14.4 C
București
sâmbătă, aprilie 26, 2025

Banking & Servicii financiare – Ovidiu Dumitrescu, Investimental: Ne așteptăm la o evoluție pozitivă a bursei și în 2024, driverii principali fiind randamentele consistente ale dividendelor, posibila upgradare de către MSCI și atractivitatea în creștere a pieței – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

După un 2023 excelent, nu va fi ușor ca, în 2024, Bursa de Valori București să repete performanța, mai ales în condițiile în care discutăm de un an electoral atât în România, cât și în SUA, apreciază Ovidiu Dumitrescu, D-CEO Investimental.

Ovidiu Dumitrescu: Față de previziunile pesimiste, chiar sumbre, ale majorității comunității economico-financiare anul 2023 a fost unul nesperat de bun.

Ovidiu Dumitrescu: Trei dintre cele patru bănci au avut o evoluție bună în 2023, cu creșteri ale pretului actiunilor de peste 20% pentru Erste și peste 35% pentru TLV și BRD.

După un 2023 excelent, nu va fi ușor ca, în 2024, Bursa de Valori București să repete performanța, mai ales în condițiile în care discutăm de un an electoral atât în România, cât și în SUA, apreciază Ovidiu Dumitrescu, D-CEO Investimental. De fapt, este de așteptat ca bursa de la București să urmeze trendul pieței americane, pe care îl va amplifica sau reduce în funcție de elementele specific locale, consideră acesta: „Totuși, în absența unor evenimente cu puternic impact negativ (recesiunea economiei americane poate fi una dintre ele), ne așteptăm la o evoluție pozitivă a pieței noastre și în 2024, driverii principali fiind randamentele consistente ale dividendelor acordate, posibila includere în cadrul piețelor emergente și de către MSCI și atractivitatea în creștere a pieței noastre de capital pentru investitorii instituționali străini.”

***

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2023?

Ovidiu Dumitrescu: Față de previziunile pesimiste, chiar sumbre, ale majorității comunității economico-financiare anul 2023 a fost unul nesperat de bun. Nici chiar cei mai optimiști nu sperau într-un an în care indicele german DAX să crească aproape 20%, indicele românesc BET cu 35% (incluzând dividende e nete) sau indicele de tehnologie american NASDAQ-100 să avanseze cu 50%. Iar la nivelul economic au fost multe surprize plăcute: creșterea economiei americane a fost una mult peste estimări, inflația s-a mai domolit fără să avem o recesiune sau valuri de șomaj ori vreo criză imobiliară, iar prețul petrolului nu a ”explodat” așa cum se credea.

Bineînțeles, sunt și piețe unde lucrurile nu stau încă grozav (de ex. China) și vor fi mulți care se vor grăbi să arate și alte imperfecțiuni, să ne explice cum dezastrul a fost doar amânat sau că sistemul e putred și e doar o chestiune de timp până va intra în colaps. Meseria de profet al apocalipsei este veche de când lumea, dar asta nu înseamnă că acest pesimism este corect sau înțelept. Anul 2023 ne-a demonstrat încă o dată tuturor ceea ce o făcuseră deja câteva sute de ani de istorie bursieră: are mult mai mult sens să fii optimist, chiar și în cele mai negre circumstanțe.

Care au fost principalele evenimente care au influențat piața?

Ovidiu Dumitrescu: Cel mai important factor a fost, în opinia noastră, politica monetară a Băncii Rezervei Federale, banca centrală a SUA. Deși deseori criticați, guvernatorul Powell și colegii săi din comitetul Fed au reușit să păstreze până acum un echilibru foarte bun între lupta contra inflației și păstrarea unui nivel redus al șomajului în SUA, fenomen rar, denumit în presă ”dezinflația imaculată”.

Rolul evenimentelor geopolitice a continuat să fie unul important și în 2023. Astfel, alături de efectele războiului din Ucraina, așa-numita ”răzbunare a geopoliticii” a continuat cu tentativa OPEC de a urca artificial prețul petrolului și cu un nou conflict sângeros între Israel și Palestina. În plus, fenomenul de de-globalizare continua, China dă semne de revenire economică, dar predilecția către autoritarism și tensiunile din Marea Chinei de Sud și cele legate de Taiwan o fac un partener mai incomod pentru multe companii occidentale.

