-
Foarte probabil ca din 2027, Aro Palace Brașov, va opera un hotel de 5 stele sub brandul Hyatt Regency
Contrapartea Centrală va da posibilitatea fondurilor de investiții, cât și investitorilor nespecializați de retail să-și acopere riscul de piață prin produse derivate, a declarat Marius MOLDOVAN, Președinte Executiv al Transilvania Investments, la cea de-a șaptea ediție a FORUMULUI PIEȚEI DE CAPITAL, organizat de Financial Intelligence.
Domnia sa a explicat: “Transilvania Investment este unul dintre cei mai importați acționari ai grupului Bursa de Valori București, acționar direct în Bursa de Valori București, acționar în Contrapartea Centrală, acționar în Depozitarul Central. Din acest unghi, suntem un susținător al nevoii existenței unei CCP pe piața locală și din momentul în care s-a cristalizat direcția de dezvoltare a acestei CCP, considerăm că trebuie efectuate toate demersurile ca acest proiect să fie finalizat.
Noi ne punem banii unde ne punem vorbele, respectiv susținem cu bani și am participat și vom participa în continuare la acest proiect, respectiv Contrapartea Centrală. În primul rând, credem că această Contraparte Centrală va crește lichiditatea și va aduce noi produse și noi oportunități pentru un fond de investiții, cum suntem noi. Ne confruntăm de la început în piața locală cu o problemă de acoperire a riscului de piață. Există – sigur – niște alternative complicate de a încerca, prin produse structurate, să acoperim acest risc, dar reglementările legale sunt foarte stricte și aceste strategii sunt foarte greu, dacă nu imposibil, de implementat pe plan local. Un CCP ar da posibilitatea fondurilor de investiții, cât și investitorilor nespecializați de retail să-și acopere riscul de piață prin produse derivate.
Această piață de derivate, indirect și implicit, va permite apariția și altor operațiuni de piață, de exemplu lending&borrowing. Sunt foarte multe fonduri de investiții, atât mutuale, de pensii sau închise, cum suntem noi, care au foarte multe active financiare în portofoliu care pot fi puse la lucru mult mai eficient prin aceste metode. Odată existând un CCP local pentru aceste operațiuni, procesul ar fi mult mai simplificat pentru noi”.
Din altă perspectivă, suntem și emitenți listați pe Bursa de Valori București. Acest lucru vine cu obligații de transparență, dar și cu anumite beneficii, a mai spus domnul Moldovan.
Domnia sa a mai precizat: “Suntem și un consumator de produse financiare, business-ul nostru e un business local, investim în companii listate. În mare parte portofoliul nostru este investit în companii listate pe BVB. Așadar, urmărim cu mare interes dinamica pieței locale, evoluția companiilor, prin urmare orice fel de dezvoltare a Bursei de Valori București ne este benefică.
Totodată, o mare componentă din obiectivele și strategia noastră este indirect legată de evoluția Bursei de Valori București, respectiv creșterea activului net, unde ultimele rezultate an/an înregistrează o creștere a activului net de peste 40%, ceea ce se datorează evoluției pieței locale. Totodată, am folosit mecanismele pieței bursiere locale și pentru a lista companii din portofoliu, de-a lungul timpului am avut destul de multe listări pe piață. În egală măsură am avut și delistări, deci cunoaștem și plusurile și minusurile, atat avantajele cat și dezavantajele unei companii listate”.
Referitor la planurile de dezvoltare ale Transilvaniei Investment, domnul Moldovan a spus: “Turism și recreere reprezintă al doilea sector din alocarea noastră de portofoliu. Avem dețineri în companii listate, cât și în companii nelistate, strategia noastră este una foarte clară și transparent comunicată, vrem să generăm valoare.
Considerăm că avem – dacă vreți metaforic –”diamante” care așteaptă să fie șlefuite în portofoliu și aici o să exemplific cu participatia noastră în Aro Palace. Suntem acționar majoritar la Aro Palace Brașov, o companie care este foarte bine poziționată într-unul din orașele cele mai dinamice din România, respectiv Brașovul.
În această companie, proiectele sunt destul de mari, se ridică undeva la peste 50 de milioane de euro, investiții în modernizarea celor două hoteluri din centrul Brașovului care au o poziție unică și sunt foarte greu de concurat/copiat, având în vedere locația lor – este vorba de Capitol, care este într-un proces de modernizare și va fi afiliat sub brandul Mercur, iar hotelul Aro Palace va fi afiliat sub Hyatt. Prin acest contract de afiliere, Hyatt își face intrarea pe piața locală. Astfel, Aro Palace va fi de primul hotel de 5 stele operat sub brandul Hyatt Regency. Estimăm că proiectul va fi finalizat undeva în 2027″.
Întrebat ce mesaj transmite investitorilor Transilvania Investment, Marius Moldovan a spus: “Să ne urmărească cu atenție pentru că suntem un value play foarte bun pentru piața românească, și mie îmi place să spun, că suntem un proxy investițional pentru investitori care vor să-și ia expunere pe niște active deosebite”.
Despre perspectivele Transilvania Investments, Marius Moldovan a declarat: “Întotdeauna cea mai mare provocare este să găsim cele mai bune oportunități de investiții. În contextul imediat caracterizat de multă impredictibilitate și posibilitatea ca cele mai mari economii din lume, respectiv SUA și China, să aterizeze ușor sau mai puțin ușor, este foarte posibil să avem o volatilitate foarte mare pe piețele de capital, inclusiv piața locală, care nu este și nu va putea fi izolată de ce se întâmplă în afară. Din această perspectivă, provocarea va fi una și mai mare în următoarele șase luni pentru noi”.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).