16.9 C
București
vineri, octombrie 11, 2024

Banking & Servicii financiare – A fost votată noua conducere a BNR: Mugur Isărescu rămâne guvernator, Leonardo Badea devine prim-viceguvernator, iar Florin Georgescu şi Cosmin Marinescu viceguvernatori. Isărescu: asistăm la o tranziţie a conducerii politicii monetare din România spre generaţii mai tinere. Cum arată lista completă a boardului – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ Mugur Isărescu - votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de guvernator al BNR: 28 voturi pentru, 10 abţineri.

♦ Leonardo Badea – votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de prim-viceguvernator al BNR:  26 de voturi pentru, 10 abţineri.

♦ Florin Georgescu - votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de viceguvernator al BNR: 27 voturi pentru, 10 abţineri.

Aşa cum arată Consiliul de administraţie al BNR din prezent ca şi propunerile pentru viitorul board arată că asistăm la o tranziţie a conducerii politicii monetare şi macroprudenţială din România de la generaţia mai în vârstă, pe care o reprezint eu, spre generaţii mai tinere, iar în final BNR va fi condusă de o generaţie mai tânără decât cea din prezent, a spus astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la audierile din comisiile parlamentare pentru viitorul board al băncii centrale.

“Aşa cum arată Consiliul de administraţie din prezent, cel care mai este valid până pe 10 -11 octombrie, ca şi propunerile din faţa dvs este clar că asistăm la o tranziţie a conducerii politicii monetare şi macroprdenţiale din România de la generaţia mai în vârstă pe care o reprezint spre generaţii mai tinere. Procesul a început din 2019 de la fostul consiliu, continuă cu aceste propuneri şi în final cred că BNR va fi condusă de o generaţie mai tânără decât cea din prezent. O anumită continuitate este necesară, şi eu reprezint această continuitate ca şi dnul Georgescu (Florin Georgescu – în prezent prim-viceguvernator al BNR- n.red.). De ce este nevoie de această continuitate? Nu este nevoie doar de experienţă, este nevoie şi de continuitate în politică. La multe bănci centrale din lume continuitatea este prevăzută de lege, la noi  nu, dar schimbările nu se fac dintr-o dată, ci se fac treptat astfel încât nu întreg Consiliul de administraţie să fie schimbat în acelaşi timp. La BNR, unde avem o prevedere simplă privind CA-ul, s-a creat această cutumă să vină şi persoane noi în CA şi să se păstreze şi un număr de persoane vechi.”, a explicat Isărescu.

Dintre candidaţii pentru noul board al BNR de pe lista celor propuşi conform algoritmului politic doar guvernatorului băncii centrale Mugur Isărescu i-au fost adresate o serie de întrebări, la care a şi răspuns.

Guvernatorul Mugur Isărescu a fost întrebat despre nivelul scăzut al intermedierii financiare din România, sub 30%, despre adopţia monedei euro, situaţia inflaţiei ridicate, dar şi politica fiscală a guvernului.

Ceilalţi candidaţi, votaţi pentru boardul băncii centrale conform algoritmului politic, nici nu şi-au prezentat nici CV-urile şi obiectivele, nici nu au primit întrebări, procedura de vot în comisii fiind rapidă; urmează votul pentru boardul BNR din plenul Parlamentului.

În cazul categoriei surpriză care include candidaţi pentru boardul BNR ce au depus candidaturile în nume propriu – Andrieş Marius Alin, Neamţu Horia Ion, Paul Dan Viorel – Andrieş Marius Alin şi-a retras candidatura, iar Neamţu Horia Ion şi Paul Dan Viorel au avut doar scurte prezentări, fără întrebări.

Ce voturi au fost pentru noul board al BNR:

♦ Mugur Isărescu – votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de guvernator al BNR: 28 voturi pentru, 10 abţineri.

♦ Leonardo Badea – votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de prim-viceguvernator al BNR:  26 de voturi pentru, 10 abţineri.

♦ Florin Georgescu – votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de viceguvernator al BNR: 27 voturi pentru, 10 abţineri.

♦ Cosmin Marinescu – votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de viceguvernator al BNR: 33 voturi pentru, 3 abţineri.

♦  Alma Roberta Anastase – votată în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de membru al CA al BNR:  30 voturi pentru, 9 abţineri.

♦  Csaba Balint – votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de membru al CA al BNR:  36 voturi pentru şi 4 abţineri.

♦  Alexandru Nazare – votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de membru al CA al BNR: 30 pentru, 11 abţineri.

