9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Banking & Servicii financiare – Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei vorbeşte despre noua investigatie în sectorul bancar: Ne uităm la condiţiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienţi la credite – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Biroul de Credit este o societate pe acţiuni înfiinţată la sfârşitul anului 2003, având, la ora actuală, ca acţionari 18 bănci şi are ca obiect de activitate colectarea/prelucrarea de date privind portofoliul de clienţi – persoane fizice clienţi ai participanţilor.

Consiliul Concurentei are în derulare o investigaţie privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci participante pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID)...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către doar în limita a 250 de semne.

Consiliul Concurenţei a confirmat luni că a finalizat inspecţiile inopinate derulate la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor, în cadrul unei noi investigaţii, privind posibile înţelegeri cu scopul de a limita accesul persoanelor fizice la credite prin modul de calculare a scorului de credit.

Băncile inspectate sunt Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A..

ZIarul Financiar a anuntat săptămâna trecută derularea inspectiilor.

„Avem deja în derulare o investigaţie care vizează modul în care băncile calculează indicii de referinţă ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobânzilor. De data aceasta ne uităm şi la condiţiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienţi la credite”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În cadrul noii investigatii, Autoritatea de concurenţă are suspiciuni că acţionarii Biroului de Credit ar limita accesul persoanelor fizice la produsele şi serviciile de creditare bancară printr-o serie de acţiuni legate de stabilirea şi aplicarea scorului FICO (în funcţie de care este evaluată capacitatea unui client de a rambursa un credit).

Biroul de Credit este o societate pe acţiuni înfiinţată la sfârşitul anului 2003, având, la ora actuală, ca acţionari 18 bănci şi are ca obiect de activitate colectarea/prelucrarea de date privind portofoliul de clienţi – persoane fizice clienţi ai participanţilor.

FICO Score de la Biroul de Credit este un număr, rezultat în urma aplicării unei metode statistice care ia în calcul mai multe elemente pe baza cărora băncile stabilesc gradul de risc al unui potenţial client ce solicită un credit către o instituţie financiară.

Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Consiliul Concurentei are în derulare o investigaţie privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci participante pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID).

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!