1.7 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

Banking & Servicii financiare – Peste 8 milioane de români au acțiuni la bursă, dar mulți au uitat de ele; Ce trebuie să faci dacă ai descoperit că ai acțiuni din procesul de privatizare în masă – Sinteza

5 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În vreme ce Bursa de Valori București anunță un număr record istoric de investori – peste 128.000 de investitori direcți, la finalul primelor 9 luni din 2022, potrivit datelor Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI), în secțiunea 1 a Depozitarului Central erau înregistrați 8,35 milioane de acționari, la 30 iunie 2022, față de 8,33 milioane, la final de 2021.

Acest document se poate obţine de la Depozitarul Central, în baza următoarelor documente: * cerere pentru eliberarea sumarului poziţiilor de cont; * actul de identitate al titularului de cont; Tariful perceput de Depozitarul Central pentru eliberarea sumarului de cont este 15 lei/solicitare.” Actiunile detinute pot fi la societăți listate la bursă sau la societăți nelistate (închise)...

Milioane de români au primit de la stat cupoane de privatizare în cadrul Programului de Privatizare în Masă, însă le țin blocate la Depozitarul Central, fie pentru că nu știu cum sa le valorifice, fie pentru că au uitat de ele.

În vreme ce Bursa de Valori București anunță un număr record istoric de investori – peste 128.000 de investitori direcți, la finalul primelor 9 luni din 2022, potrivit datelor Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI), în secțiunea 1 a Depozitarului Central erau înregistrați 8,35 milioane de acționari, la 30 iunie 2022, față de 8,33 milioane, la final de 2021.

Aceștia ar putea îngroșa rândurile celor care tranzacționează direct. Reprezentanții Depozitarului Central (instituția din Grupul BVB care care asigură deschiderea și administrarea conturilor de instrumente financiare în cadrul sistemului RoClear), au răspuns ce trebuie să facă o persoană care a descoperit că are acțiuni din procesul de privatizare în masă: “Se poate solicita un sumar al poziţiilor de cont, fie direct, la sediul Depozitarului Central, fie prin poștă (online acest lucru nu este posibil), care evidenţiază totalitatea instrumentelor financiare din cont, deţinute la diferiţi emitenţi. Acest document se poate obţine de la Depozitarul Central, în baza următoarelor documente:

*         cerere pentru eliberarea sumarului poziţiilor de cont;

*         actul de identitate al titularului de cont;

Tariful perceput de Depozitarul Central pentru eliberarea sumarului de cont este 15 lei/solicitare.”

Actiunile detinute pot fi la societăți listate la bursă sau la societăți

nelistate (închise). Primul pas este să identifici ce tip de societate este cea la care ai acțiuni pentru a ști de unde se pot colecta informațiile necesare (de la Depozitarul Central ( <http://www.depozitarulcentral.ro/> www.depozitarulcentral.ro), Bursa de Valori Bucuresti ( <http://www.bvb.ro> www.bvb.ro), sediul societății).

Valoarea unei acțiuni diferă de la o societate la alta și informațiile despre preț pot fi obținute consultând site-ul Bursei de Valori București sau pe sistemul AERO.

Dacă societatea este viabilă, dar nu este listată la bursă, informații despre acțiunile deținute sau dividendele distribuite în anii anteriori se pot obține de la sediul acesteia.

În cazul în care societatea a dat faliment ori s-a desființat (lichidat) certificatul de acționar nu mai are valoare.

Pentru optimizarea serviciilor oferite și întâmpinarea nevoilor deținătorilor de instrumente financiare, Depozitarul Central a continuat parteneriatul cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, în baza căruia notarii publici au posibilitatea să obțină sumare de cont care atestă toate deținerile de instrumente financiare ale persoanelor decedate, evidențiate în conturile individuale administrate de către Depozitarul Central, ne-au mai transmis oficialii instituției: “Aceste documente sunt necesare la dezbaterea succesiunilor, pentru includerea în masa succesorală a instrumentelor financiare evidențiate în conturile titularilor decedați. Astfel, persoanele care dețin calitatea de moștenitor sunt scutite de efectuarea unor demersuri suplimentare pentru a intra în posesia tuturor documentelor necesare dezbaterii succesiunii, respectiv pentru includerea în masa succesorală alături de celelalte titluri de proprietate și a celor asupra instrumentelor financiare deținute de defunct.

În cazul decesului titularului de cont, pentru includerea acțiunilor deținute de defunct în masa succesorală, moștenitorii se pot adresa Depozitarului Central sau în mod direct NOTARILOR PUBLICI pentru a obține SUMARUL DE CONT care atestă toate deținerile de acțiuni ale persoanei decedate.

Notarii publici au posibilitatea obținerii sumarului de cont necesar dezbaterii succesiunii în baza Protocolului de colaborare încheiat între Depozitarul Central și Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale (CNARNN). Moștenitorii pot obține sumarul de cont pentru defunct în baza următoarelor documente:

*         cerere de eliberare a sumarului de cont

*         certificatul de deces al titularului de cont;

*         copia Certificatului de Acționar, dacă există;

*         actul de identitate al potențialului moștenitor care solicită

eliberarea extrasului de cont pentru defunct.

Tarif: SUMARUL DE CONT =15 RON (în cazul eliberării prin intermediul CNARNN pentru titulari decedați)”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!