11 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Banking & Servicii financiare – Banca Transilvania a atras alte 500 de milioane de euro de la investitori, la prima emisiune ESG – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Au subscris oferta 108 de investitori – fonduri de investitii, institutii financiare, fonduri de pensii, banci comerciale si centrale, precum si companii de asigurare si companii comerciale, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Obligatiunile sunt de tip MREL, contribuind, conform standardelor europene, la asigurarea unui nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clientilor, care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Perspectiva stabila a rating-urilor pe termen lung ale BT reflecta asteptarile Moody’s, conform carora performanta financiara, in special capitalul si profitabilitatea, vor ramane solide, in ciuda unui context macroeconomic mai putin favorabil si in cazul in care structura pasivelor nu se schimba semnificativ pentru a indeplini cerintele MREL.

Banca Transilvania a vandut in 29 noiembrie obligatiuni de 500 de milioane de euro, investitorii plasand ordine de peste 1.650 de milioane de euro. 90% din totalul emisiunii a fost subscrisa de investitori internationali din 21 de tari. Au subscris oferta 108 de investitori – fonduri de investitii, institutii financiare, fonduri de pensii, banci comerciale si centrale, precum si companii de asigurare si companii comerciale, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Emisiunea a fost suprasubscrisa in doar cateva ore, ceea ce a permis scaderea dobanzii de la 7,75%, la inceputul operatiunii de plasare de ordine, la 7,25%, la final. Este prima emisiune de obligatiuni cu o eticheta de tip ESG, cu o componenta de social (minim 50%) si o componenta verde, si este listata la Bursa din Dublin. Obligatiunile sunt de tip MREL, contribuind, conform standardelor europene, la asigurarea unui nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clientilor, care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Vanzarea obligatiunilor a fost coordonata de aranjorii JP Morgan SE, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V (care a fost si consultant unic pentru sustenabilitate), iar BT Capital Partners a fost co-manager. Consultantii juridici au fost Filip&Company, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, Clifford Chance Badea si Clifford Chance LLP. Deloitte Audit SRL a avut rolul de auditor financiar, iar KPMG Tax SRL a fost consultantul fiscal.

Emisiunile de obligatiuni BT din 2023:

Banca Transilvania, dubla evaluare, din partea a doua dintre cele mai importante agentii internationale de rating, Moody’s si Fitch. Banca este la prima evaluare Moody’s

Banca Transilvania a primit, la finalul lunii noiembrie a.c., rating de credit investment grade din partea Moody’s, care apreciaza la BT capitalul robust, rentabilitatea puternica si rezilienta, precum si lichiditatea semnificativa. Perspectiva stabila a rating-urilor pe termen lung ale BT reflecta asteptarile Moody’s, conform carora performanta financiara, in special capitalul si profitabilitatea, vor ramane solide, in ciuda unui context macroeconomic mai putin favorabil si in cazul in care structura pasivelor nu se schimba semnificativ pentru a indeplini cerintele MREL.

Rating-urile Moody’s pentru BT:

  • Baa2/P-2 pentru depozite pe termen lung si scurt;
  • Baa3/P-3 pentru emitenti pe termen lung si scurt;
  • Perspectiva stabila privind rating-urile pe termen lung;
  • Rating-uri de risc de contraparte (CRR) pe termen lung si scurt Baa1/P-2;
  • Evaluare de credit de baza (BCA) ba1 si un BCA ajustat;
  • Evaluari ale riscului de contraparte (CR) Baa2(cr)/P-2(cr).

De asemenea, Fitch Ratings a confirmat, in 5 decembrie a.c., la “BB plus” ratingul Bancii Transilvania pentru datoriile pe termen lung (IDR), cu perspectiva stabila. Rating-urile BT reflecta rezervele robuste de capital, sustinute de generarea interna continua de capital si profilul de finantare stabil.

Banca Transilvania este cea mai mare banca din Romania, in functie de active. Actiunile (simbol TLV) au atins un maxim istoric in acest an pe Bursa de Valori Bucuresti, capitalizarea ajungand la 18,5 miliarde de lei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!