îmbunătățit semnificativ, dar nu întotdeauna se aplică ceea ce este scris.

Consider că o contraparte centrală este principalul obiectiv al bursei, pe termen scurt. Cu toții ne aducem aminte, când exista piața derivatelor de la Sibiu, SIBEX, tranzacționarea pe acesta depășea BVB, în șase luni din an, chiar dacă se făcea doar pe 5-6 emitenți.

Odată stabilit proiectul legislativ pentru a se putea împrumuta acțiuni, consider că Contrapartea Centrală va fi drive-ul care ne va duce în liga piețelor emergente.

Economia României s-a dezvoltat în ultimii 20 de ani. PIB-ul țării a crescut de opt ori, iar, la sistemul bancar, taxele și comisioanele s-au aliniat.

Din punctul meu de vedere, piața de capital din România este extrem de scumpă, din ce știu eu, de patru ori mai scumpă decât cea de afară. Iar dacă ne dorim lichiditate, evident, că aceasta se va obține dacă vom reuși, mai întâi, să scădem costurile, urmând ca, pe cale naturală, să se reflecte în lichiditatea pieței.”

Potrivit lui Laviniu Beze, listarea Hidroelectrica a arătat cât de mare este potențialul pieței de la București: „M-am bucurat nespus să aflu că statul, prin reprezentanții săi politici, a promis că va mai lista pachete la alte companii din portofoliu.

Este un moment care trebuie exploatat la maxim, mai ales având în vedere contextul internațional, unde indicii bursieri sunt la evaluări pozitive.

Suntem într-un moment în care patronii mari (firme precum City Grill) spun că se pregătesc să se listeze. Mă voi pune gratuit la dispoziția oricărui antreprenor român, pentru a se lista pe piață.

Consider că este momentul potrivit pentru toată lumea și, atunci, automat volumul și magnitudinea pieței de capital vor crește. Așa cum PIB a crescut exponențial, nu văd de ce bursa nu ar crește la fel de repede prin listări de succes.”

El apreciază că formarea indicelui Aero a fost o greșeală, pentru că Aero este o piață nereglementată: “Formarea unui indice a dat aparența unei  seriozități de piața reglementată. Piața Aero este foarte bună, dar trebuie să facem diferența între piața reglementată și piața nereglementată.“

Laviniu Beze spune că este pasionat de piețele de capital, din 1997, când a făcut prima investiție pe bursă: “Din 2003, am avut și venituri corespunzătoare, care să îmi permită să investesc la modul serios. Investesc exclusiv pe piața de capital din România.

Împreună cu un grup de 300 de investitori de retail, am format, în 2008, Asociația Investitorilor pe Piața de Capital, ale cărei succese, mai ales în piața de atunci, au fost extraordinare și ne-au depășit așteptările. Acum,  piața este mult mai reglementată și consider că e absolut firesc să îmi dedic toate cunoștințele și toată pasiunea pentru dezvoltarea Bursei de Valori București.”

AIPC a semnalat abuzuri la unele oferte publice, legate se rapoartele de evaluare, s-a implicat în apărarea intereselor investitorilor și accesarea fondurilor de compensare.

***

Daniela Secară, BT Capital Partners, vizează atragerea de noi emitenți, dezvoltarea CCP și educația financiară

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Banking & Servicii financiare – ING Bank finanţează cu peste 21 milioane de euro compania Vrancart
 – Sinteza

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!