Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz (simbol bursier TGN) a depus, în data de 10 august 2023, aplicaţii pentru şapte proiecte neprioritare la Ministerul Energiei, aferente Fondului de Modernizare.
Dintr-un raport publicat vineri la Bursa de Valori Bucureşti reiese că „pentru dezvoltarea durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale din România, SNTGN Transgaz SA şi-a asumat prin Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport (SNT) al gazelor naturale (PDSNT) 2022-2031, revizuit şi aprobat de ANRE (Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei – n.r.), un amplu program investiţional, cu proiecte de investiţii estimate la aproximativ 3,2 miliarde euro, investiţii care permit alinierea SNT la cerinţele de transport şi operare europene, la cele ale Acordului Verde European privind decarbonizarea”.
Valoarea totală solicitată pentru finanţarea prin Fondul de Modernizare este de aproximativ 554,3 milioane de euro, se arată în document.
Mai jos, lista de proiecte pentru care s-a solicitat finanţare, conform raportului de la BVB:
- Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia (acoperind şi alţi consumatori industriali şi casnici);
- Creşterea capacităţii de transport a SNT şi a siguranţei aprovizionării cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Işalniţa (judeţul Dolj) şi a Sucursalei Electrocentrale Turceni (judeţul Gorj);
- Conducta de transport gaze naturale Jupa – Băile Herculane – Orşova – Prunişor;
- Conductă de transport gaze naturale Mihai Bravu – Siliştea şi transformarea în conductă godevilabilă;
- Conductă de transport gaze naturale Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea;
- Conducta de transport gaze naturale Marea Neagră-Podişor; ▪ Conducta de transport gaze naturale Gherceşti – Jitaru.
Transgaz a înregistrat un profit net la nivel consolidat de 123,6 milioane de lei în primele trei luni din 2023, în scădere cu 52% faţă de rezultatul din T1/2022. Veniturile din exploatare înainte de echilibrare şi activitatea de construcţii conform cu IFRIC12 au atins 460,3 milioane de lei, de la 457,1 milioane în primul trimestru de anul trecut, reiese din raportul financiar trimestrial. Totodată, cheltuielile de exploatare înainte de activitatea de echilibrare şi construcţii conform cu IFRIC 12 s-au majorat cu 62%, de la 217,55 milioane la 352,8 milioane de lei.
Compania va publica rezultatele aferente S1/2023 miercuri, 16 august. În 2023, acţiunile TGN se tranzacţionează în creştere cu 4%, sub dinamica indicelui de referinţă BET (12%) şi cea înregistrată de BET-NG (15%), unde sunt inclusele din energie şi utilităţi de la BVB, inclusiv Transgaz.
În ultimele 12 luni, acţiunile TGN au plus 15%, faţă de o apreciere de 4% pe BET şi 1% în cazul BET-NG. Societatea este evaluată în prezent la circa 3,4 miliarde de lei.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).