În primul trimestru, exporturile Germaniei către Kîrgîzstan au explodat cu aproape 1.000%, potrivit statisticii oficiale germane.
Bogate în petrol şi gaze naturale sau doar bine poziţionate strategic, dar cu economii nedezvoltate, statele din Asia Centrală şi din zona Mării Caspice au atras atenţia marilor puteri mai ales după marea ruptură dintre SUA şi China şi după ce războiul pornit de Rusia contra Ucrainei a aruncat Europa într-o criză a energiei. Comisia Europeană, Washington, Beijing şi până şi Budapesta le vor acum în sfera lor de influenţă, mai ales că regiunea este considerată curtea din spate a unei Rusii vlăguite de război. Ce surprinde este cum în ultima vreme cu aceste regiuni şi-a creat noi legături Germania.
Kîrgîzstanul a importat din Germania în primul trimestru bunuri de 76 de milioane de dolari, o sumă aparent mică, dar care este de aproape cinci ori mai mare decât nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit agenţiei de presă azere Trend, care citează statistica oficială kârgâză. O analiză a Reuters spune altceva, însă, şi anume că în aceeaşi perioadă exporturile Germaniei către Kîrgîzstan au explodat cu aproape 1.000%.
Statistica germană arată că exporturile de vehicule cu motor au erupt cu 4.000%. Iar aceste lucruri ridică un mare semn de întrebare: care este de fapt destinaţia finală a acestor bunuri? Nu cumva Rusia? Dar nu poate fi ignorată nici posibilitatea ca Germania să încerce să-şi construiască o poziţie strategică într-o regiune cu importanţă geostrategică şi mai ales energetică. De asemenea, companiile germane nu pot ignora nicio piaţă de desfacere sau furnizori de materii prime acum că pierd accesul direct la piaţa rusă. Tot Trend scrie că în ianuarie şi februarie importurile de produse minerale ale Turkmenistanului din Germania s-au triplat la 2,4 milioane dolari, în condiţiile în care importurile generale din această ţară au scăzut cu 32%.
Turkmenistan este ţară exportatoare de gaze şi de pe teritoriul ei ar putea porni un nou gazoduct, Trans-Caspian Gas Pipeline, care va trece prin Azerbaidjan pentru a ajunge în UE. La începutul acestei luni, la puţin timp după ce o nouă constituţie a fost aprobată prin referendum în Uzbekistan, preşedintele uzbek Şavkat Mirziyoyev a efectuat o vizită de două zile în Germania, notează The Diplomat. Misiunea lui a fost să atragă investiţii străine pentru construirea „Noului Uzbekistan“. Acolo, el s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu executivi din circa 30 de companii şi bănci mari germane.
Vizita n-a stârnit mult interes în presa germană, dar a fost urmărită şi descrisă pas cu pas de presa uzbekă. Astfel, publicul a aflat că Mirziyoyev vede în Germania un partener „de încredere şi strategic“ şi că legăturile comerciale dintre cele două state s-au dublat. De asemenea, cu ocazia vizitei au fost încheiate acorduri bilaterale de 9 miliarde dolari care acoperă de la cooperare în domeniul energiei verzi la minerit, industria chimică, farma, modernizarea infrastructurii de transport şi digitalizarea agriculturii. Absente din informările uzbece sunt menţiunile despre Ucraina, Rusia sau respectarea drepturilor omului în Uzbekistan, aceasta din urmă fiind o chestiune sensibilă pentru germani.
În prezent, în ţara asiatică sunt implementate peste 60 de proiecte în valoare de 5 miliarde euro de către parteneri germani. Este un volum de investiţii record. Uzbekistan are rezerve considerabile de gaze naturale, dar industria de profil nu este bine dezvoltată. Deşi în mod normal este exportator, în această iarnă a trebuit să importe gaze din Turkmenistan şi Rusia pentru a acoperi consumul intern. În zilele bune, Uzbekistanul exportă gaze mai ales în China, la fel făcând şi Kazahstanul.
De aceea, analiştii geopolitici cred că încercările recente ale Rusiei de a-şi apropia aceste state central-asiatice au ca scop controlul exporturilor de energie către China. Germania poate ajuta cu tehnologie Uzbekistanul să-şi pună pe picioare industria energetică. Din Kazahstan, Germania importă petrol, iar aceste importuri au crescut în ultimele luni. În aprilie, livrările s-au majorat cu 150% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Ţiţeiul este exportat prin conducte şi tranzitează teritoriul Rusiei. Azerbaijan, care face parte din grupul ţărilor din regiunea Caucaz, este deja un exportator consacrat de gaze către UE şi are aspiraţii de economie modernă.
În relaţiile comerciale cu Germania, are excedent. În schimb, companiile germane nu au prezenţă majoră acolo. Dar cele mai recente acorduri şi proiecte, cum ar fi investiţii într-un complex mare de producţie de aluminiu, arată că acest lucru se va schimba în curând. Reuters a urmărit relaţiile Germaniei cu ţările din Asia Centrală şi Caucaz vecine Rusiei şi a constatat că exporturile germane au crescut dubios de mult în primele luni ale anului. Acest lucru trezeşte îngrijorări că produsele germane sunt reexportate pentru a-i ajuta pe ruşi să ocolească sancţiunile impuse de Occident Rusiei. Valoarea exporturilor Germaniei către Rusia s-a prăbuşit cu aproape 50% în primul trimestru. În acelaşi timp, exporturile către Kârgâzstan au sărit în sus cu 949%, cele către Georgia cu 92%, către Kazahstan cu 136%, către Armenia cu 172% şi cele către Tadjikistan cu 154%. Armenia, Kazahstan şi Kârgâzstan sunt într-o uniune vamală cu Rusia şi Belarus.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).