La noi în țară, dincolo de impactul conflictului din Ucraina, ne-am bucurat să vedem unul dintre cele mai mari IPO-uri din lume de anul acesta, listarea Hidroelectrica. Bursa de la București de obicei se situează rar în topul mondial și atunci, de obicei, prin randamentele dividendelor care sunt unele ridicate. Astfel, să vedem o finanțare de succes derulată exclusiv la BVB și care să țină titlul presei internaționale ca exemplu pozitiv este absolut îmbucurător și vorbește despre un potențial încă puțin folosit de finanțare a unor mari proiecte naționale.

Cum a evoluat sectorul bancar la BVB?

Ovidiu Dumitrescu: Trei dintre cele patru bănci au avut o evoluție bună în 2023, cu creșteri ale pretului actiunilor de peste 20% pentru Erste și peste 35% pentru TLV și BRD. Excepția mai puțin fericită este Patria Bank, ale cărei acțiuni practic au stagnat în ultimul an. Desigur, anul electoral ar putea să își pună amprenta pe evoluția pe termen scurt a acțiunilor bancare prin impactul diverselor măsuri fiscale sau parafiscale. Pe de altă parte, ratele mai joase ale dobânzilor ar putea ajuta băncile să își extindă mai mult activitatea de creditare.

Cum a evoluat sectorul energetic la BVB?

Ovidiu Dumitrescu: Sectorul energetic de la BVB a avut o evoluție bună în 2023, chiar dacă puțin sub media pieței (aproximativ +30% față de finalul anului anterior). Dar evenimentul definitoriu al sectorului a fost în mod cert listarea de succes la Hidroelectrica, urmată de o evoluție pozitivă a prețului (neîndoielnic ajutată și de un context internațional și de o dinamică bună a rezultatelor). Astfel, indicele BET a devenit în mod evident unul dominat de companii din domeniul energiei. În mod deosebit producătorii Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Nuclearelectrica, ale căror ponderi însumate în indicele principal al BVB la finalul lui 2023 sunt de aproximativ 48%.

Ce estimări aveți pentru 2024 în privința evoluției BVB?

Ovidiu Dumitrescu: Trebuie să fim realiști, după un 2023 excelent nu va fi ușor ca în 2024 BVB să repete performanța, mai ales în condițiile în care discutăm de un an electoral atât în România cât și în SUA. De fapt, este de așteptat ca bursa de la București să urmeze trendul pieței americane, pe care îl va amplifica sau reduce în funcție de elementele specific locale.

Totuși, în absența unor evenimente cu puternic impact negativ (recesiunea economiei americane poate fi una dintre ele), ne așteptăm la o evoluție pozitivă a pieței noastre și în 2024, driverii principali fiind randamentele consistente ale dividendelor acordate, posibila includere în cadrul piețelor emergente și de către MSCI și atractivitatea în creștere a pieței noastre de capital pentru investitorii instituționali străini.

Ce așteptări aveți pentru 2024 în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Ovidiu Dumitrescu: Dacă previziunile celor de la Goldman Sachs pentru economia și bursa americană în 2024 se adeveresc și vom avea o continuare a ”dezinflației imaculate”, atunci mediul ar putea redeveni propice pentru ofertele publice de acțiuni. O bursă în ușoară creștere, dar fără un avans spectaculos pe fondul unui mediu economic bun ar putea să re-încălzească piața de oferte care a suferit în SUA, și prin urmare și în restul lumii, comparativ cu anii săi de vârf. Nu ar fi deci de mirare dacă am vedea o creștere și în ritmul ofertelor intermediate la BVB.

Credem că pentru emisiunile de obligațiuni, dincolo de câteva firme care fie au acces la investitori instituționali, fie au un istoric mai lung de rambursare cu succes a unor emisiuni mai vechi, bursa de la București va rămâne mai puțin oportună. Asta cel puțin până în momentul în care vom găsi un mecanism juridic practic foarte bun pentru garantarea lor și pentru apărarea intereselor obligatarilor.

Ce așteptări aveți privind evoluția dividendelor acordate de companiile listate, în anul viitor?

Ovidiu Dumitrescu: Cunoscând predilecția multor investitori români pentru dividende, am pregătit un raport privind dividende estimate din profitul anului 2023, raport pe care îl punem la dispoziția clienților. Pe scurt, concluziile sale sunt că vom avea rate atractive și în 2024, remarcându-se în special o serie de companii din domeniile energetic și bancar, alături de câteva din industrie și domeniul farmaceutic. Desigur, este important de înțeles că aceste estimări se pot schimba în timp și au mereu un grad de incertitudine. Mai mult, investitorii trebuie să nu uite că dividendele nu sunt singurul element de luat în calcul atunci când îți alegi investițiile.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!