17.2 C
București
luni, mai 29, 2023

Banking & Servicii financiare – Analiştii financiari CFA anticipează o inflaţie medie de 8,13% în următoarele 12 luni, cea mai mică valoare din ultimul an, şi un curs de 5,0528 lei/euro. Prognozele de creştere economică în 2023 s-au redus la 2,8% – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Analiştii financiari CFA anticipează o inflaţie medie de 8,13% în următoarele 12 luni, cea mai mică valoare din ultimul an, şi un curs de 5,0528 lei/euro.

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0528 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 8,13%...

Datele colectate de CFA în luna aprilie mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor (90%) incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,9953 lei/euro.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România: După patru luni de creşteri consecutive, componenta de anticipaţii a Indicatorului de Încredere a înregistrat o corecţie. Consistent cu aceasta corecţie, şi valoarea de creştere economică anticipată pentru 2023 s-a redus la o valoare sub 3%

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0528 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 8,13%, cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni.

Datele colectate de CFA în luna aprilie mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor (90%) incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,9953 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere macroeconomică al CFA, acesta a scăzut în aprilie (cu 2,1 puncte) la valoarea de 55 puncte. Evoluţia s-a datorat componentei de anticipaţii, care a înregistrat o scădere de 4,8 puncte, până la valoarea de 48,8 puncte.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 a atins valoarea medie a anticipaţiilor de 5,1%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,8%, în scădere de la 3% în prognoza din luna martie.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 6,22% în următoarele 12 luni.

„După patru luni de creşteri consecutive, componenta de anticipaţii a Indicatorului de Încredere a înregistrat o corecţie. Consistent cu această corecţie, şi valoarea de creştere economică anticipată pentru 2023 s-a redus la o valoare sub 3%. Totodată, sondajul confirmă ancorarea anticipaţiilor de continuare a procesului dezinflaţionist, rata anticipată a inflaţiei scăzând la cea mai mică valoare din ultimele 12 luni”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 45% dintre participanţi anticipează o stabilitate a acestora, în timp ce acelaşi procent, de 45% dintre participanţi, anticipează o scădere în următoarele 12 luni. De asemenea 65% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 30% că sunt corect evaluate.

Sondajul Asociaţiei CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!