12 C
București
luni, octombrie 14, 2024

Banking & Servicii financiare – Cine se sperie de dobânzi? Creditele ipotecare noi în lei: 3,1 mld. lei în septembrie, maximul lunar din 16 ani după un salt de 30%. Dobânda medie: 7,7% – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Apetitul românilor pentru locuinţe pe credit a crescut în ultimele luni, după cum reiese din statisticile BNR, creditele ipotecare noi în lei urcând în septembrie spre 3,1 mld.

Volumul ipotecarelor noi în lei din septembrie este mai mare cu circa 676 mil.

Creditarea ipotecară în lei a dat semne de revenire încă din trimestrul al doilea (T2), după declinul din T1/2023, într-un context caracterizat de incertitudini, război la graniţă, inflaţie încă mare şi dobânzi ridicate, preponderent peste 8%.

Apetitul românilor pentru locuinţe pe credit a crescut în ultimele luni, după cum reiese din statisticile BNR, creditele ipotecare noi în lei urcând în septembrie spre 3,1 mld. lei, un maxim lunar din ultimii 16 ani, în condiţiile în care dobânzile au rămas la niveluri ridicate, deşi au mai făcut un pas în spate, sub pragul de 8%.

Volumul ipotecarelor noi în lei din septembrie este mai mare cu circa 676 mil. lei, respectiv cu 28%, faţă de septembrie 2022. Dobânda medie a fost de 7,7% în septembrie. Creditarea ipotecară în lei a dat semne de revenire încă din trimestrul al doilea (T2), după declinul din T1/2023, într-un context caracterizat de incertitudini, război la graniţă, inflaţie încă mare şi dobânzi ridicate, preponderent peste 8%. O influenţă asupra avântului ipotecarelor în lei, vizibil din lunile de vară, a venit şi de la ofertele promoţionale ale unor bănci pentru refinanţări la dobânzi mai mici, uneori fixe câţiva ani. În plus, au contat şi conversiile ipotecarelor de la ROBOR la IRCC, care figurează ca fiind credite noi.

Dacă în T1/2023 creditele ipotecare noi în lei scădeau cu circa 3% faţă de T1/2022, în T2/2023 s-a înregistrat o creştere de 18% faţă de T2/2022. Iar în T3/2023 creşterea ipotecarelor noi în lei s-a amplificat, în iulie, august şi septembrie volumele lunare ale ipotecarelor noi fiind în jurul a 3 mld. lei, cu creşteri anuale de 20-30% faţă de 2022.

 În T3/2023 ipotecarele noi în lei au depăşit 9 mld. lei, după ce în T2 românii au luat credite ipotecare noi în lei de 7 mld. lei, iar în T1 totalul era de 5 mld. lei.

Cumulat, volumul ipotecarelor noi în lei în 9 luni/2023 a ajuns la 21 mld. lei, în creştere cu 14% faţă de 9 luni/2022.

 



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!