1.4 C
București
joi, noiembrie 30, 2023

Energie – Dilemă de tip oul sau găina sau de ce nu se fac PPA-uri în energie: Nici măcar nu există capacitate pentru a semna contracte mari, iar proiecte noi nu se fac pentru că băncile sunt atât de precaute încât ratează oportunităţi – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Mai departe, plafonarea energiei până în 2025 şi problema garanţiilor de origine, esenţiale pentru a atesta sursa energiei, sunt alte pietre care atârnă de gâtul pieţei de PPA-uri.

Cazul Poloniei este relevant pentru România, ţara reuşind anul trecut să semneze PPA-uri pentru 1,2 GW de capacitate.

România a bifat un nivel modest de 0,2 GW de capacitate şi sunt destul de puţine şanse ca lucrurile să se schimbe semnificativ din cauza contextului de piaţă.

În timp ce pe pieţe precum Polonia contractele de achiziţie de energie pe termen lung (PPA – power purchasing agreements) au decolat, în România piaţa este deprimată. Sunt mai multe motive, spun oamenii din sector. În primul rând nu există capacitate de producţie pentru a semna contracte de anvergură, dar pe de altă parte nici băncile nu vor să finanţeze dezvoltatorii care nu au semnate PPA-uri. Mai departe, plafonarea energiei până în 2025 şi problema garanţiilor de origine, esenţiale pentru a atesta sursa energiei, sunt alte pietre care atârnă de gâtul pieţei de PPA-uri.

„Din perspectiva dezvoltatorului, cel mai important este că datorită acestui instrument proiectul energiei regenerabile devine bancabil, iar dezvoltatorul poate securiza un împrumut pe termen lung, având un contract pe termen lung stabilit“, a explicat Kamil Janczyk, director consultanţă financiară, Deloitte Polonia, în cadrul videoconferinţei Deloitte/ZF „Instrumente de finan­ţare pentru energia verde: Cum alegi între CfD-uri, PPA-uri sau granturi pentru un business case solid?“

Cazul Poloniei este relevant pentru România, ţara reuşind anul trecut să semneze PPA-uri pentru 1,2 GW de capacitate. România a bifat un nivel modest de 0,2 GW de capacitate şi sunt destul de puţine şanse ca lucrurile să se schimbe semnificativ din cauza contextului de piaţă. „În Polonia încă este o piaţă în trasformare şi cred că primul anunţ a fost în ultima zi din luna iulie din 2018, atunci a fost momentul în care primul PPA a fost executat în Polonia. De atunci am văzut un număr destul de mare de PPA-uri în 2021, 2022“, a mai spus Kamil Janczyk.

 



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!