35.1 C
București
joi, iunie 20, 2024

Energie – Bursă: OMV Petrom a preluat participaţia de 57,14% a francezilor de la Total în perimetrul off shoreHan Asparuh din Bulgaria şi acum controlează integral blocul. Săptămâna trecută acţiunile Petrom au urcat cu 6% la un maxim istoric – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Bursă: OMV Petrom a preluat participaţia de 57,14% a francezilor de la Total în perimetrul off shoreHan Asparuh din Bulgaria şi acum controlează integral blocul.

Guvernul bulgar a aprobat transferul participaţiei de 57,14% deţinută de compania franceză de energie TotalEnergies în blocul de petrol şi gaze Han Asparuh din Marea Neagră către OMV Offshore Bulgaria GmbH, parte a grupului român de petrol şi gaze OMV Petrom, şi a prelungit permisul de explorare pentru acest proiect...

OMV Offshore Bulgaria este acum singurul proprietar al permisului de explorare a petrolului şi gazelor pentru proiect, care a fost extins cu 23 de luni din cauza forţei majore, a declarat guvernul într-un comunicat de miercuri.

Guvernul bulgar a aprobat transferul participaţiei de 57,14% deţinută de compania franceză de energie TotalEnergies în blocul de petrol şi gaze Han Asparuh din Marea Neagră către OMV Offshore Bulgaria GmbH, parte a grupului român de petrol şi gaze OMV Petrom, şi a prelungit permisul de explorare pentru acest proiect.

Astfel OMV Petrom (simbol bursier SNP), care devenise anul trecut operator, este acum unicul acţionar al blocului, prin intermediul filialei din Bulgaria, scriu publicaţia SeeNews şi agenţia bulgară de ştiri BTA. Săptâmână trecută acţiunile SNP au urca cu 6% la un maxim istoric de 0,745 lei, echivalentul unei capitalizări de 46,4 mld. lei.

OMV Offshore Bulgaria este acum singurul proprietar al permisului de explorare a petrolului şi gazelor pentru proiect, care a fost extins cu 23 de luni din cauza forţei majore, a declarat guvernul într-un comunicat de miercuri. Forţa majoră acoperă perioada dintre februarie 2022 şi ianuarie 2024 şi a fost determinată de războiul din Ucraina şi retragerea TotalEnergies din proiect.

În iulie anul trecut, directorul general al TotalEnergies EP Bulgaria, Yves Le Stunff, a declarat că blocul Han Asparuh este estimat a avea potenţialul de a produce în total 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual din două câmpuri. La momentul respectiv, partenerii de proiect plănuiau să înceapă forajul de explorare pentru gaze naturale în acest câmp în al doilea trimestru al anului 2024.

Blocul 1-21 Han Asparuh din Marea Neagră este situat în zona economică exclusivă a Bulgariei, în adâncul Mării Negre. Contractul de explorare a acestui teritoriu este în vigoare din septembrie 2012.

Prin decizia sa, Consiliul de Miniştri l-a autorizat pe ministrul Energiei să semneze, în termen de o lună, acordurile adiţionale necesare la contractul de prospectare a petrolului şi gazelor naturale în zona blocului 1-21 Han Asparuh.

Contractul de prospectare a petrolului şi gazelor naturale în zona blocului 1-21 Han Asparuh a fost semnat la 29 august 2012 cu Total E&P Bulgaria pe o perioadă de cinci ani. În 2013, Total s-a alăturat OMV Offshore Bulgaria şi Repsol Bulgaria. În 2020, Repsol Bulgaria şi-a transferat participaţia către ceilalţi doi acţionari. La începutul anului 2024 a devenit clar că Total se retrage din proiect.

Poziţionat strategic lângă blocul offshore românesc Neptun Deep (descoperirea Domino – 1,5 – 3,0 TCF), blocul de 13.819 km² (în ape de până la 2.000 m adâncime) oferă un potenţial suplimentar de a găsi hidrocarburi în bazinul vestic al Mării Negre, arată Petrom.

 

 Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!