3.9 C
București
marți, noiembrie 30, 2021

Banking & Servicii financiare – Dragoș PÎSLARU, Renew Europe Group: Dorința mea ar fi ca băncile să fie implicate în sistemul de fonduri europene mult mai mult, să preia o zonă de intermediere majoră; să nu mai existe un plan de afaceri făcut pentru bancă și unul pentru autoritatea publică – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... * “Sectorul bancat este un pilon important pentru a asigura modul în care se face parteneriatul public-privat pentru redresarea și dezvoltarea economiei” Este nevoie de o combinație de politici publice, în viitor... Potrivit europarlamentarului, se pune problema ce putem face împreună cu sectorul bancar pentru ca aceste companii să fie totuși sprijinite, respectiv acelea care pot supraviețui: “Discutăm despre cum ne raportăm la companiile care au potențialul de a se dezvolta pe lanțurile valorice cheie europene și cum facem diferența între programe care sunt legate de competitivitate economică la nivel european... Sectorul bancar ar trebui să ia foarte în serios modul în care recunoaște vulnerabilitățile mediului privat din România, mai ales acum în timpul pandemiei, ar trebui ca parteneriatul cu IMM-urile să fie ranforsat.

* “Sectorul bancat este un pilon important pentru a asigura modul în care se face parteneriatul public-privat pentru redresarea și dezvoltarea economiei”

Este nevoie de o combinație de politici publice, în viitor, în țara noastră, pentru a ne asigura că există, pe dimensiunea publică, folosirea adecvată a resurselor europene fără precedent – 80 miliarde euro care pot veni pe diverse canale înspre România-, iar, pe de altă parte, că sectorul privat are la dispoziție cadrul și resursele financiare pentru a putea să se adapteze la schimbările de care este nevoie în perioada următoare – Pactul ecologic și tranziția digitală, a spus Dragoș PÎSLARU, europarlamentar Renew Europe Group, la Banking Forum by Financial Intelligence 2021.

Prin urmare, e nevoie ca reformele să nu sugrume inițiativele private și ca sprijinul public să fie folosit cat mai eficient, a spus el: “Din acest punct de vedere, sectorul bancar este undeva la mijloc. Este un pilon important pentru a asigura modul în care se face acest parteneriat public-privat pentru redresarea și dezvoltarea economiei în viitor.”

Europarlamentarul a amintit un raport al BNR, de acum doi ani, care arăta că 65 la sută din întreprinderile mici și mijlocii din România sunt decapitalizate: “Din perspectiva managementului financiar, nu există diferențiere între folosirea banilor personali și banii întreprinderii. Asta înseamnă că aproape doua treimi din IMM-urile din România au o problemă în modul în care arată bilanțul lor. Din această perspectivă, în contextul pandemiei, discutăm de un număr de companii care, bilanțer, sunt zombi si care sunt în pericol de insolvență. Principala problemă pe care o văd este că, tot din perspectiva bilanțieră, ele nu pot fi ajutate atât de ușor, din perspectiva reglementărilor în vigoare. Chiar dacă ai pune pe masă resurse pentru capitalizarea acestei părți a mediului privat din România, ai avea o problemă de eligibilitate din start”.

Potrivit europarlamentarului, se pune problema ce putem face împreună cu sectorul bancar pentru ca aceste companii să fie totuși sprijinite, respectiv acelea care pot supraviețui: “Discutăm despre cum ne raportăm la companiile care au potențialul de a se dezvolta pe lanțurile valorice cheie europene și cum facem diferența între programe care sunt legate de competitivitate economică la nivel european, ceea ce înseamnă participarea României în avangarda europeană pe Strategia de Politică industrială și, pe de altă parte, măsurile care sunt, mai degrabă, sociale, care țin de protecția sistemică a unui foarte număr foarte mare de antreprenori care sunt în supraviețuire. E o temă de dezbatere foarte importantă.”

Dragoș PÎSLARU a menționat că, pe PNRR, nu există granturi de timpul acelora cu care ne-am obișnuit în România. “Cu excepția zonei de digital – 3000 de firme – și domeniului de microelectronică, unde este alocată jumătate de miliard pentru dezvoltarea unor investiții masive cu o componentă de grant însemnată, discutăm mai degrabă de instrumente financiare”, a spus PÎSLARU. Granturile sunt de până la 40%

Acesta a mai spus ca există multe bănci care s-au angajat să atingă zero emisii nete de carbon până în 2050 și că multe din aceste angajamente sunt cu mult înaintea tranziției în economia reală: “Cred că e foarte important ca în sectorul bancar să existe proactivitate. Cred că este de gestionat acest conflict potențial între obiectivele climatice și randamentele financiare. Sectorul bancar va avea un rol cheie pentru a lua inițiativa, să ofere consilierea necesară și ar putea împinge proiectele să meargă în această direcție. Sectorul bancar ar trebui să ia foarte în serios modul în care recunoaște vulnerabilitățile mediului privat din România, mai ales acum în timpul pandemiei, ar trebui ca parteneriatul cu IMM-urile să fie ranforsat, pe partea de educație financiară, de mangement financiar, de instrumente care sa poată să scoată la suprafață și să ajute companiile care sunt în supraviețuire, în paralel cu finanțările acestea de avangardă – verde, digital.”

Domnia sa a mai precizat: “Dorința mea ar fi fost ca băncile să fie implicate în sistemul de fonduri europene mult mai mult. Din acest punct de vedere, sistemul ideal la care mă gândeam era ca băncile să preia o zonă de intermediere majoră, care să substituie relația complicată între firme și autoritățile publice, care nu au înțelegerea directă a mediului antreprenorial. Vedeam posibilitatea ca băncile să preia zona de eligibilitate tehnico financiară, ca să nu mai există un plan de afaceri făcut pentru bancă și un plan de afaceri făcut pentru autoritatea publică –această zonă oarecum ipocrită în care încercăm să coafăm proiectele pentru ca să pară că îndeplinesc condițiile europene. Am putea avea mult mai mare naturalețe dacă proiectele ar fi puse direct pe masa băncilor.

Din perspectiva responsabilității, aici ar trebui lucrate procedurile de acreditare sistemică a băncilor și a rolului lor de intermediar. În viitor, ar trebui sa avem o discuție mult mai solidă pe această parte. (…) M-ar bucura să avem această inovare pusă pe masă la sfârșitul acestui an – începutul anului viitor, astfel încât băncile să poată să joace un rol mult mai proeminent. Trebuie și ca băncile să-și asume această responsabilitate. Pe de altă parte, dacă băncile s-ar implica, am putea avea o relație mult mai naturală de finanțare a sectorului privat.”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!