Concedierea şoc a cofondatorului şi CEO-ului OpenAI, compania care a pus întreaga lume pe jar după ce a lansat în urmă cu un an ChatGPT arătând potenţialul disruptiv al inteligenţei artificiale, ar putea fi anulată iar membrii bordului care au organizat mutarea şoc ar putea fi ei concediaţi, după ce mai mulţi oameni cheie şi-au dat demisia iar investitorii sunt furioşi pentru ca proiectul în care au pus miliarde pare a risca să se dezintegreze, conform principalelor publicaţii tech şi de business americane, care urmăresc ceea ce pare a deveni o adevărată telenovelă.
Gigantul Microsoft ar fi aflat de concedierea lui Altman cu doar un minut înainte ca anunţul să devină public, iar ceilalţi investitori au fost de asemenea păstraţi înafara discuţiilor.
The Verge scrie că boardul care a organizat „lovitura de stat” discută revenirea lui Altman şi în acelaşi timp demisia membrilor săi. Altman ar fi deschis ideii dar cu condiţia unor schimbări de substanţă ale guvernanţi corporative.
Schimbarea radicală vine în contextul declanşării unui val de demisii din companie, după ce şocul iniţial al concedierii s-a risipit. Ipoteza care le dă frisoane investitorilor în OpenAI este că Altman alaturi de demisionari va lansa o noua companie care ar face din OpenAI un proiect irelevant, care s-ar putea prăbuşi cu zgomot.
Greg Brockman, fostul preşedinte al OpenAI, care şi-a dat demisia după concedierea lui Altman, ar fi demarat discuţii în acest sens pentru a atrage finanţare pentru un nou proiect.
O vânzare planificată a acţiunilor angajaţilor OpenAI, care ar evalua startup-ul la aproximativ 86 de miliarde de dolari pe hârtie, se află în aer după concedierea bruscă a CEO-ului Sam Altman şi plecarea unui şir de executivi de top. Oferta de cumpărare, condusă de Thrive Capital, nu s-a închis încă, dar se afla în etapele finale şi se aştepta să fie completată chiar luna viitoare, conform unei persoane familiarizate cu situaţia.
Până sâmbătă, trei foşti angajaţi OpenAI care plănuiau să participe la oferta de cumpărare au declarat că nu se mai aşteaptă ca vânzarea să aibă loc, sau dacă se va întâmpla, că va fi cu o evaluare mai mică din cauza evenimentelor recente, conform The Information.
Şi Wall Street Journal scrie despre eforturile de a-l aduce înapoi pe Altman. „Se aşteaptă ca Altman să decidă între cele două opţiuni – revenirea la OpenAI sau lansarea unui nou proiect – chiar în acest weekend. Acţionarii principali ai OpenAI, inclusiv Microsoft şi fondul de capital de risc Thrive Capital, ajută la orchestrarea eforturilor pentru reinstaurarea lui Altman la vârful companiei. Microsoft a investit 13 miliarde de dolari în OpenAI şi este principalul său susţinător financiar. Thrive Capital este al doilea cel mai mare acţionar al companiei.”
Motivul exact al concedierii lui Altman nu a putut fi determinat. Dar, timp de săptămâni, tensiunile au crescut în jurul expansiunii rapide a ofertelor comerciale ale OpenAI, pe care unii membri ai consiliului de administraţie le considerau ca încălcând carta iniţială a companiei de a dezvolta AI în condiţii de siguranţă, notează WSJ.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).