Acţiunile Borouge LLC înregistrează o evoluţie pozitivă pe Bursa din Abu Dhabi în acest an, în contextul în care investitorii au aflat de discuţiile despre o posibilă fuziune pe care acţionarul majoritar Adnoc le poartă cu Borealis prin majoritarul său OMV.
În 2023, acţiunile Borouge au un plus de 5,5%, compania având o capitalizare de aproximativ 80,3 mld. dirhami (aproape 22 mld. dolari), conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Investing.com.
Borouge s-a listat la Abu Dhabi în iunie 2022, în ceea ce a fost cea mai mare listare din petrochimie din Orientul Mijlociu. Oferta a avut o cerere pentru 83,4 miliarde de dolari, fiind suprasubscrisă de aproximativ 42 de ori, fondurile atrase fiind de peste 2 miliarde de dolari.
Borouge LLC este un gigant petrochimic deţinut de Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), grup de companii din energie din Emiratele Arabe (54%), împreună cu Borealis, producător de polietilenă şi polipropilenă din Austria (36%).
ADNOC este controlată de Guvernul din Abu Dhabi, în timp ce Borealis este controlată de grupul austriac OMV în proporţie de 75% şi are în acţionariat şi ADNOC (25%). Abu Dhabi şi OMV, acţionarul majoritar al Petrom, discută evaluarea şi structura acţionariatului pentru o potenţială fuziune între Borouge şi Borealis.
„Tranzacţia evocată s-ar potrivi cu un plan mai amplu al Emiratelor Arabe Unite de a atrage investiţii şi tehnologie, precum şi de a construi noi industrii şi capacităţi de producţie”, scrie Bloomberg, care citează persoane apropiate situaţiei.
Proprietarii ar putea trasa liniile generale pentru negocieri oficiale în următoarele săptămâni. Compania de stat a Abu Dhabi a extins un centru de rafinare şi produse chimice pentru a găsi pieţe de desfacere suplimentare pentru producţia sa de petrol şi gaze naturale.
Cele două părţi discută o posibilă evaluare de circa 10 miliarde de dolari pentru Borealis, care ar include şi participaţia la Borouge. După ce se iau în considerare posibilele sinergii, evaluarea globală a entităţii nou create ar putea depăşi 30 de miliarde de dolari.
„Discuţiile au avut loc în mod intermitent timp de mai multe luni şi ar putea fi în continuare amânate sau s-ar putea destrăma, au spus persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece deliberările sunt private”, mai scrie Bloomberg.
Grupul energetic din Abu Dhabi şi OMV încă discută dacă vor avea aceeaşi participaţie în entitatea rezultată în urma fuziunii, deşi, potrivit unora dintre persoane, se preconizează că cele două părţi vor avea un control egal asupra consiliului de administraţie şi a capacităţilor decizionale.
Potrivit Citigroup, fuziunea celor două companii ar oferi Borouge acces la pieţele europene consacrate ale Borealis, precum şi la piaţa din SUA. De asemenea, ar putea ajuta Borouge să îşi mărească portofoliul pentru a include mai multe produse chimice de bază şi ar oferi noi sinergii.
„Orice fuziune ar stimula probabil abilităţile tehnologice şi ofertele de produse actuale ale Borouge. În ceea ce priveşte ADNOC, vedem că îşi adânceşte prezenţa în lanţul valoric al petrochimiei, în timp ce caută să se protejeze împotriva a ceea ce s-ar putea întâmpla pe termen lung în privinţa cererii de transport de petrol”, scriu analiştii într-un raport de analiză.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).