20.6 C
București
duminică, octombrie 13, 2024

Banking & Servicii financiare – Radu Puiu, XTB: Perioada îndelungată de dobânzi ridicate a erodat economiile și veniturile populației și au afectat destul de mult ceea ce înseamnă rezultatele financiare și finanțarea din partea companiilor – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Perioada îndelungată de dobânzi ridicate au erodat economiile și veniturile populației și au afectat destul de mult ceea ce înseamnă rezultatele financiare și finanțarea din partea companiilor, a declarat Radu PUIU, Analist Financiar la XTB România, la cea de-a șaptea ediție a FORUMULUI PIEȚEI DE CAPITAL, organizat de Financial Intelligence.

Acesta a explicat: “Dacă ne uităm la ce se întâmplă acum pe piețele de capital și chiar dacă ne uităm la ce s-a întâmplat pe parcursul anului, toate aceste mișcări ale burselor au fost bazate în mare parte pe așteptările legate de ce va face Banca Federală din State Unite ale Americii în acest an...

Dacă ne amintim de previziunile la începutul anului, piaţa se aștepta deja ca la momentul de față să fie cel puțin una-două reduceri ale dobânzii, lucru care nu s-a întâmplat, iar aceste așteptări cumva au fost transpuse de la întâlnire la întâlnire, următoarea reuniune fiind programată pentru 18 septembrie.

18 septembrie – zi importantă la FED

Perioada îndelungată de dobânzi ridicate au erodat economiile și veniturile populației și au afectat destul de mult ceea ce înseamnă rezultatele financiare și finanțarea din partea companiilor, a declarat Radu PUIU, Analist Financiar la XTB România, la cea de-a șaptea ediție a FORUMULUI PIEȚEI DE CAPITAL, organizat de Financial Intelligence. Potrivit analistului XTB, reuniunea din această săptămână a FED este crucială pentru pieţele de capital.   

Acesta a explicat: “Dacă ne uităm la ce se întâmplă acum pe piețele de capital și chiar dacă ne uităm la ce s-a întâmplat pe parcursul anului, toate aceste mișcări ale burselor au fost bazate în mare parte pe așteptările legate de ce va face Banca Federală din State Unite ale Americii în acest an, la nivel de dobânzi.

Dacă ne amintim de previziunile la începutul anului, piaţa se aștepta deja ca la momentul de față să fie cel puțin una-două reduceri ale dobânzii, lucru care nu s-a întâmplat, iar aceste așteptări cumva au fost transpuse de la întâlnire la întâlnire, următoarea reuniune fiind programată pentru 18 septembrie. Este un moment foarte important din punctul meu de vedere, pentru că, în momentul de față, așteptările sunt 100% pentru o reducere cu 25 de puncte de bază, adică 0,25%, dar cele mai recente prognoze erau chiar pentru o reducere dublă de 0,5%, ceea ce ar fi clar un semnal de reducere a poziției în ceea ce privește piața dobânzilor.

Acest lucru se întâmplă pentru că se observă din ce în ce mai multe crăpături în economie.

La prima vedere, dacă ne uităm doar ce se întâmplă pe burse, am putea să fim păcăliți – să spunem așa – pentru că totul este în creștere. Vedem în SUA că indicele S&P500 are un randament de la începutul anului undeva în jur de 16%, BET are undeva în jur de 13-14%, prin urmare nu ne-am putea aștepta că acest an să fie unul dificil din perspectiva provocărilor. Dar avem mai multe conflicte militare care sunt regionale, în continuare avem o inflație foarte ridicată, în România este peste 5%, în Europa se duce uşor către pragul de 2%, dar asta nu este o garanție că va rămâne la nivelurile respective. În același timp vorbim și despre o perioadă îndelungată de dobânzi ridicate care ușor-ușor au erodat atât economiile și veniturile populației, lucru care ulterior se transpune în economie, cât și au afectat destul de mult ceea ce înseamnă rezultatele financiare și finanțarea din partea companiilor”.

Întrebat dacă vine criza, Radu Puiu a spus: “Eu sper să nu vină și sper ca toate aceste elemente să fie pur și simplu doar o încetinire și ulterior să fie o resetare, dar există anumite aspecte care tind să indice către potențiale probleme. Nu pot spune care este probabilitatea sau nu pot spune dacă aceste probleme sunt mai mici sau mai mari din perspectiva importanței, dar trebuie urmărită situația și cred că este foarte important va fi tocmai mesajul pe care îl va avea Rezerva Federală, cât de îngrijorată se va arăta la momentul întâlnirii și  cât de mare va fi mișcarea pe care o va anunța”.

Potrivit lui Radu Puiu, în afară de FED, investitorii de la BVB trebuie să se mai uite la unele aspecte de pe piaţa de capital: “În afară de Rezerva Federală, eu aș spune că sunt câteva elemente care, pe de-o parte, au fost oportunități până acum de la începutul anului, iar pe de altă parte se pot transforma foarte uşor în  factori de risc, pentru că au o dualitate în ceea ce privește efectele asupra piețelor. Trebuie să subliniem că foarte mult din această mișcare pe care am văzut-o de la începutul anului pe piețele de capital s-a bazat nu neapărat pe fapte care au fost materializate, ci pe așteptări.

Un alt aspect care se potrivește aici este cel legat de inteligența artificială, pentru că este un subiect atât de popular și atât de dezbătut și care până acum a fost unul dintre principalele motoare care a reușit să impulsioneze piețele, nu vorbim doar de companiile de tehnologie, ci vorbim de piață în general.

Dacă ne uităm la principalul indice bursier din SUA, S&P500, companiile de tehnologie au o pondere undeva în jur de 32-33%. Prin urmare o bună parte din avansul înregistrat de S&P500 s-a bazat tocmai pe această performanță din sectorul tehnologic. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat la nivelul raportărilor individuale din partea companiilor, putem spune că, în primul trimestru al acestui an, 40% dintre cele 500 de companii din S&P500 au discutat despre inteligența artificială, prin urmare au descoperit că acest subiect este o oportunitate tocmai pentru a impulsiona evaluarea. Problema care ar putea să apară din acest aspect este dacă ele vor reuși să livreze promisiunile sau discuțiile pe care le-au prezentat, pentru că în prima fază au beneficiat de încrederea investitorilor care au investit în acestea tocmai pe ideea că ele vor reuși să implementeze soluții și noi modalități care să le îmbunătățească business-ul prin inteligență artificială, iar în momentul de față tendință pare să se tempereze.

S-a observat o scădere clară a discuțiilor la nivelul celor mai recente raportări legate de AI, tocmai din acest punct de vedere, iar aici au apărut două tabere: sunt cei care spun că nu s-a mai discutat pentru că firmele doreau să implementeze şi apoi să prezinte ceea ce au realizat, iar ceilalți spun că acesta a fost mai degrabă un trend de care foarte multe dintre companii au dorit să profite, iar în momentul de față ceea ce reprezintă implementarea este mult mai dificil și mult mai lent decât se aștepta piața largă, iar acest lucru ar putea să ducă la anumite ajustări ale prețurilor pentru active”.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!