Ondrej Safar, CEO CEZ România: Pentru a parcurge drumul de la prosumator la economie circulară, trebuie să acordăm o importanţă crescută uzurii morale şi fizice a tehnologiei folosite pentru producerea şi stocarea energiei. Este important să gândim din timp modul în care ne vom debarasa de panourile şi bateriile uzate în momentul în care le înlocuim şi cum putem recicla aceste materiale, astfel încât emisiile de carbon să fie aproape zero.
♦ În entuziasmul de a monta panouri solare pe orice suprafaţă şi de a cupla la reţea cât mai multe maşini electrice, se acordă foarte puţină importanţă subiectului reciclării acestor echipamente ♦ Fără un răspuns clar pentru această problemă, discuţia despre economie circulară rămâne doar o discuţie, atrage atenţia Ondrej Safar, CEO al CEZ România.
CEZ are în România peste 1,4 milioane de consumatori de energie, cel mai mare parc eolian local, 600 MW în Dobrogea, şi cel mai mare număr de prosumatori deja conectaţi la reţeaua administrată de compania care acoperă regiunea Olteniei.
„Estimăm că aproximativ 17% dintre consumatorii din zona DEO (Distribuţie Energie Oltenia) vor deveni prosumatori până în anul 2033. În acest an, am depăşit valoarea de 1%“, spune Ondrej Safar, CEO CEZ România.
Safar adaugă că pentru anul acesta, compania de distribuţie a energiei a grupului CEZ în România, Distribuţie Energie Oltenia (DEO), are un buget, asigurat din surse proprii, de 321 de milioane de lei. „Pentru următorii 10 ani estimăm că sunt necesari peste 380 milioane de euro pentru tranziţia de la reţeaua clasică către reţeaua Green-SMART în condiţiile în care se menţine acest trend de trecere de la consumatorul pasiv la consumatorul activ – prosumatorul.“ Dincolo de fondurile proprii, DEO îşi propune să atragă din surse externe peste 200 de milioane de euro, bani care ar urma să fie folosiţi în domeniul digitalizării şi automatizării, precum şi în: contorizare inteligentă, gestionarea datelor, colectarea şi managementul datelor, SCADA, SMART grid, gestionare congestii şi servicii de flexibilizare.
„Nu mai putem gestiona manual această tranziţie de la consumator la prosumator şi într-o etapă ulterioară, la o comunitate de prosumatori.“
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).