O creditare responsabilă înseamnă ca în primul rând să se întâmple creditarea, să fie o implicare mai amplă a băncilor şi IFN-urilor în finanţarea economiei reale, în conditiile în care România are un grad derizoriu de financiarizare, de 24% (intermediere financiară), a declarat Cristian Păun, Prof. Univ. Dr., Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale ASE în cadrul conferinţei organizată de ALB România, la sediul BNR, la care Ziarul Financiar este partener media.
”Pentru o creditare responsabilă e nevoie de o sofisticare a industriei, mai multă concurenţă între jucători, mai mulţi jucători, o înţelegere mai bună a diferenţei dintre ei, o reglementare mai clară a sistemului, mai mult profesionalism. Cred că partea cu creditarea „verde” e marginală încă şi trebuie să existe, în primul rând, mai multă finanţare”.
Ce a mai declarat Cristian Păun:
►Legat de Legea 243, eu cred că orice plafonare are efecte mai degrabă adverse decât cele aşteptate. Este o intervenţie a statului în mecanismul de formare a preţului în piaţă. Este un pericol pentru industrie, şi cea bancară, şi cea nebancară, pentru că s-a deschis o portiţă şi statul poate interveni şi în viitor, ca să coboare plafonul şi mai jos. Nu ajută sectorul financiar şi ar trebui să ne debarasăm de ea.
►2025 ca şi cei de după nu vor aduce schimbri semnificative la inflatie, dobânzi, deficit. Vom avea în continuare mai multi oameni decât trebuie plătiti cu salariul minim pe economie, aceeaşi spirală inflatie-salarii promovată de diferite mecanisme de guvernare. Recomand prudentă şi diversificare.
►Ar trebui să ne gândim mai mult la credite de productie. Înainte de a consuma trebuie să produci ceva. E o lectie pe care tindem să o uităm. Deficitul este principalul risc pe care îl văd eu, pentru că el se finantează prin titluri de stat, care sunt foarte atractive pentru sistemul financiar-bancare, dar reduc accesul la finantare pentru cei care produc.
► Cei care fac doar credite de consum ar trebui să se uite şi la credite adresate industriei. Micro creditele cred că se pretează bine la zona IFN-urile, leasingul face bine ce face, factoringul ar trebui să crească. Toată lumea e concentrată pe lucruri care nu duc la dezvoltare.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).