♦ UE este profund dependentă de importurile de gaze, în contextul în care consumă anual circa 325 de miliarde de metri cubi, dar produce numai 38 de miliarde de metri cubi ♦ Cu preţurile împinse de frig la maximul ultimilor doi ani, Comisia Europeană visează să plafoneze preţul gazului pe care nu îl are pentru a creşte competitivitatea industriei pe care a îngenuncheat-o prin Green Deal ♦ Paradoxul imens este că anul trecut importurile de gaz lichefiat rusesc au atins un nivel record în ciuda eforturilor blocului de a reduce dependenţa de Rusia ♦ Depozitele se golesc rapid, iar umplerea acestora se arată mai costisitoare ca niciodată ♦ Urmează o nouă criză?
Uniunea Europeană analizează opţiunea de a plafona temporar preţurile pentru gaz natural la nivelul blocului european pentru a încuraja competitivitatea companiilor europene într-o piaţă globală, potrivit FT. Măsura vine în contextul în care gazul a ajuns să fie tranzacţionat la maximul ultimilor doi ani, circa 60 de euro pe MWh, pe fondul temperaturilor scăzute. La nivel european, gradul de umplere al depozitelor de gaze era de numai 48%, arată datele AGSI (Aggregated Gas Storage Inventory). În Franţa, depozitele sunt pline în proporţie de numai 29%, iar în România a scăzut sub 40%, fiind necesară limitarea cantităţilor extrase astfel încât gazul să ajungă până la primăvară.
„Preţurile sunt de trei-patru ori mai mari decât în SUA, ceea ce afectează competitivitatea companiilor europene. Comisia Europeană ia în calcul varianta de a plafona preţurile în contextul discuţiilor despre un Industrial Deal european care să completeze Green Deal-ul. UE ar urma să prezinte în martie propunerea pentru un astfel de set de politici“, conform surselor FT. Măsura plafonării pare greu de implementat din simplul motiv că UE este dependentă în proporţie de aproape 90% de importurile de gaze. În 2023, din consumul de circa 325 de miliarde de metri cubi, numai 38 de miliarde au fost produşi în UE. Circa 95 de miliarde de metri cubi au venit din Norvegia, 63 de miliarde de metri cubi au venit din SUA, o creştere semnificativă faţă de cele 18 miliarde de metri cubi aduse pe vapoare în 2020. Dar cea mai mare surpriză este chiar evoluţia importurilor de LNG (liquified natural gas) din Rusia, care în 2023 au ajuns la 18 miliarde de metri cubi, faţă de nivelul de 14 mld. metri cubi din 2020. Anul trecut, UE a importat şi mai mult LNG rusesc.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).