♦  Cristian Popa – votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de membru al CA al BNR: 36 voturi pentru, 4 abţineri.

♦  Aura Gabriela Socol – votată în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de membru al CA al BNR: 28 pentru şi 10 abţineri.


♦  Ion Horia Neamţu: nu a fost votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia membru al CA al BNR: 2 pentru, 32 abţineri.

♦  Viorel Dan Paul: nu a fost votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia membru al CA al BNR: 4 pentru, 35 abţineri.

♦  Andrieş Marius Alin – şi-a retras candidatura.


Două categorii de candidaţi s-au înscris pentru numirea noilor membri ai Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, respectiv cei propuşi conform algoritmului politic propus, dar şi  o categorie care include candidaţi ce au depus candidaturile în nume prorpiu – Andrieş Marius Alin, Neamţu Horia Ion, Paul Dan Viorel.

La categoria candidaţilor înscrişi şi propuşi conform algoritmului politic propus pe lista se regăsesc Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator, Leonardo Badea, viceguvernator în prezent, pentru poziţia de prim-viceguvernator, Cosmin Marinescu, consilierul prezidenţial pe probleme economice al preşedintelui Klaus Iohanis pentru poziţia de viceguvernator, iar Florin Georgescu, actualul prim-viceguvernator, ar rămâne viceguvernator. Pentru poziţiile neexecutive din cadrul Consiliului de Administraţie al BNR, Csaba Balint ar urma să rămână în continuare membru, la fel ca şi Cristian Popa, iar printre noile nume vehiculate anterior care ar umple celelalte trei poziţii de membri neexecutivi se numără Aura Socol, Roberta Anastase şi Alexandru Nazare. 


Alte declaraţii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu:

Stabilitatea preţurilor este bunul public cel mai de preţ pe care o bancă centrală poate să-l dea societăţii.

Am încercat să readucem stabilitatea preţurilor fără să periclităm stabilitatea financiară. În momentul de faţă o recesiune ar face mult rău situaţiei bugetare.

BNR îşi doreşte creşterea veniturilor dar acestea trebuie să ţină pasul cu creşterea productivităţii, altfel aceste venituri mai mari se vor vedea în inflaţie.

Intermedierea financiară este la un nivel scăzut, sub 30%, din cauza faptului că firmele multinaţionale se împrumută din străinătate pentru a avea o accesibilitate mai bună la creditare şi dobânzi mai mici. Totodată, multe din companiile româneşti nu au nivel de capital suficient pentru a se putea credita. Nu putem să forţăm băncile să dea credite, asta ar cauza o criză financiară.

BNR consideră că nu este fezabil în acest moment adoptarea monedei euro. Pentru intrarea în zona euro trebuie să corectăm deficitul bugetar la sub 3% şi este important de văzut în ce măsură acest obiectiv va putea fi atins în următorii ani fără intrarea în criză economică.

Această conducere a CA al BNR a mai păstrat doar 2 veterani – eu şi domnul Florin Georgescu (fost prim-viceguvernator în boardul precedent, votat pentru poziţia de viceguvernator în noul board al BNR-n.red.).

Între obiectivele pe care le-am urmărit este şi acela ca BNR să intre în mâini mai tinere, mai viguroase, şi cu experienţa necesară.

Este absolut necesar ca membri CA să capete un minim de experienţă în politica monetară.

Politicile monetară şi de macroprudenţialitate par simple, dar sunt complicate.

Legat de obiectivele în perioada următoare, avem obiectivul prevăzut de lege, respectiv stabilitatea preţurilor, care este bunul public cel mai de preţ pe care poate să îl dea o bancă centrală societăţii. Vom urmări ca şi în trecut să asigurăm stabilitatea preţurilor fără să periclităm stabilitatea financiară.

Până în trecut s-a crezut că stabilitatea financiară vine odată cu stabilitatea preţurilor. Criza din 2008-2009 a dovedit că această teză nu este corectă.

În prezent, dezechilibrul principal în România este deficitul fiscal-bugetar, care se reflectă ca o oglindă în deficitul extern.

Încercăm să dăm în jos inflaţia fără să creăm recesiune, aceasta a fost în trecut şi va fi şi în viitor.

Independenţa băncii centrale este o prevedere a tratatului european. Banca centrală nu poate primi instrucţiuni în elaborarea politicii monetare, dar nu înseamnă că suntem izolaţi într-un turn de fildeş şi nu discutăm cu Guvernul.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!