30.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Energie – Avertisment: China acaparează resursele naturale strategice ale lumii. Africa va deveni o sursă majoră de materii prime pentru cel mai mare producător de baterii pentru maşini electrice. – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Pentru gaze naturale, mai multe acorduri gigantice şi pe termen lung cu Qatarul dau Beijingului şi companiilor chineze siguranţa că vor avea acces la acest carburant mult timp de-acum încolo.

Încurajate de o rafală de investiţii din partea companiilor chineze, minele de pe întregul continent vor creşte producţia de litiu de peste 30 de ori faţă de volumul de anul trecut, până în 2027, potrivit S&P Global Commodity Insights.

Pentru petrol, China, cel mai mare consumator de energie al lumii, nu trebuie să facă un efort prea mare. Arabia Saudită şi Rusia se bat pentru uriaşa piaţă chineză, iar Moscova, marginalizată de Occident, câştigă teren.

Pentru gaze naturale, mai multe acorduri gigantice şi pe termen lung cu Qatarul dau Beijingului şi companiilor chineze siguranţa că vor avea acces la acest carburant mult timp de-acum încolo.

Pentru litiu, China s-a orientat spre cel mai sărac continent, unde duce o ofensivă hotărâtă: Africa va deveni o sursă majoră de materii prime pentru cel mai mare producător de baterii pentru maşini electrice din lume, scrie Bloomberg.

Manevrele grabnice şi din vreme ale Chinei de a accesa noi surse de aprovizionare cu litiu din Africa dau roade, ajutându-l pe liderul mondial la producţia de baterii pentru vehicule electrice să navigheze pe piaţa îngustă a acestui metal rar. Încurajate de o rafală de investiţii din partea companiilor chineze, minele de pe întregul continent vor creşte producţia de litiu de peste 30 de ori faţă de volumul de anul trecut, până în 2027, potrivit S&P Global Commodity Insights. Până atunci, Africa va ajunge să reprezinte 12% din oferta mondială, comparativ cu 1% în 2022.

Diversificarea surselor de aprovizionare va stimula eforturile Chinei de a-şi apăra dominaţia în procesarea materiilor prime pentru vehicule electrice – transformând metale rare precum litiu, nichel şi cobalt în substanţe chimice utilizate în componentele bateriilor – în timp ce SUA îşi intensifică eforturile de a-şi construi propriile reţele de aprovizionare cu parteneri de comerţ şi aliaţi precum Canada şi Australia.

„Este sigur că Africa va juca un rol important pentru China“, în special ca sursă alternativă de materii prime la Australia, în prezent principalul furnizor, ale cărui exporturi ar putea fi limitate pe măsură ce rafinăriile interne vor intra în funcţiune, a spus Peng Xu, din Beijing. Mali, Republica Democrată Congo şi Zimbabwe s-ar putea alătura producătorilor de top de litiu până la sfârşitul deceniului, potrivit datelor Bloomberg.

Un prim transport de concentrat de litiu a ajuns luna trecută la Zhejiang Huayou Cobalt dintr-un proiect din Zimbabwe, în timp ce Chengxin Lithium Group a anunţat că mina sa de litiu Sabi Star din această ţară a început producţia. Ganfeng Lithium Group a investit în mina Goulamina din Mali, în timp ce Contemporary Amperex Technology are o unitate care participă la un proiect în RDC. Sichuan Yahua Industrial Group are o participaţie la o exploatare din Etiopia.

„Investiţiile chineze în Africa sunt cu siguranţă cea mai mare sursă de capital pentru aprovizionarea cu materiale pentru baterii din ultimii ani“, a explicat Martin Jackson, şeful materiilor prime pentru baterii la CRU Group, din Londra.

Investiţiile în noi regiuni sunt cruciale pentru ca lanţul de aprovizionare al Chinei să ţină pasul cu cererea producătorilor săi, a spus el. Africa nu este doar sursă de materii prime. Marocul, care are un acord de liber schimb cu SUA, devine deja un nod pentru producţia de baterii pentru vehicule electrice, având avantaje precum apropierea de Europa şi o abundenţă de fosfat, necesar în celulele cu fosfat de litiu-fier.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!