17.7 C
București
miercuri, aprilie 23, 2025

Banking & Servicii financiare – Schimbarea legii emitenților nu aduce îmbunătățiri de substanță referitoare la majorările de capital. ARIR: Subiectul majorărilor de capital este esențial pentru piața de capital din România și este crucial să existe modificări eficiente în acest sens – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Schimbarea legii emitenților nu aduce îmbunătățiri de substanță referitoare la majorările de capital.

Deși reducerea termenului în care se înregistrează o majorare de capital este un obiectiv asumat de către Ministerul de Finanțe în Strategia națională privind dezvoltarea pieței de capital 2023-2026, proiectul de modificare a Legii nr.

Inclusiv Comisia Europeană și-a setat un obiectiv din creșterea atractivității piețelor de capital, întrucât este observat un fenomen generalizat de încetinire a listărilor și chiar de apariție tot mai frecventă a delistărilor de pe bursele europene...

Deși reducerea termenului în care se înregistrează o majorare de capital este un obiectiv asumat de către Ministerul de Finanțe în Strategia națională privind dezvoltarea pieței de capital 2023-2026, proiectul de modificare a Legii nr. 27/2014 publicat în luna decembrie nu aduce îmbunătățiri semnificative referitoare la acest subiect, potrivit specialiștilor din piață.

VEZI Proiectul de lege

VEZI Expunerea de motive

Procesul dificil și îndelungat de înregistrare a unei majorări de capital este un subiect intens discutat în piață în ultimii ani, întrucât acesta poate fi un factor care să reducă atractivitatea pieței locale de capital. Inclusiv Comisia Europeană și-a setat un obiectiv din creșterea atractivității piețelor de capital, întrucât este observat un fenomen generalizat de încetinire a listărilor și chiar de apariție tot mai frecventă a delistărilor de pe bursele europene.

Deși a existat așteptarea ca proiectul de modificare a Legii nr. 24/2017 să fie un pas important în rezolvarea acestei probleme, acesta se limitează la adăugarea formulării „cu celeritate” referitoare la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârilor referitoare la modificarea structurii capitalului social, fapt care nu este așteptat să producă efecte semnificative în practică.

Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR) consideră că este necesară o abordare mai riguroasă a acestui subiect în legea emitenților, astfel încât procesul să fie scurtat semnificativ: „Subiectul majorărilor de capital are o importanță deosebită atât pentru comunitatea noastră, cât și pentru piața de capital din România, în linie cu prioritățile Comisiei Europene de a crește atractivitatea piețelor de capital. În ultimii doi ani, am implicat resurse semnificative, prin implicarea companiilor listate de top, la nivel de management, precum și realizarea unui amplu proces de consultare atât cu emitenți, membri sau non membri, cât și investitori, susținând necesitatea unor modificări substanțiale în acest proces, în linie cu Strategia Pieței de Capital. Scurtarea termenelor de majorare de capital poate fi realizată pe de-o parte printr-o mai bună gestiune a procesului de către companii, precum și scurtarea unor termene, de exemplu de exercitare a dreptului de preferință sau convocare AGA, sau inversarea unor operațiuni, de exemplu publicarea în Monitorul Oficial să fie la final.”

De asemenea, proiectul de lege clarifică situațiile de punere în executare a deciziei de judecătorești de nulitate în aceste cazuri, incluzând situația răscumpărării acțiunilor investitorilor ce au subscris în cadrul procesului de majorare de capital. ARIR: „Considerăm că răscumpărarea forțată a acțiunilor investitorilor ce au subscris în cadrul procesului poate aduce încălcări ale dreptului de proprietate privată, motiv pentru care modificarea poate fi expusă în fața unui control de constituționalitate”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!