17.9 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Banking & Servicii financiare – Maib propune plata unor dividende de 757 de milioane de lei pentru perioada 2021-2023 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Banca Maib a oferit detalii suplimentare cu privire la deciziile propuse spre votare la Adunarea Generală Anuală a Acționarilor (AGA), care va avea loc pe 19 iunie 2024.

Astfel, Maib propune plata dividendelor de 757 de milioane de lei pentru perioada 2021-2023.

Maib propune achiziționarea propriilor acțiuni în valoare de 231 de milioane de lei pentru a acoperi planul de stimulente pe termen lung.

Banca Maib a oferit detalii suplimentare cu privire la deciziile propuse spre votare la Adunarea Generală Anuală a Acționarilor (AGA), care va avea loc pe 19 iunie 2024.

Astfel,  Maib propune plata dividendelor de 757 de milioane de lei pentru perioada 2021-2023. Aceasta reprezintă 7.30 lei pe acțiune ordinară. Plata a primit aprobarea preliminară din partea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Maib propune achiziționarea propriilor acțiuni în valoare de 231 de milioane de lei pentru a acoperi planul de stimulente pe termen lung. Suma care urmează să fie pusă la dispoziție pentru răscumpărare a fost aprobată în prealabil de BNM.

Valoarea totală a randamentului capitalului pentru perioada 2021-2023, care include dividendele de 198 milioane de lei plătite în 2023, este de 1.2 miliarde de lei sau 38% din profitul net pentru perioada respectivă. Acest lucru este în concordanță cu politica de dividende a Băncii de a returna acționarilor între 30% și 50% din profitul net.

Candidații Consiliului Băncii

Maib se angajează să respecte cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă, recunoscându-și rolul esențial în promovarea încrederii, a responsabilității și a creșterii sustenabile. Unul dintre domeniile cheie de atenție este constituirea unui Consiliu de supraveghere care să posede diversele competențe și expertize necesare pentru a ghida Banca în continuare. Ținând cont de aceasta, acționarii sunt invitați să voteze componența Consiliului de supraveghere și să aleagă, în conformitate cu legislația Republicii Moldova, 7 candidați din cei 8 prezentați mai jos.

Următorii membri actuali ai Consiliului Băncii sunt propuși pentru a-și prelungi mandatul:

Vytautas Plunksnis, președintele Consiliului Băncii, membru al Comitetului de Risc, 6 ani de activitate la maib

Victor Miculeț, vice-președintele Consiliului Băncii, membru al Comitetului de Numire şi Remunerare, 26 de ani de activitate la maib, inclusiv în calitate de președinte al Consiliului Băncii

Natalia Vrabie, membră a Comitetului de Risc și membră a Comitetului de Audit, 33 de ani de activitate la maib având diverse funcții, inclusiv cea de director general

Konrad Kozik, director independent, președinte al Comitetului de Risc și membru al Comitetului de Audit, 4 ani de activitate la maib

Vasile Tofan, președinte al Comitetului de Numire şi Remunerare și membru al Comitetului de Audit, 6 ani de activitate la maib

Cei trei noi candidați pentru Consiliul de Supraveghere sunt Andreea Pipernea, Nigel Verdon și Maksym Kuznetsov.

Andreea Pipernea este un director executiv și un Certified Independent Director cu peste 20 de ani de experiență în organizații financiare (bănci comerciale și de investiții, asset management, pensii, asigurări) și are o expunere extinsă la scena antreprenorială locală din România. Cea mai recentă experiență profesională a inclus rolul de CEO la NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private din România. Anterior, în cariera sa, a deținut funcții executive la Citibank, Erste, RBS și ABN Amro în România, pe lângă o serie de poziții de consultanță. Andreea a fost autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF) atât pentru roluri de conducere executivă, cât și non-executivă în entități reglementate. Ea este absolventă a ASE România și deține un MBA de la ASEBUSS România.

Nigel Verdon este un antreprenor în domeniul tehnologiei financiare, cu 30 de ani de experiență. A fondat mai multe startup-uri de succes în domeniul tehnologiei financiare, inclusiv Currency Cloud (vândut către Visa) și Railsr. Pe lângă rolurile de fondator/director general, a deținut mai multe poziții de consilier și non-executiv în cadrul unei serii de organizații, inclusiv startup-uri și fonduri speculative. Nigel deține un masterat de la Universitatea din Warwick.

Maksym Kuznetsov este un expert în domeniul investițiilor cu o experiență de 10 ani. Rolul său actual este de director de investiții la Horizon Capital, unde a fost implicat în numeroase tranzacții din mai multe sectoare din Ucraina și Moldova. Este absolvent al Universității Naționale de Economie din Kiev și al Rotterdam Business School.

Adunarea generală ordinară anuală a acționarilor (AGA) a BC „MAIB” S.A. va avea loc pe data de 19 iunie, ora 11:00, în Maib park, str. 31 August 1989, 127, Chișinău. AGA va avea loc cu prezența fizică.

Înregistrarea participanților la AGA se va face de către Comitetul de Înregistrare la data desfășurării AGA, în incinta Maib park, la următoarea adresă: mun. Chişinău, str. 31 August 1989, 127, între orele 8:30 și 10:30 la data de 19 iunie 2024.

Pentru participarea la Adunarea generală ordinară anuală a acţionarilor BC „MAIB” S.A., acţionarii sunt obligaţi să prezinte Comisiei de înregistrare actul de identitate, iar reprezentanţii acţionarilor – suplimentar şi actul care atestă împuternicirile acordate (extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice sau procura legalizată în modul stabilit, după caz).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!