9.8 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Banking & Servicii financiare – OMV Petrom, despre modificările privind taxa pe solidaritate: Noile intervenții în sfera reglementării și de natură fiscală ar putea avea impact asupra rezultatelor financiare – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Compania a detaliat: “În contextul crizei energetice din Europa, sunt implementate masuri suplimentare de reglementare, cum ar fi scheme de compensare, preturi reglementate/plafonate pentru gaze naturale si electricitate si supraimpozitarea sau contributia de solidaritate a UE.

Regulamentul Consiliului (UE) 2022/1854 a introdus o contributie de solidaritate, care a fost transpusa in legislatia locala a statelor membre pana la sfarsitul anului 2022, si este aplicabila pentru 2022 si/sau 2023.

Reprezinta o contributie care se aplica profiturilor suplimentare ale societatilor mentionate anterior si se calculeaza pe baza profiturilor fiscale obtinute de aceste societati, determinate in conformitate cu normele fiscale nationale, care depasesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obtinute in perioada 2018 – 2021...

Noile intervenții în sfera reglementării și de natură fiscală ar putea avea impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom, arată compania în raportul trimestrial publicat azi, în contextul modificărilor legate de taxa pe solidaritate.

Compania a detaliat: “În contextul crizei energetice din Europa, sunt implementate masuri suplimentare de reglementare, cum ar fi scheme de compensare, preturi reglementate/plafonate pentru gaze naturale si electricitate si supraimpozitarea sau contributia de solidaritate a UE. Regulamentul Consiliului (UE) 2022/1854 a introdus o contributie de solidaritate, care a fost transpusa in legislatia locala a statelor membre pana la sfarsitul anului 2022, si este aplicabila pentru 2022 si/sau 2023. Se aplica companiilor care au cel putin 75% din cifra de afaceri totala obtinuta din activitati in sectoarele petrolului, gazelor naturale, mineritului si rafinarii. Reprezinta o contributie care se aplica profiturilor suplimentare ale societatilor mentionate anterior si se calculeaza pe baza profiturilor fiscale obtinute de aceste societati, determinate in conformitate cu normele fiscale nationale, care depasesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obtinute in perioada 2018 – 2021.

România a transpus acest regulament prin Ordonanta de urgenta a Guvernului (OUG) 186/2022, aprobata si publicata in decembrie 2022. Proiectul de lege privind modificarea OUG 186/2022 a fost adoptat de Parlamentul Romaniei in martie 2023 si trimis spre promulgare Presedintelui Romaniei la 31 martie. Presedintele a retrimis proiectul de lege Parlamentului in data de 13 aprilie, solicitând reexaminarea acestuia din cauza unor amendamente neclare. Proiectul de lege revizuit va urma ulterior procesul de aprobare parlamentară. Prin urmare, noile interventii in sfera reglementarii si de natura fiscala ar putea avea impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom.”

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022 prin care s-a introdus contribuţia de solidaritate.

Până acum, OMV Petrom a susținut că nu va trebui sa plătească această taxă și nici nu a făcut provizioane pentru ea.

Ministrul Energiei Virgil Popescu ne-a declarat, marti, că statul român nu a votat, pentru aprobarea situațiilor financiare în Adunarea Generală a Petrom, întrucât nu prevedeau taxa pe solidaritate și nici măcar un provizion pentru aceasta.

De asemenea, contextul geopolitic a continuat să aibă un impact negativ semnificativ asupra situatiilor financiare interimare consolidate simplificate la 31 martie 2023, similar cu anul trecut: “OMV Petrom continua sa monitorizeze indeaproape conflictul existent in Ucraina si orice sanctiuni si contrasanctiuni suplimentare care decurg din acesta. Societatea analizeaza in mod regulat impactul potential asupra sferei sale de activitate. Intreruperile continue si/sau intensificate in fluxurile de marfuri rusesti dinspre Rusia catre Europa ar putea determina cresteri suplimentare ale preturilor energiei in Europa. Sanctiunile impotriva Rusiei si contrasanctiunile emise de Rusia ar putea duce la perturbari in lanturile globale de aprovizionare si la penurie, de exemplu, de produse energetice, materii prime, produse agricole si metale, conducand, in consecinta, la cresteri si mai mari ale costurilor operationale. OMV Petrom continua sa monitorizeze indeaproape evolutiile si sa evalueze in mod regulat impactul posibil asupra fluxului de trezorerie si a lichiditatii Grupului. OMV Petrom raspunde situatiei cu masuri tintite pentru a proteja stabilitatea economica a Societatii, precum si siguranta aprovizionarii cu energie. Acest context geopolitic a continuat sa nu aiba un impact negativ semnificativ asupra situatiilor financiare interimare consolidate simplificate la 31 martie 2023, similar cu anul trecut.”

Potrivit OMV Petrom, consecintele determinate de conflictul existent in Ucraina, criza energetica la nivel european si masurile de reglementare aferente, alte perturbari economice constatate in prezent si noi interventii in sfera de reglementare, precum si amploarea si durata impactului economic al acestora, nu pot fi estimate intr-un mod credibil in acest stadiu. OMV Petrom raspunde acestei situatii considerand sanatatea si bunastarea fiecarui angajat o prioritate de top. Din perspectiva prezenta preconizam ca, pe baza masurilor enumerate mai sus, capacitatea Grupului de a isi continua activitatea nu este afectata.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!