Gigantul de audit KPMG își susține în continuare auditurile făcute la Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank, care s-au prăbușit, atunci când clienții s-au grăbit să-și retragă economiile, potrivit Epoch Times.
Cele două bănci au falimentat la scurt timp după ce rapoartele lor anuale au fost certificate de KPMG, una dintre așa-numitele firme „Big Four”, o listă care include Deloitte, Ernst & Young și PricewaterhouseCoopers.
Paul Knopp, CEO al operațiunilor KPMG din SUA, a apărat activitatea de audit a companiei privind SVB și Signature Bank într-un interviu acordat Financial Times în timpul unui eveniment de marți la Centrul Stern pentru Afaceri Durabile NYU.
El a subliniat „evenimentele determinate de piață” și reacțiile „imprevizibile” ale clienților la astfel de evenimente ca exemple de factori din spatele falimentelor băncilor, pe care activitatea de audit este neputincioasă să îi abordeze.
„Pentru că luăm în considerare tot ceea ce știm astăzi … susţinem rapoartele pe care le-am emis și credem că am respectat toate standardele profesionale”, a spus Knopp pentru presă.
Knopp a insistat că KPMG a luat în considerare „absolut” toate faptele cunoscute până în ziua în care au fost emise auditurile, adăugând că este imposibil să știm cu certitudine ce se va întâmpla după acordarea rapoartelor de audit.
El nu a intrat în detaliile cauzelor falimentelor băncilor, vorbind doar în termeni generali despre „acțiuni” și „reacții” în contextul fugii depozitelor din bănci.
Prăbușirea SVB a survenit după ce deponenții s-au grăbit să îşi ia banii, pe măsură ce s-a răspândit vestea că banca a înregistrat pierderi uriașe din portofoliile sale de obligațiuni, care s-au erodat din cauza creșterii ratelor dobânzilor.
Eșecul Signature a venit pe măsură ce panica s-a răspândit de la prăbușirea SVB și pe măsură ce conexiunile Signature cu spațiul criptografic păreau să sperie deponenții, care s-au grăbit să-și retragă banii.
Ambele bănci aveau sume peste medie de depozite neasigurate, adică sume peste garanția de depozit a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) de 250.000 USD per deponent per categorie de cont. Sumele neasigurate sunt supuse pierderilor în caz de faliment bancar.
KPMG a semnat auditul SVB pe 24 februarie, cu două săptămâni înainte ca banca să eșueze. Auditul Signature a fost semnat de KMPG pe 1 martie, cu puțin peste o săptămână înainte de prăbușire.
Au fost ridicate întrebări cu privire la motivul pentru care niciunul dintre cele două audituri ale KPMG nu a inclus un așa-numit avertisment de „continuare a funcționării”, care ar fi o cerință dacă firma de audit ar avea îndoieli substanțiale cu privire la faptul că băncile ar putea supraviețui în următoarele 12 luni.
KPMG nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea The Epoch Times și nici unei întrebări despre motivul pentru care cele două audituri nu au inclus un astfel de avertisment.
Experții spun că este probabil ca KPMG să fie supusă controalelor cu privire la aceste audituri.
„Bunul simț spune că un auditor care emite un raport curat, un carnet de sănătate curat, pentru a 16-a cea mai mare bancă din Statele Unite, care în două săptămâni falimentează fără niciun avertisment, are o problemă”, a spus Lynn Turner, fost șef contabil al Securities and Exchange Commission (SEC), pentru Wall Street Journal.
Falimentele SVB și Signature au fost a doua și a treia cea mai mare prăbușire bancară din istoria Statelor Unite și au atras temeri de risc de contagiune. Acest lucru a determinat autoritățile financiare americane să adopte o „exceptare de risc sistemic” și să extindă garanția FDIC pentru a acoperi toate depozitele la cele două bănci, inclusiv bani care în mod normal ar fi neasigurați și, prin urmare, ar fi supuși disciplinei și pierderilor pieței.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).