21.7 C
București
luni, iulie 22, 2024

Energie – Oana OZMEN: Avem nevoie de un dialog activ între autorităţi şi sectorul construcţiilor pentru a îndeplini obiectivele europene de eficienţă energetică   – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Avem nevoie de un dialog activ între autorităţi şi sectorul construcţiilor pentru a îndeplini obiectivele europene de eficienţă energetică, a declarat Oana Marciana OZMEN, Secretar al Comisiei, pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, la Dezbaterea “Eficiența energetică – prioritate națională”, organizată de ROMEPS.

Doamna Oana Ozmen a mai spus: “Sunt unul dintre promotorii eficienței energetice ca temă naţională şi acest lucru a presupus, în primul rând, adaptarea legislației – vorbim de un prim proiect legislativ, plx 142/2022, care a devenit lege și care a permis să devină eligible cheltuieli privind înlocuirea componentelor liftului, dar mai ales vorbim de zona neîncălzită a podurilor și a șarpantei.

Din perspectiva modificărilor pe care Directiva Repower EU le propune mai nou – în sensul că se dorește ca până în anul 2030 să avem clădiri care să fie eficientizate energetic și care să aibă o clasă de performanță energetică E până în 2030 și D până în 2033 – acest lucru presupune ca noi să facem un efort ca țară de a renova cât mai multe clădiri publice și clădiri rezidențiale...

Avem nevoie de un dialog activ între autorităţi şi sectorul construcţiilor pentru a îndeplini obiectivele europene de eficienţă energetică, a declarat Oana Marciana OZMEN, Secretar al Comisiei, pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, la Dezbaterea “Eficiența energetică – prioritate națională”, organizată de ROMEPS. Domnia sa a explicat: “Directiva Repower EU vizează la ora actuală să trecem de la standarde nZEB la net zero emisii în construcţii, ceea ce presupune un efort financiar mare pentru fiecare țară în parte, dar sunt sigură că prin negocierile care au loc acum la o Bruxelles vom avea sursele de finanțare necesare pentru a duce la îndeplinire acest obiectiv”.

Potrivit domniei sale, este foarte important să vorbim despre rolul pe care materialele de construcții îl au în procesul de renovare din perspectiva creşterii eficienţei energetice.

Doamna Oana Ozmen a mai spus: “Sunt unul dintre promotorii eficienței energetice ca temă naţională şi acest lucru a presupus, în primul rând, adaptarea legislației – vorbim de un prim proiect legislativ, plx 142/2022, care a devenit lege și care a permis să devină eligible cheltuieli privind înlocuirea componentelor liftului, dar mai ales vorbim de zona neîncălzită a podurilor și a șarpantei.

Din perspectiva modificărilor pe care Directiva Repower EU le propune mai nou – în sensul că se dorește ca până în anul 2030 să avem clădiri care să fie eficientizate energetic și care să aibă o clasă de performanță energetică E până în 2030 și D până în 2033 – acest lucru presupune ca noi să facem un efort ca țară de a renova cât mai multe clădiri publice și clădiri rezidențiale.

Guvernul a alocat fonduri. Ministerul Dezvoltării are la dispoziție 2,8 miliarde de lei pentru renovarea clădirilor, atât rezidențiale, cât și publice și, bineînțeles, şi au existat solicitări din partea UAT-urilor de a utiliza aceşti bani. Dincolo de asta, mai există fondurile pentru eficiența energetică în zona industrială și privind capacitățile de producție.

În ceea ce priveşte eficiența energetică a clădirilor, consider că este important să susținem sectorul construcțiilor, care va avea un rol determinant în creșterea calității lucrărilor pe care le vor efectua, atât cu privire la renovare, dar și la clădirile care vor fi nou construite.

