21.7 C
București
luni, iulie 22, 2024

Banking & Servicii financiare – Cash-ul rămâne rege în Europa Centrală şi de Est. Cehii vor să includă în constituţie dreptul de utilizare a numerarului, polonezii au respins deja limitarea plăţilor cash, ungurii transformă banii electronici în cash – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Tot în această vară, Polonia a renunţat la măsuri care ar fi urmat să limiteze valoarea maximă a tranzac ţiilor cu cash, conform Notes from Poland.

Decizia a venit după ce un partener junior din cadrul coaliţiei de guvernare a criticat restricţiile ca reprezentând o încălcare a libertăţi lor polonezilor la cererea „eurocraţi lor“ şi „lobby-ului bancar“.

Ca parte a măsurilor introduse de programul de reformă fiscală „Polish Deal“ al guvernului polonez, din 1 ianuarie 2024 plăţile cash între firme ar fi urmat să fie limitate la 8.000 de zloţi (1.800 de euro), iar plăţile consumatorilor către firme la 20.000 de zloţi (4.500 de euro)...

În Cehia, un grup de 17 senatori au propus recent un amendament constituţional care protejează drep­tul cetăţenilor de a plăti cu numerar şi de a opta să nu fie incluşi în siste­mele digitale, potrivit expatz.cz.

Măsurile vin ca reacţie la teme­rile privitoare la cerinţele electronice în creştere şi colectarea datelor.

Senatorul Jiri Oberfalzer a anun­ţat planuri de protejare a „minorităţii care respinge «electronicizarea»“. Susţinătorii amendamentului argu­men­tează că utilizarea cash-ului nu ar trebui restricţionată prin regle­mentări. În regiune, Slovacia a introdus de asemenea în această vară în consti­tuţie un astfel de drept de a plăti cu numerar achiziţiile de bunuri şi servicii.

Tot în această vară, Polonia a renunţat la măsuri care ar fi urmat să limiteze valoarea maximă a tranzac­ţiilor cu cash, conform Notes from Poland. Decizia a venit după ce un partener junior din cadrul coaliţiei de guvernare a criticat restricţiile ca reprezentând o încălcare a libertăţi­lor polonezilor la cererea „eurocraţi­lor“ şi „lobby-ului bancar“.

Ca parte a măsurilor introduse de programul de reformă fiscală „Polish Deal“ al guvernului polonez, din 1 ianuarie 2024 plăţile cash între firme ar fi urmat să fie limitate la 8.000 de zloţi (1.800 de euro), iar plăţile consumatorilor către firme la 20.000 de zloţi (4.500 de euro).

În aprilie, însă, partidul Polonia Suverană (SP) a depus legislaţie pen­tru eliminarea limitelor respective, iar aceasta a fost aprobată. În pre­zent, tranzacţiile cash între companii sunt limitate la 15.000 de zloţi şi nu există limită privind plăţile cash realizate de consumatori.

Şeful băncii centrale a ţării, Adam Glapinski, se opune de aseme­nea restricţionării plăţilor cash.

În 2021, acesta a făcut apel la guvern să se asigure că consumatorii dispun de un drept legal garantat de a plăti cu numerar.

Şi în Croaţia cash-ul rămâne rege. Consumatorii croaţi se adaptează destul de lent la plăţile electronice, în principal din cauza unei înclinaţii puternice către cash, care a reprezentat 64,5% din volumul total al tranzacţiilor de plată în 2022, relevă datele electronicpaymentsinternational.com.

Ungurii transformă banii electronici în cash prin majorarea sumei care poate fi retrasă de la casieriile din supermarketuri.

Începând cu 1 iulie, ungurii pot retrage gratuit maxim 40.000 de forinţi (107 euro) pe lună de la casieriile supermarketurilor. Serviciile de cashback au revenit în actualitate chiar de la începutul anului după ce guvernul maghiar a schimbat în decembrie regulile privind retragerile de numerar fără plata de comisioane.

Astfel, dacă până acum maghiarii puteau scoate de la bancomatul oricărei bănci gratuit în două tranşe lunare până la 150.000 de forinţi (aproximativ 380 de euro, şi clienţii magazinelor pot retrage prin cashback, gratuit, până la 40.000 de forinţi pe lună în două tranşe.Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!