2.4 C
București
vineri, decembrie 13, 2024

IT & E-commerce – Mihai Filip, CEO, OVES Enterprise: În fiecare an în ultimii 3 ani cred că am alocat undeva la 2,5 mil euro în dezvoltarea de produse proprii. În continuare vom merge pe partea de produse. Avem peste 10 produse în diferite stadii. – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

În ultimii trei ani investiţiile anuale în produsele proprii a însemnat circa 2,5 mil. euro anual, iar în continuare direcţia este pe partea de produse, cuj 10 produse care se află deja în diferite stadii de dezvoltare,  a spus Mihai Filip, CEO, OVES Enterprise, în cadrul Conferinţei ZF Digital ă24. „AI-ul este inclus în fiecare

În ultimii trei ani investiţiile anuale în produsele proprii a însemnat circa 2,5 mil. euro anual, iar în continuare direcţia este pe partea de produse, cuj 10 produse care se află deja în diferite stadii de dezvoltare,  a spus Mihai Filip, CEO, OVES Enterprise, în cadrul Conferinţei ZF Digital ă24.

AI-ul este inclus în fiecare zi. În continuare vom merge pe partea de produse. Avem peste 10 produse în diferite stadii. Majoritatea sunt în zona de defence. Nu prea avem produse comerciale, nu facem chat bots şi multe alte lucruri mai mărunte. Reuşim prin partea de software as a service şi pe partea de produse la buget pe care le facem deobicei pe partea guvernamentală în special cybersecurity, încercăm  să ne finanţăm. În fiecare an în ultimii 3 ani cred că am alocat undeva la 2,5 mil euro în dezvoltarea de produse proprii, unele doar în zona de R&D”, a spus Mihai Filip.

Ce a mai spus Mihai Filip, CEO, OVES Enterprise:

Ca şi companie globală, cu birouri în 7 ţări, şi peste 250 oameni în România, vedem un trend de scădere a pieţei în ultimii 2 ani. Clienţii au pretenţii mai mari, vor să plătească mai puţin şi sunt mai puţine proiecte. Rămân doar proiectele necesare în picioare, unde unde nu este nevoie de resursă multă. În plus, multe procese repetitive acum le face un AI. Este un lucru bun pentru noi partea de AI pentru că suntem mai productivi cu 20-30%. Acelaşi număr de oameni şi aceeaşi forţă de muncă reuşim să livrăm  mai repede şi mai bine.

Legat de piaţă, cred că proiectele esenţiale rămân. Noi avem foarte mulţi clienţi. În total cred că am avut peste 300 de clienţi în ultimii 10 ani de activitate şi acum avem mulţi clienţi dispersaţi global. Este un trend de scădere, dar acest trend este vorba de multă muncă care era trimisă către România şi care acum se merge către India de exemplu, chiar dacă de vreo 6 luni vedem un trend în care clienţii s-au cam săturat de Asia şi încep să revină în România să ne ceară soluţii software. Problema este că revin în România şi au pretenţia să lucrăm pe aceeaşi bani ca şi piaţa din India, ceea ce nu se va întâmpla. Vedem foarte multe disponibilizări, foarte mulţi clienţi care pleacă de la multe companii, dar noi am reuşit prin diversificare globală şi a produselor să avem cel mai bun an de până acum. Nu doar că suntem în zona de software as a service, dar activăm foarte mult şi în zona de defence.

Cumva diversificarea ne-a ajutat să livrăm soluţi inteligente. Viitorul, din păcate, nu sună chiar aşa de bine, dar cred că vom vedea scăderi în continuare la cererea de produse şi servicii. Pe de altă parte, dacă ai o tehnologie de nişă pe care lucrezi sau un produs de nişă, cred că vom reuşi să avem o perioadă bună. Noi asta facem, în special în zona de defence şi cybersecurity unde acolo creştere este undeva la 700% în 6 luni. Deschidem noi birouri, următorul va fi chiar la Bruxelles.

Deja lucrăm foarte mult cu AI şi în 5 ani se va înjumătăţi numărul de programatori, iar în 10 ani vor fi foarte puţini. Vor rămâne doar cei care sunt ingineri mai mult decât programatori pentru că noi deja majoritatea codurilor le scriem cu AI, nu mai testăm manual nimic. Nu văd de ce ai mai lua oameni. Cred că în viitor AI se va folosi ca un lucru normal şi nu va mai costa nimic şi va fi folosit cum este astăzi folosit telefonul mobil.

La noi AI-ul nu este doar un cuvânt, folosim AI zi de zi şi ne ajută foarte mult să optimizăm tot ce facem. Acesta este viitorul şi nu se poate fără.

AI-ul nostru îşi face singur un al AI care să-l ajute să înveţe mai repede şi mai bine. Noi înainte aveam pe cercetare 30 de oameni, acum am redus la 10 oameni care fac acelaşi lucru, iar restul de 20 se pot ocupa de partea creativă pentru instrumente noi. Cumva încercăm  să folosim AI-ul pentru a scăpa de munca chinuitoare pentru a ne ocupa de creativitate.

Tocmai ce am câştigat licitaţii importante cu compania noastră americană şi vom livra pe partea guvernamentală foarte multe soluţii software.  Zona comercială rămâne o zonă care creşte în continuare după părerea mea. Folosim AI şi pe partea de HR, accounting. Deşi sunt aplicaţii greoaie şi de legacy, cred că se dezvoltă în perioada aceasta cu ritm accelerat. Cred că firmele din zona financiară sau băncile în sine investesc tot mai mult pentru că şi-au dat seama că trebuie să reia proiectele pe care le-au pus pe pauză, fie să inoveze.

Angajăm oameni în continuare, încercăm să angajăm oameni mai bine pregătiţi.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!