11.5 C
București
vineri, martie 29, 2024

IT & E-commerce – ZF Tech Day. Cristian Pielescu, managing director al Convex Network. Companiile adoptă din ce în ce mai mult soluţii de optimizare a spaţiilor de stocare a datelor şi migrează spre cloud, în încercarea de a reduce costurile cu energia – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În 2023, actorii din mediul de business românesc vor căuta soluţii de eficientizare a costurilor, soluţii de optimizare a spaţiilor de stocare a datelor şi vor migra în număr mare spre cloud, având în vedere nevoia de a reduce costurile cu consumul de energie, a spus în cadrul emisiunii ZF Tech Day Cristian Pielescu, managing director al companiei de tehnologie Convex Network, cu afaceri de aproape 2 mil.

El a explicat că utilizarea soluţiilor IT în cloud a început să prindă avânt încă de anul tre cut, când jucătorii din mediul de business românesc au început să migreze spre cloudul pri vat – dedicat companiilor medii şi mari - sau spre cel public – utilizat în special de com panii de dimensiuni mici şi de persoane fizice...

„Companiile mici şi medii folosesc din ce în ce mai mult în cloud aplicaţii de business. Companiile mari şi foarte mari investesc în continuare în infrastructură proprie, folosind mai ales aplicaţii specializate, de nişă, în regim cloud.“

În 2023, actorii din mediul de business românesc vor căuta soluţii de eficientizare a costurilor, soluţii de optimizare a spaţiilor de stocare a datelor şi vor migra în număr mare spre cloud, având în vedere nevoia de a reduce costurile cu consumul de energie, a spus în cadrul emisiunii ZF Tech Day Cristian Pielescu, managing director al companiei de tehnologie Convex Network, cu afaceri de aproape 2 mil. euro la finalul anului trecut.

„În zona de software (cu impact şi în infrastructură) s-a accentuat mutarea către cloud. Astfel, cloudul o să crească mai ales pentru anumite tipuri de soluţii. Companiile mici aleg să se mute în cloud public, nu mai ţin unu – două servere în sediul de birouri. Companiile medii şi mari renunţă la camera de servere şi, ori închiriază resurse în data centere specializate la furnizori, ori închiriază doar spaţiul în astfel de data centere şi îşi mută echipamentele proprii, reducând astfel riscurile induse de spaţiul insuficient în care au fost instalate astfel de echipamente. Riscurile de genul acesta se materializează rar, dar au fost cazuri de inundaţii, chiar incendii care au afectat sedii şi echipamente“, a spus Cristian Pielescu.

El a adăugat că centrele de date, în general la nivel global, sunt pe un trend crescător, în ceea ce priveşte numărul de data centere construite, capacitatea acestora de stocare şi implicit consumul lor de energie.

„Chiar dacă tehnologia din echipamente face ca acest consum de energie să fie mai mic, nevoia unui spaţiu de stocare din ce în ce mai mare induce un consum de energie din ce din ce în ce mai mare şi s-a ajuns la situaţii în care au fost afectate zone de locuinţe din punct de vedere energetic“, a explicat Cristian Pielescu, dând drept exemplu situaţia din Londra, de anul trecut, când în urma consumului din ce în ce mai mare de energie a centrelor de date din zona capitalei Marii Britanii, mai multe cartiere de locuinţe au avut mai multe pene de curent. El a menţionat că România nu s-a confruntat cu pene de curent induse de consumul mare de energie a centrelor de date.

De asemenea, va fi nevoie de investiţii în infrastructură – atât investiţii private, cât şi publice – pentru ca aceasta să suporte dezvoltarea unor noi centre de date la nivel naţional.

„Va fi nevoie şi de investiţii în infrastructură. Adică Orange sau alţi provideri din România o să investească în data centere. Dar va fi nevoie să acordăm atenţie şi providerului de energie din zona în care vrem să construim noul centru de date. Spre exemplu, Orange are un centru de date care este branşat la două surse de curent, tocmai ca în cazul în care există pană de curent pe una dintre surse, să aibă curent din a două sursă, dar aici trebuie ca reţeaua providerului de energie din zona respectivă să suporte consumul“, a menţionat Cristian Pielescu.