De asemenea, este important să consolidăm rolul auditorului energetic, atât cu privire la documentele pe care le întocmește atunci când eliberează certificatul de performanță energetică, dar și din perspectiva autorizării. Trebuie să ne asigurăm că tot ceea ce înseamnă control în zona construcțiilor va fi foarte bine clarificat.

Să nu uităm că Inspectoratul pentru Stat în Construcții are nevoie să crească numărul angajaților, pentru că nu poți, cu un personal subdimensionat, să te asiguri că vei avea posibilitatea să faci acte de control pentru toate lucrările care se desfăşoară.

Mai avem o altă problemă și aceea este legată de zona rurală și urbanul mic. Am participat la o altă conferință în cadrul căreia au fost reiterate clar solicitarea și interesul primarilor de acolo de a fi sprijiniți pentru a putea accesa aceste fonduri.

Guvernul, dar și primăriile au bugete generoase care să le permită să facă lucrări de renovare. Se știe că avem la ora actuală bani pentru 4333 de clădiri publice, care este necesar să fie renovate”.

În opinia doamnei Ozmen, este important să dăm o atenție sporită problemelor pe care sectorul producătorilor de materiale de construcții îl au, în sensul că este necesar  ca materialele prietenoase cu mediul, care sunt performante energetic, să fie promovate: “Trebuie să existe un dialog între autorităţi şi sector, pentru a vedea și din perspectiva dumnealor problemele pe care le au cu privire la aprovizionare sau tot ce înseamnă lanțul de furnizare. Este de văzut în ce măsură instituțiile statului pot interveni, pentru a rezolva aceste probleme.

ROMEPS a promovat întotdeauna acele modele de bună practică, în sensul utilizării corecte a materialelor pe care dumnealor le produc și mai ales au dat o atenție sporită campaniilor de informare în rândul tinerilor și al copiilor. M-am bucurat să fiu alături de dumnealor anul trecut, la un eveniment pe care l-au organizat în cadrul unei școli din sectorul 1, unde copiii din clasele primare au fost familiarizați cu ceea ce înseamnă noțiuni de eficiență energetică din perspectiva materialelor pe care le utilizează.

Când vorbim de eficiență energetică, vorbim în primul rând de surse de finanțare care sunt disponibile și care au fost accesate de către unitățile teritoriale. Vorbim de necesitatea de a consolida acest sector al construcțiilor și de identifica bine problemele pe care producătorii de materiale le au, dar și de campaniile de conștientizare”.

România, prin pașii pe care ii face acum, sunt sigură că va reuși să crească procentul clădirilor care sunt renovate, dar este un proces care nu se încheie pe parcursul unei legislaturi. Este un proces de lungă durată, care necesită politici publice coerente, pe care Guvernul actual și le-a asumat și trebuie, bineînțeles, să existe și surse de finanțare. Am observat o deschidere și din partea sectorului bancar de a sprijini anumite tipuri de proiecte care vizează eficiența energetică, atât pentru persoane fizice, dar mai ales pentru cele juridice, a mai spus doamna Ozmen.

Domnia sa a amintit şi de Programul privind instalarea panourilor fotovoltaice care se dovedește un proiect de succes, pentru că nu există foarte multe solicitări: “Din discuțiile avute cu reprezentanții AFM, înțeleg că au la ora actuală și personalul necesar, dat fiind faptul că în Parlament am votat un proiect legislativ care vizează creșterea numărului angajaților din această instituție”.

Cu privire la parteneriatul public-privat, doamna Oana Ozmen a spus că este important ca acele companii care au un profit generos să fie încurajate să investească în zonele unde își desfășoară activitatea: “Am fost de curând la o astfel de lucrare, finalizată printr-un parteneriat public privat în județul Prahova. Este un program derulat de România Eficientă și este o dovadă că se poate să existe o astfel de conlucrare între companiile private și autoritățile locale, cu beneficiul binecunoscut, mai ales pentru copii, de a învăța și de a avea un mediu prietenos într-o școală renovată la standarde înalte”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!