4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Banking & Servicii financiare – Business internaţional. Pieţele europene îşi revin după ce Italia vine cu clarificări în privinţa noilor impozite aplicate băncilor. Scăderi însă pe bursa locală – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Indicele Stoxx 600, din care fac parte cele mai mari companii europene, creştea spre sfârşitul şedinţei de miercuri cu 0,6%, acţiunile bancare înregistrând unele dintre cele mai mari creşteri după ce autorităţile de la Roma au redus un impozit excepţional aplicat sectorului bancar.

Acţiunile Intesa Sanpaolo şi UniCredit, cele mai mari bănci în funcţie de active din Italia, se apreciau cu 2,8%, respectiv 4,3% după ce ministerul de finanţe al ţării a declarat că noile taxe privind veniturile nete din dobânzi nu vor depăşi 0,1% din activele totale ale unei bănci.

De altfel, vicepremierul italian Matteo Salvini declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că taxa de 40% pe profiturile suplimentare ale băncilor (windfall tax) obţinute din creşterea ratelor dobânzilor va fi folosită pentru a reduce taxele şi pentru a oferi sprijin financiar deţinătorilor de credite ipotecare, gospodăriilor şi întreprinderilor.

Indicele Stoxx 600, din care fac parte cele mai mari companii europene, creştea spre sfârşitul şedinţei de miercuri cu 0,6%, acţiunile bancare înregistrând unele dintre cele mai mari creşteri după ce autorităţile de la Roma au redus un impozit excepţional aplicat sectorului bancar. Iniţial, anunţul privind introducerea unor noi taxe pe profiturile excedentare ale băncilor italiene redusese semnificativ dinamica creditorilor europeni şi trăsese în jos principalii indici din regiune. La Milano, benchmarkul FTSE-MIB se aprecia cu 1,5%, în vreme ce FTSE 100 de la Londra creştea cu 0,8%, iar indicele german DAX înregistra un plus de 0,7%. 

În Franţa, CAC 40 urca cu 0,9%, în timp ce IBEX 35 din Spania era pe plus cu 0,5%. Acţiunile Intesa Sanpaolo şi UniCredit, cele mai mari bănci în funcţie de active din Italia, se apreciau cu 2,8%, respectiv 4,3% după ce ministerul de finanţe al ţării a declarat că noile taxe privind veniturile nete din dobânzi nu vor depăşi 0,1% din activele totale ale unei bănci. Un prim draft, publicat marţi, spunea ca taxa va avea un plafon de 25% din active. De altfel, vicepremierul italian Matteo Salvini declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că taxa de 40% pe profiturile suplimentare ale băncilor (windfall tax) obţinute din creşterea ratelor dobânzilor va fi folosită pentru a reduce taxele şi pentru a oferi sprijin financiar deţinătorilor de credite ipotecare, gospodăriilor şi întreprinderilor. Impozitul se va aplica veniturilor nete suplimentare din dobânzi atât în 2022, cât şi în 2023, ca urmare a înăspririi politicii monetare, şi se va aplica asupra veniturilor nete din dobânzi care depăşesc o creştere anuală de 3% în 2022 faţă de nivelurile din 2021 şi o creştere anuală de 6% în 2023 faţă de 2022. Băncile sunt obligate să plătească impozitul în termen de şase luni de la încheierea exerciţiului financiar. Miercuri, la 17:00, ora României,, banca de stat Monte dei Paschi di Siena creştea însă cu 3,1%, după ce a pierdut peste 10% în şedinţa de tranzacţionare de marţi, în vreme ce Banco BPM se aprecia cu 5,5%, iar indicele Stoxx 600 Banks era pe plus cu 0,7%. La Bucureşti, Banca Transilvania şi BRD   Groupe Soci t  G n rale scădeau cu 1,4%, respectiv 0,3%, pe un BET în coborâre cu 0,3%, conform BVB. Alte bănci prezente pe piaţa locală de capital, precum Alpha Bank (PBK) şi Erste Group Bank (EBS), afişau dinamici de minus 4,6%, respectiv plus 0,05%.  n pofida noilor clarificări, decizia Italiei ar putea  alimenta  dezbaterile privind impozitele pe profit în alte ţări europene şi ar putea spori şanse ca băncile să preîntâmpine noile impozite prin creşterea ratelor la depozit. Spania a introdus deja o taxă excepţională pe profitul băncilor. 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!