♦ Echipa MixRift a atras o finanţare de 1,6 mil. dolari de la trei fonduri de investiţii şi doi business angel în doar şapte săptămâni.
Start-up-ul MixRift, fondat de antreprenorul român Bobby Voicu, cunoscut pentru exitul din compania de jocuri MavenHut, împreună cu David Pripas şi Andrei Văduva, lucrează acum la dezvoltarea unor jocuri de realitate mixtă ce poate fi explorată cu ajutorul ochelarilor Meta Quest 3 şi Apple Vision Pro. Practic, ochelarii lansaţi de Meta şi Apple au creat o piaţă nouă în industria de gaming, care acum se află la început de drum şi care are un potenţial foarte mare de creştere. Pentru a nu rata această oportunitate, start-up-ul a reuşit deja să atragă o finanţare de 1,6 mil. de dolari în doar şapte săptămâni, de la trei fonduri de investiţii – Outsized Ventures, Underline Ventures, şi SOSV – şi doi business angel.
„Este o oportunitate foarte mare şi investiţia ne poate ajuta să ardem nişte etape, să ne mişcăm mai repede ca să putem profita de această oportunitate despre care nu ştim cât de mare e. Nu ştim cât de mult durează această oportunitate. Şi aici mă refer la faptul că este o piaţă fix înainte de a fi vizibilă. Este o piaţă pe care nu există nişte jucători foarte mari. Companiile mari de gaming nu vor intra încă o perioadă destul de lungă de timp pe această piaţă“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Bobby Voicu, cofondator şi CEO al MixRift. El a explicat că pentru companiile mari de gaming, precum Ubisoft sau Electronic Arts, nu este rentabil să investească în prezent în echipe proprii de dezvoltare pentru jocuri de realitate mixtă, însă când segmentul va creşte vor putea intra pe piaţa de profil cumpărând un studio de succes.
„Piaţa de gaming în general este de aproape 300 de miliarde de dolari anual, care include console, PC-uri şi mobile, şi atunci o bucată relativ mică a acestei pieţe, de 5 -10 milioane de dolari, care necesită investiţii destul de mari din partea unui studio, o echipă de oameni care să înţeleagă dispozitivele ş.a.m.d. departe, nu are sens pentru ei. Plus că ei îşi permit să intre în 3-5 ani de acum şi să cumpere unul dintre cele mai mari studio-uri de pe acest segment, pentru că au banii necesari pentru acest lucru.“
Deşi expert în industria de gaming, Bobby Voicu nu a fost convins de potenţialul pieţei de jocuri pentru realitate mixtă decât după ce a testat el ochelarii Meta Quest 3.
„În decembrie anul trecut, David mi-a dat un mesaj în care m- aîntrebat ce ştiu eu de realitate mixtă şi i-am zis că nu mă interesează orice e legat de zona asta de <<extended reality>>, <<virtual reality>>. Pentru mine nu e interesant pentru că mi se face rău de la dispozitivele de realitate virtuală, adică nu pot să mă joc foarte mult pentru că mi-e rău de la mişcare. Dar David din fericire a insistat şi mi-a zis să merg să-mi cumpăr un Quest 3 şi testez realitatea mixtă pentru că e diferită“, a relatat el, punctând faptul că a durat aproape două săptămâni până s-a dus să îşi cumpere o pereche de ochelari Meta Quest 3.
„Mi-am luat un Meta Quest 3 şi ţin minte că după ce mi-am pus device-ul, mi s-a părut extraordinar. <<Mixed reality>> înseamnă că exteriorul tău este transmis prin nişte camere video pe nişte ecrane interioare. Deci deşi senzaţia ta este că te uiţi prin ochelari, dar de fapt tu te uiţi la un stream video al exteriorului tău. În momentul în care îţi instalez şi porneşti device-ul are un joc făcut de Meta, ca să înveţe utilizatorii să folosească dispozitivul. Şi cum stăteam în biroul meu deodată s-a auzit aşa ca şi cum s-a crăpat ceva. Şi mă uit în jur şi mă uit pe tavan şi se vede o crăpătură imensă pe tavan. Şi în secunda următoare o bucată din tavan îmi cade la picioare şi am sărit de pe scaun. Iar asta e foarte interesant pentru că ştiu că nu îmi cade tavanul, dar creierul n-a putut să facă diferenţa. Efectiv, în fracţiunea aceea de secundă, creierul meu nu a putut să facă diferenţa.“
Aşadar după ce l-au cooptat în echipă şi pe Andrei Văduva (CTO MixRift), Bobby Voicu şi David Pripas au deschis prima rundă de finanţare la început de ianuarie, iar negocierile au fost foarte rapide, în şapte săptămâni echipa obţinând o investiţie totală de 1,6 mil. dolari. Suma însă a fost disponibilă în contul start-up-ului abia la finalul lunii iunie, dat fiind tot procesul şi toate procedurile necesare dintre toate părţile implicate.
În prezent, start-up-ul are lansate două jocuri de realitate de mixtă în versiune beta – Fractured and Hell Horde.
„Avem două jocuri publicate deja, dar sunt jocuri într-o formă beta, nu sunt încă într-o formă ideală, pentru că acesta este modelul nostru de lucru şi a fost cumva şi la MavenHut. Este un model de lucru care ne permite să testăm idei foarte repede, idei de mecanică de joc şi să vedem ce spun utilizatorii, ce spun jucătorii. Am publicat în iunie jocurile şi ne aşteptam să fie puţini jucători, dar au fost mult mai mulţi. Sunt mult mai mulţi jucători şi asta a venit ca o confirmare a tezei noastre că în zona de realitate mixtă nu există conţinut. Nu există jocuri. Şi sper ca noi să rezolvăm lucrul acesta cu modul nostru de lucru“, a precizat Bobby Voicu.
În prezent, echipa MixRift se concentrează pe înţelegerea mecanismelor de joc pentru zona de realitate mixtă.
„Zona de <<mixed reality>> este atât de nouă încât nimeni nu ştie care este de fapt mecanica care merge cel mai bine. Toată lumea încearcă să ghicească, toată lumea preia nişte mecanici care deja există pe alte platforme şi le aduc aici şi văd dacă merg. De exemplu, în zona de <<virtual reality>> există o mecanică specifică mediului într-un joc care se numeşte Gorilla Tag, care este o joacă de-a prinselea cum ar veni când eram noi copii, numai că tu eşti o gorilă şi te fugăreşti cu alte gorile şi are o mecanică foarte specifică în care alergatul este datul din mâini, care este o mecanică ce nu poate fi folosită nici pe telefon, nici pe PC, nici pe console, pentru că aceste dispozitive nu îţi pot urmări mişcările braţelor, aşa cum face un dispozitiv de realitate virtuală. Şi atunci, mecanica Gorilla Tag este o mecanică specifică mediului. Şi noi ne dorim ca la un moment dat să găsim o mecanică specifică realităţii mixte. Şi nu putem face asta decât testând noi şi noi jocuri.”
Start-up-ul deja monetizează prin cele două jocuri lansate – jocul Fractured, este 9,99 dolari în prezent în Quest Store sau 2,99 dacă este vorba de dispozitivul Apple Vision Pro. Iar jocul Hell Horde este gratuit, dar are “in-app purchases”.
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=914098993125481″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).