El a explicat că utilizarea soluţiilor IT în cloud a început să prindă avânt încă de anul tre­cut, când jucătorii din mediul de business românesc au început să migreze spre cloudul pri­vat – dedicat companiilor medii şi mari – sau spre cel public – utilizat în special de com­panii de dimensiuni mici şi de persoane fizice.

„A crescut utilizarea soluţiilor în cloud încă din 2022, mai ales cele de tip collaboration – utilizate de companii de toate dimensiunile. Companiile mici şi medii folosesc din ce în ce mai mult în cloud aplicaţii de business. Pe de altă parte, companiile mari şi foarte mari investesc în continuare în infrastructura proprie, folosind aplicaţii mai ales foarte specializate, de nişă, în regim cloud.“

În ceea ce priveşte valul de concedieri realizat de companiile mari de tehnologie, în special cele americane – cum sunt Amazon sau Microsoft -, Cristian Pielescu consideră că, costurile mari per angajat din America de Nord au influenţat aceste concedieri, dar trendul nu va „acapara“ încă piaţa naţională. „E o diferenţă aici, mai ales între piaţa din America de Nord şi cea din Europa şi mai ales Europa de Est. Cumva, diferenţa vine de la costurile cu angajaţii, în sensul în care costurile sunt mai mari în America de Nord şi scad pe măsură ce ne apropiem de estul Europei. Dar asta nu înseamnă că în toate cazurile companiile îşi diminuează numărul de angajaţi. Sunt situaţii în care de fapt îşi mută anumite servicii – de dezvoltare software sau de suport – în ţări cu costuri mai mici.“

„Şi asta se întâmplă şi la noi. Sunt companii multinaţionale care îşi deschid centre noi de suport sau de dezvoltare software sau şi le extind pe cele pe care le au deja, deci cumva dau afară de acolo, dar păstrează sau câteodată chiar angajează suplimentar în România sau în alte ţări. Estimarea mea este că, cel puţin deocamdată, vom fi ocoliţi de aceste valuri de restructurări.“

Întrebat cum ar putea România să reducă deficitul de forţă de muncă cu care se luptă sectorul de IT&C, Cristian Pielescu a menţionat că pe termen scurt ar putea „funcţiona“ importul de resurse umane, cum s-a întâmplat şi în alte industrii – precum HoReCa.

„Pe termen scurt prin import de resurse. Am mai putea încerca prin reconversie profesională – şi noi avem un coleg care a trecut printr-o reconversie profesională. Pe termen lung, prin asigurarea unui mediu (educaţional dar şi de trai) care să convingă din ce în ce mai mulţi absolvenţi de liceu să continue să studieze în România şi apoi să şi lucreze aici. În ultimii doi – trei ani am contribuit la o criză a locurilor de cazare în Olanda prin numărul mare de români care studiază în Olanda“, a mai spus companiei de tehnologie Convex Network.

De asemenea, industria naţională de tehnologie are nevoie de susţinerea investiţiilor în produse şi soluţii IT locale pentru a-şi continua creşterea şi dezvoltarea. „Altfel riscăm să avem soarta lohn-ului din textile“, a adăugat Cristian Pielescu.

Convex Network numără în prezent o echipă de circa 25 de persoane, iar, în continuare planurile reprezentanţilor companiei de tehnologie vizează atragerea de noi talente.

„Avem birouri în Bucureşti şi în Galaţi şi avem 25 de angajaţi şi colaboratori apropiaţi, plus alţi colaboratori cu care lucrăm pe proiecte. Căutăm oameni pe zona de software, developer şi specialişti infrastructură.“

Cu afaceri de aproape 2 mil. euro la finalul anului trecut, obiectivele Convex Network mai vizează promovarea soluţiilor proprii, extinderea capacităţii de vânzare prin parteneriate, investiţii în dezvoltarea echipei şi creşterea cifrei de afaceri.

