12.8 C
București
joi, martie 20, 2025

IT & E-commerce – Presată şi dependentă de americani pentru dezvoltarea propriei industrii AI, Europa se angajează să-şi relaxeze reglementările în domeniu şi să pună mai mult accent pe inovaţie – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

La Paris, unde liderii lumii s-au adunat să discute despre inteligenţa artificială, vicepreşedintele american JD Vance a urcat pe scenă pentru a proclama supremaţia SUA în AI înainte ca preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen să prezinte planurile UE, punctul cen­tral al spectacolului. Apoi, oficialul american a plecat fără să aştepte răspunsul europenilor. „Statele

La Paris, unde liderii lumii s-au adunat să discute despre inteligenţa artificială, vicepreşedintele american JD Vance a urcat pe scenă pentru a proclama supremaţia SUA în AI înainte ca preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen să prezinte planurile UE, punctul cen­tral al spectacolului. Apoi, oficialul american a plecat fără să aştepte răspunsul europenilor.

„Statele Unite sunt lider în do­me­niul AI, iar administraţia noastră plă­nuieşte ca acest lucru să rămână ne­schimbat“, a declarat vicepre­şedin­te­le american JD Vance în faţa liderilor mondiali prezenţi la summitul AI din Paris, potrivit voanews.com.

Acesta a adăugat că adminis­tra­ţia preşedintelui Donald Trump „se va asigura că cele mai puternice sisteme AI sunt construite în SUA cu semiconductori creaţi şi produşi în America“.

Vance a dat asigurări că SUA sunt deschise colaborării cu aliaţii săi. Însă, a declarat acesta, „pentru a crea acest gen de încredere, avem nevoie de regimuri de reglementare interna­ţio­nale care susţin şi nu sufocă crea­rea de tehnologie AI, şi avem nevoie ca prietenii noştri europeni în special să privească spre această nouă fron­tieră cu optimism şi nu îngrijorare“.

Vicepreşedintele american a cri­ticat structura de reglementare a UE şi a declarat că administraţia Trump nu va accepta ca guverne străine „să-şi crească presiunile asupra com­paniilor tech americane cu prezenţă internaţională“.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care a vorbit imediat după Vance, nu şi-a confrun­tat în forţă predecesorul, care de alt­fel părăsise deja încăperea. Aceasta a luat apărarea reglementărilor blo­cului privitoare la confidenţialitate şi alte standande. În acelaşi timp, a declarat aceasta, „ştiu că trebuie să facem lucrurile mai uşoare şi trebuie să reducem birocraţia, şi o vom face“, a declarat Von der Leyen.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron, gazda summitului, a declarat că deşi preocupările privind siguranţa sunt importante, Europa trebuie în acelaşi timp să ajute firmele AI locale să se mişte rapid şi să inoveze în acelaşi ritm ca şi alte ţări.

„La scară naţională şi europeană, este foarte clar că trebuie să ne resincronizăm cu restul lumii“, a declarat Macron.

Cu SUA şi China avansând rapid în cursa pentru dezvoltarea AI, Macron a îndemnat Europa să pună accent pe inovaţie în detrimentul reglementărilor.

Potrivit Politico, Comisia Europeană a fost extrem de nerăbdătoare să arată că este deschisă pentru business în AI în Paris, anunţând un plan de investiţii de ordinul miliardelor de euro şi promiţând să aibă reguli „prietenoase cu inovaţia“.

Ursula von der Leyen a anunţat că UE va mobiliza în total 200 miliarde de euro pentru investiţii în AI în Europa, sublinind că nici China şi nici SUA nu au câştigat încă această cursă pentru dominaţie în AI.

Anunţurile Comisiei au atras atât aplauze, cât şi critici.

Companiile de AI au fost foarte mulţumite să afle de promisiunile de investiţii şi privind reglementarea. Chris Lehane, lobbist şef al OpenAI, a subliniat importanţa unui cadru de reglementare potrivit pentru ca firme ca OpenAI să investească în infrastructură în Europa.

Planul UE de simplificare a reglementărilor în domeniul AI nu le-a picat însă la fel de bine grupurilor pentru drepturi digitale.

Cu această promisiune, von der Leyen „alimentează dereglementarea, face pe placul SUA şi companiilor tech americane“, potrivit lui Blue Duangdjai Tiyavorabun, consilier la EDRi.

 

 



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!