5 C
București
marți, ianuarie 21, 2025

Banking & Servicii financiare – Bursă. Pilonul II controlează peste 40% din free floatul bursei din Bucureşti, care se tot îngustează – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Mihai Căruntu, vicepreşedinte Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România: La BVB avem, aferent ultimelor şase luni, o lichiditate de circa 2,5 milioane euro/şedinţă pentru Banca Transilvania, în jur de 2 milioane euro/şedinţă pentru Hidroelectrica şi OMV Petrom, în timp ce peste 0,5 milioane euro/şedinţă consemnăm doar pentru Romgaz şi Fondul Proprietatea.

Marea majoritate a celorlalte titluri care se regăsesc în portofoliile fondurilor de pensii se poziţionează la un nivel al lichidităţii intre 0,1 milioane euro/şedinţă şi 0,5 milioane euro/şedinţă, chiar modest pentru a putea fi absorbite în tihnă capitalurile de care dispun marii jucători instituţionali...

euro ♦ Valoarea free floatului reprezintă circa 38% din capitalizarea bursieră a pieţei reglementate ♦ Dacă excludem participaţiile fondurilor de pensii Pilon II, acest procent scade la sub 23%.

Mihai Căruntu, vicepreşedinte Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România: La BVB avem, aferent ultimelor şase luni, o lichiditate de circa 2,5 milioane euro/şedinţă pentru Banca Transilvania, în jur de 2 milioane euro/şedinţă pentru Hidroelectrica şi OMV Petrom, în timp ce peste 0,5 milioane euro/şedinţă consemnăm doar pentru Romgaz şi Fondul Proprietatea. Marea majoritate a celorlalte titluri care se regăsesc în portofoliile fondurilor de pensii se poziţionează la un nivel al lichidităţii intre 0,1 milioane euro/şedinţă şi 0,5 milioane euro/şedinţă, chiar modest pentru a putea fi absorbite în tihnă capitalurile de care dispun marii jucători instituţionali.

Mihai Căruntu, vicepreşedinte AAFBR: Este principalul motiv pentru care lichiditatea nu reuşeşte nicicum să depăşească decisiv pragul de 10 mil. euro Valoarea free floatului reprezintă circa 38% din capitalizarea bursieră a pieţei reglementate Dacă excludem participaţiile fondurilor de pensii Pilon II, acest procent scade la sub 23%.

Şi în primul an după listarea Hidroelectrica fondurile de pensii Pilon II au continuat să investească preponderent în acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, astfel că la sfârşitul lunii august 2024, fondurile obligatorii s-au apropiat sau chiar au ajuns să depăşească semnificativ pragul impresionant de 50% din free float-ul oficial al majorităţii companiilor impor­tante precum Romgaz, OMV Petrom sau Hidroelectrica.

„Recordul este consemnat în cazul MedLife unde 82% din free float a ajuns în posesia fondurilor de pensii. Dimen­siunea redusă a Bursei de Valori Bucureşti face dificilă absorbţia fluxurilor de lichidităţi din partea fondurilor de pensii. Iar conti­nua­rea cu aceeaşi intensitate a investiţiilor la BVB nu este oricum rezonabilă dat fiind impactul negativ evident asupra lichidităţii principalelor acţiuni“, scrie Mihai Căruntu, vicepreşe­dinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), într-o analiză.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!