31.8 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

Energie – Încep să se împartă banii pentru Marea Neagră, dar companiile locale rămân deocamdată la mâna subcontractorilor. Un grup italian, Saipem, ia dintr-un foc 40% din tot bugetul de dezvoltare al Neptun Deep – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ După o linişte de aproape cinci ani în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, operat acum de OMV Petrom, deşi compania are acelaşi pachet de acţiuni ca statul român prin Romgaz...

euro au fost atribuite grupului italian Saipem într-un contract prin care va executa lucrări de proiectare, achiziţii, construcţie, instalare şi punere în funcţiune ♦ Potrivit informaţiilor disponibile, licitaţia era deja începută din „era“ ExxonMobil, finalizată acum şi depindea de luarea deciziei finale de investiţii.

Cum arăta lista de „cumpărături“ a ExxonMobil pentru proiectul Neptun din Marea Neagră

♦ După o linişte de aproape cinci ani în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, operat acum de OMV Petrom, deşi compania are acelaşi pachet de acţiuni ca statul român prin Romgaz, la finalul săptămânii trecute au venit două anunţuri cheie pentru proiectul offshore şi pentru România ♦ Dintr-o valoare totală a proiectului de 4 mld. euro, 1,6 mld. euro au fost atribuite grupului italian Saipem într-un contract prin care va executa lucrări de proiectare, achiziţii, construcţie, instalare şi punere în funcţiune ♦ Potrivit informaţiilor disponibile, licitaţia era deja începută din „era“ ExxonMobil, finalizată acum şi depindea de luarea deciziei finale de investiţii.

Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona româ­nească a Mării Negre. OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Neptun Deep va genera o producţie de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, ţara devenind astfel cel mai mare producător de gaze naturale din UE.

Circa 1,6 miliarde de euro din bugetul de investiţii au fost adjudecate de italienii de la Saipem, un grup de circa 10 mld. euro, cu pierderi de 139 mi­lioane de euro în 2022, în baza unei licitaţii demarată încă din 2017 când operatorul proiectului era colosul american ExxonMobil, retras în 2019.

„Contractul a fost atribuit în baza unei licitaţii de achiziţie publică. Licitaţia a fost iniţiată de fostul operator (ExxonMobil – n. red.), la aceasta au participat mai mulţi ofertanţi interna­ţionali. Anunţurile şi paşii sunt conform procedurii. Atribuirea contractului s-a ba­zat pe cel mai bun raport calitate-preţ“, au spus reprezentanţii OMV Petrom.

Potrivit informaţiilor disponibile, semnarea contractului cu italienii depindea decizia finală de investiţii, etapă care a avut loc abia la jumătatea acestui an.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!