Comentariu de Lucian Isac, director general Estinvest
Anul 2023 s-a dovedit a fi unul benefic pentru investitori, indicele BET închizându-se la o variație pozitivă de peste 30% față de valoarea înregistrată la 31 decembrie 2022. Probabil puțini se așteptau la o asemenea evoluție, având în vedere mai ales contextul geopolitic internațional, marcat de cele două conflicte din vecinătatea noastră, precum și contextul economic marcat de o rată a inflației încă la un nivel ridicat în majoritatea economiilor la nivel mondial.
Astfel, pe final de an, principalul indice al BVB, BET, a avut câteva zile consecutive în care a depășit maximele record, astfel încât încheie anul peste 15.000 de puncte, iar capitalizarea la nivelul întregii piețe depășește 300 miliarde lei.
Cu siguranță, impactul pozitiv cel mai important asupra pieței l-a constituit listarea Hidroelectrica, ceea ce a adus un aflux important de lichidități către bursă, contribuind decisiv la aprecierile importante din a doua parte a a anului în toată piața. Odată cu listarea Hidroelectrica, se conturează și perspectiva de trecere a pieței noastre de capital în anul 2024 , în categoria piețelor emergente, conform criteriilor MSCI, fapt ce a condus la un trend pozitiv pe piața noastră, trend susținut și de tranzacțiile efectuate de către fondurile de pensii.
Aici trebuie menționat rolul determinant pe care doi factori l-au avut în evoluția pieței de capital din România în ultimii zece ani: Fondul Proprietatea, administrat de către Franklin Templeton și Pilonul II de pensii.
Fondul Proprietatea, prin toate demersurile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, fie că vorbim despre vânzări de pachete de acțiuni din portofoliu propriu, care au adus creșteri de free-float, sau programe de răscumpărare și distribuție către acționari sub formă de dividend sau returnări de capital, culminând cu listarea și vânzarea pachetului de acțiuni pe care îl deține la Hidroelectrica, a “inundat” piața cu banii încasați prin dividendul excepțional care s-a întors în foarte mare măsură în principalele acțiuni listate la BVB, constituind motorul de creștere a pieței, începând cu septembrie 2023, atât din punctul de vedere al lichidității , cât și al dinamicii prețurilor.
Din punct de vedere al cererii, fondurile de pensii din Pilonul II, prin dimensiunea activelor administrate, care au depășit la finalul anului 120 mdl. lei, au reprezentat cei mai mari și mai constanți cumpărători, contribuind astfel la evoluțiile favorabile ale cotațiilor în cazul principalilor emitenți listați.
În ceea ce privește sectorul bancar, mai cu seamă Banca Transilvania și BRD, acestea au cunoscut o creștere puternică a cotațiilor, susținută atât de rezultatele financiare, cât și de oferirea de dividend și acțiuni gratuite, în cazul TLV. Chiar dacă nu a mai acordat dividende generoase ca în 2022, BRD s-a remarcat prin rezultatele financiare, dar și prin anunțul surpriză de oferire a unui dividend special ( din 50% din profitul pe anul 2022 ), plata lui efectuându-se în ianuarie 2024.
Totuși, după un an așa de bun, investitorii ar trebui să fie atenți, contextul local, regional și mondial rămânând tensionat, astfel că pot apărea unde de șoc și în piețele de capital. De asemenea, e foarte puțin probabil să se repete și în 2024 situația FP-H2O, rămânând speranțe la listări de mult mai mică anvergură.
Anul 2024 va fi marcat de creșterea anunțată a unor taxe și impozite cu impact asupra emitenților cotați la BVB : companiile cu cifra de afaceri de peste 50 mil EUR vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă cel de pe profit este mai mic, băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2 % pe cifra de afaceri, iar companiile din sectoarele petrol și gaze naturale, cu o cifra de afaceri de peste 50 mil EUR, vor plăti un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri.
Este posibil ca societățile profitabile și cu istoric de distribuire dividend să continue politica de distribuție a unei cote din profit, către actionarii lor ( cu precădere societățile din domeniul energetic și bancar), dar, având în vedere prețurile mai mari ale emitenților, probabil, randamentele dividendelor plătite în 2024 vor fi mai mici, în principal la emitenții din energie, care au avut și profituri în scădere. Probabil că excepție va face nou venita H2O, care va contribui semnficativ la suma totală plătită pe întreaga piață.
Din punct de vedere al listărilor, așteptările sunt ca, în 2024, să avem cel puțin un emitent nou listat pe piața principala, în timp ce pe AERO, numărul de nou intrați să fie mai mare decât în anul tocmai încheiat. În actuala conjunctură economică, poate ar fi o idee bună ca statul, acolo unde se poate acest lucru, să decidă vânzarea unor pachete de acțiuni la societățile deja listate, evident cu păstrarea poziției majoritare.
În privința instrumentelor cu venit fix, considerăm că vor continua emisiunile de titluri de stat, precum și emisiunile de obligațiuni emise de instituțiile financiare care, de altfel, au fost destul de active pe acest sector și în anul 2023.
Estimăm că evoluția pieței de capital autohtone în 2024 va fi influențată atât de factori geopolitici – mai exact evoluția conflictului din Ucraina- cât mai ales de deciziile care se vor lua la nivel guvernamental, având în vedere că este un an electoral, marcat de 4 rânduri de alegeri. În acest context, trebuie să menționăm impactul pe care îl va avea asupra evoluției prețurilor acțiunilor orice decizie cu privire la Pilonul II, având în vedere că, de fiecare dată când în spațiul public au existat informații cu privire la acest subiect, piața a fost impactată în mod semnificativ.
Cu toate aceste provocări, consider că bursa se poate menține atractivă pentru investitori și în anul 2024. Perspectiva trecerii pieței la piață emergentă ( potrivit MSCI ), precum și relansarea pieței de derivate la BVB ar putea constitui suplimentar puncte forte pentru atractivitatea bursei.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).