30 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Banking & Servicii financiare – Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, despre investigaţiile la bănci: Una dintre priorităţile din 2024 este finalizarea investigaţiilor la bănci. O decizie va veni spre finalul anului, iar sancţiunile ar putea fi de zeci sau sute de milioane de euro – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În cazul în care vom da sancţiuni, acestea vor fi mari, de zeci sau sute de milioane de euro”, a spus Chiriţoiu marţi, în timpul unei conferinţe de presă.

Un an mai târziu, în toamna anului 2023, Consiliul Concurenţei a descins din nou în birourile băncilor, iar de această dată investigaţia a vizat raportările legate de Biroul de Credit, societate care administrează o bază de date organizată în sistem centralizat, ce conţine date referitoare la activitatea de creditare desfăşurată de instituţiile financiar-bancare autorizate.

Una dintre principalele priorităţi ale Consiliului Concurenţei pentru acest an este să finalizeze cele două investigaţii la bănci, privind raportările legate de Biroul de Credit şi, respectiv, o posibilă înţelegere între băncile care cotează ROBOR-ul.

Spre finalul acestui an, a spus Bogdan Chriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, băncile se pot aştepta la un răspuns. Posibilele sancţiuni, afirmă el, vor fi mari, de zeci sau sute de milioane de euro.

„Ne dorim să terminăm investigaţiile pe bănci anul acesta. Avem o investigaţie începută acum doi ani de zile şi una pe care am demarat-o anul trecut. Le vom termina în acelaşi timp, chiar dacă ele au fost începute în perioade diferite. O decizie va veni spre finalul anului. În cazul în care vom da sancţiuni, acestea vor fi mari, de zeci sau sute de milioane de euro”, a spus Chiriţoiu marţi, în timpul unei conferinţe de presă.

Consiliul Concurenţei a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei în urmă cu doi ani. Astfel, în luna noiembrie a anului 2022, instituţia de concurenţă a descins în birourile a zece bănci care cotează ROBOR-ul.

Cele zece bănci care participă la calculul indicelui ROBOR sunt  Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

Un an mai târziu, în toamna anului 2023, Consiliul Concurenţei a descins din nou în birourile băncilor, iar de această dată investigaţia a vizat raportările legate de Biroul de Credit, societate care administrează o bază de date organizată în sistem centralizat, ce conţine date referitoare la activitatea de creditare desfăşurată de instituţiile financiar-bancare autorizate.

Băncile pot interoga baza de date a Biroului de Credit atunci când li se solicită acordarea unui produs de tip credit sau atunci când monitorizează comportamentul propriilor debitori.

Bogdan Chiriţoiu a precizat în timpul conferinţei de presă că echipele de investigaţie ale acestor două anchete nu au finalizat deocamdată procesarea tuturor datelor şi emailurilor pe care le-au colectat de la băncile implicate în aceste investigaţii.Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!