6.1 C
București
luni, decembrie 9, 2024

Banking & Servicii financiare – Economia a crescut în T1 cu 2,3%. Consumul scade ca urmare a inflaţiei şi a dobânzilor din ce în ce mai mari aşa că motorul creşterii economiei trebuie să fie investiţiile – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Datele-semnal publicate marţi de INS arată o creştere a PIB-ului în T1/2023 cu 2,3% faţă aceeaşi perioadă a anului trecut dar  nu sunt date care să indice care anume componente ale economiei au condus la un astfel de rezultat care nu e rău totuşi...

Dar era foarte greu, cu atât mai greu cu cât T1 din 2022 a fost unul foarte bun“, spune Ionuţ Dumitru, econmistul-şef al Raiffeisen Bank.

Economia a crescut în primul trimestru din 2022 cu 6,3%, aşa că o creştere peste acest prag, de 2,3%, este bună.

Economia va creşte, totuşi, cu 3% în acest an, cred economiştii. E mai departe de creşterile din trecut, dar nu este de lepădat, având în vedere situaţia complicată în care se află lumea.

Datele-semnal publicate marţi de INS arată o creştere a PIB-ului în T1/2023 cu 2,3% faţă aceeaşi perioadă a anului trecut dar  nu sunt date care să indice care anume componente ale economiei au condus la un astfel de rezultat care nu e rău totuşi, având în vedere cât de tensionată este economia lumii, în ansamblul său.

„Nu vedem nimic special în rezultatul din primul trimestru, am anticipat o astfel de evoluţie. Am citit unele opinii ale specialiştilor care anticipau o evoluţie mai bună. Dar era foarte greu, cu atât mai greu cu cât T1 din 2022 a fost unul foarte bun“, spune Ionuţ Dumitru, econmistul-şef al Raiffeisen Bank.

Economia a crescut în primul trimestru din 2022 cu 6,3%, aşa că o creştere peste acest prag, de 2,3%, este bună. PIB-ul a crescut cu 4,7% în 2022. Acum însă lucrurile se schimbă puţin. Inflaţia rămâne sus, prin urmare consumul, deşi nu scade, îşi temperează creşterea. Vom avea anul acesta o creştere a consumului între 2 şi 3%, faţă de o creştere cu două cifre în anii trecuţi, anticipează economistul Laurian Lungu.

Rolul de a prelua frâiele economiei revine acum investiţiilor, publice şi private. În economie ar trebui să intre, în acest an, cel puţin 10 miliarde de euro de la UE care, într-o bună măsură, vor merge în investiţii de infrastructură.

În primul trimestru din an, investiţiile străine directe au fost de 2,6 miliarde de euro (2,9 miliarde de euro în T1/2022), o scădere de 11%. Dar participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 2,9 miliarde de euro, în vreme creditele intragrup (împrumuturile acordate de companiile-mamă din străinătate companiilor-fiice din România şi care au fost returnate, dar BNR le ia în calcul la stabilirea ISD-urilor) au înregistrat valoarea netă negativă de 358 milioane euro.

Creşterea de 4,7% a economiei, în 2022, a fost determinată în proporţie de 3,6% de consum şi 1,3% de investiţii. Doar că, pe volum, creşterea a fost de 8% la investiţii şi de 5,2% la consum. Inflaţia rămâne foarte sus şi inhibă consumul iar acesta se temperează şi pentru că dobânzile bancare cresc, la rândul lor, puternic şi ca urmare a majorării dobânzii-cheie de către BNR. Nu doar BNR, ci toate băncile centrale din ţările în care inflaţia este mare sunt obligate să joace pe sârmă. Inflaţia, în aprilie, a fost în România de 11,2% iar rata dobânzii de politică monetară este, încă din ianuarie, de 7% (6% la depozite şi 8% la credite). BNR încearcă, prin majorarea dobânzilor, să domolească consumul şi să ducă, astfel, inflaţia în jos (dacă nu ai bani, fie din venituri, fie din împrumuturi, îţi reduci consumul). Dar o coardă de arc prea întinsă plesneşte. Aşa că dobânzile prea înalte ar putea gripa economia, ceea ce nimeni nu-şi doreşte. Avansul consumului populaţiei (până acum motorul creşterii economice)  a scăzut de la un plus de 5,5% în T1/2022 la 5,2% în T1/2023, iar economiştii prevăd o creştere de maximum 3% pe întreg anul.

Industria scade (minus 5% în primele două luni din an, an/an)  ca urmare a preţurilor la materii prime şi energie sau a disfuncţionalităţilor în lanţurile de aprovizionare. Construcţiile merg însă bine, cu un plus de 9% în primele două luni, an/an, şi, mai important, construcţiile inginereşti (lucrările de infrastructură, deci investiţiile) au avansat cu 21%.

Aşa că economia, pe ansamblu, creşte, chiar dacă mai încet, iar avansul anual ar urma să fie undeva la 3%.

„Poate unii sunt dezamăgiţi, dar noi am anticipat această evoluţie – am spus 2,3% în T1 şi aşa a fost. Datele INS nu schimbă cu nimic anticiparea noastră pentru o creştere de 3% a PIB în 2023“, spune Ionuţ Dumitru.

„Avansul consumului s-a temperat, dar serviciile merg foarte bine. Cred că vom avea o creştere economică de 3% sau chiar puţin peste“, spune, la rândul lui, Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

 

Alţii aşteptau însă mai mult.

„Creşterea PIB-ului în T1/2023 a fost sub aşteptările noastre şi sub consensul Bloomberg, ambele prognoze mizând pe o creştere de 4%, an/an. Ne menţinem previziunile noastre de creştere a PIB-ului de 2,1% la final de an. Datele detaliate vor fi publicate pe 8 iunie (când vor fi publicate de INS datele detaliate despre evoluţia economiei în T1 – n. red.)“, potrivit Erste Bank, proprietarul BCR.

Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania scrie, într-o analiză a băncii privind rezultatele la T1 că inflaţia este factorul principal care a condus la temperarea ritmului de creştere a PIB: „Deteriorarea ritmului de creştere din economia naţională (evoluţie în convergenţă cu cea din zona euro, principalul partener economic) a fost determinată de nivelul ridicat al presiunilor inflaţioniste şi persistenţa incertitudinilor la un grad înalt“. Banca Transilvania mizează pe o creştere economică de 2,9% pentru economia României, în 2023.

Comisia Europeană  a îmbunătăţit luni prognoza de creştere economică pentru România, în 2023, de la 2,5% (în prognoza intermediară de iarnă) la 3,2%.

În prognozele anteroare apariţiei datelor la T1, Comisia Europeană a anticipat o creştere economică de 3,2% pentru România, în 2023, Comisia Naţională de Prognoză o creştere de 2,8%, Banca Mondială una de 2,6% iar FMI de 2,4%.

În privinţa instituţiilor bancare, Raiffeisen Bank crede într-o creştere a PIB de 3%, Banca Transilvania anticipează un avans de 2,9% şi Erste Bank (BCR) de 2,1%.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!