„Vom închide anul 2023 în creştere faţă de 2022. Dat fiind că am început anul inclusiv cu livrări aferente finalului de 2022, ianuarie şi februarie o să arate mult mai bine faţă de lunile similare din 2022. Iar dacă prognozele de stabilizare a inflaţiei se vor adeveri avem premizele unei creşteri anul acesta.“

 

Ce a mai spus Cristian Pielescu la ZF Tech Day

2023 este încă un an cu predictibilitate redusă. Al 4-lea la rând, ca atare ne-am cam obişnuit să derulăm business în astfel de condiţii. Vom investi în primul rând în cursuri pentru colegi şi în promovarea companiei şi a soluţiilor software proprietate Convex Network.

În 2022 am avut aproape 2 mil. euro cifră de afaceri, în mică scădere faţă de 2021. Am fost la acelaşi nivel sau chiar am crescut pe soluţii software şi pe serviciile de tip IT Outsourcing. Scăderea a venit din vânzarea de echipamente. Influenţa negativă a venit de la întârzierea livrării unor echipamente pe fondul lipsei şi scumpirii unor materii prime – au ajuns în ianuarie deşi erau prevăzute pentru Q4 2022. Aici lucrurile oricum s-au mai stabilizat pe final de 2022. La începutul anului sau pe final de 2021 unii producători ne dădeau termene de livrare şi de 12 luni. Iar cel mai trist, dar în acelaşi timp amuzant termen de livrare a fost de 999 luni. Ne-au explicat partenerii că la ei în sistem acesta este termenul maxim care se poate introduce şi îl foloseau atunci când nu ştiau ce termen să promită.

Salariile din industria de IT – În creştere. Creşterea este determinată de inflaţia mare de anul trecut dar şi de previziunea pentru anul acesta. Pe lângă influenţa nefastă a inflaţiei se menţine în continuare influenţa multinaţionalelor care îşi mută centre de dezvoltare şi/sau support în România sau care sunt deja prezente şi îşi măresc echipele la noi. Mai ales cele noi obişnuiesc să influenţeze piaţa. În graba de a angaja un număr mare de specialişti (vorbim de cei care angajează în câteva luni sute de oameni) sunt nevoiţi să ofere pachete peste piaţa de la acel moment. Şi, automat, piaţa creşte la „noul“ nivel.

Evoluţia infrastructurii naţionale – Din perspectiva companiilor private, non-IT, important este ca cerinţele de conformitate venite dinspre zona guvernamentală să fie justificate, clare şi rezonabile. Înţeleg şi susţin nevoia de a împiedica evaziunea fiscală, neplata TVA sau alte tipuri de fraude dar cerinţe de genul SAF-T şi e-factură ar fi trebuit să devină obligatorii în funcţie de riscul asociat unei industrii. Să se înceapă în primul rând cu acele industrii şi/sau companii pentru care s-au realizat nişte studii şi au fost considerate cu risc mai mare de fraudă. Despre digitalizarea guvernamentală se discută mult şi se face puţin şi lent, cum din păcate am ajuns să ne obişnuim.

68% din datele salvate în cloud sunt degeaba. Pur şi simplu consumă spaţiu, consumă curent, generează dioxid de carbon degeaba pentru că nu sunt folosite datele respective. Sigur, 3% – 2% sunt date folosite extrem de rar şi unele folosite mai des.

În 2022 am încercat să ne concentrăm mai mult pe soluţiile proprii şi pe serviciile noastre, să depindem mai puţin de echipamente livrate de alţi producători.  În paralel am încercat să ne lărgim baza de clienţi. Baza de clienţi am lărgit-o în primul rând prin forţe proprii, dar şi prin diferite parteneriate, iar aici aş putea să menţionez parteneriatul cu Orange Business Services. De asemenea, am reuşit, mai ales în ultimii ani, să ne extindem baza de clienţi pentru aplicaţiile proprii.

 

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=182548568988529″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!