3.1 C
București
marți, decembrie 3, 2024

Banking & Servicii financiare – Florin Bâlcan, ALB: În contextul în care vine o directivă de consum în care merge în direcţia aceasta de a se asigura că nu există dobânzi excesive, cumva am înţeles că este o nevoie în această direcţie şi la noi în ţară. Ceea ce ne-am dorit în discuţiile cu legiuitorul a fost să ne asigurăm că orice formă de lege vine nu are un impact nedorit asupra sectorului – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

„Versiunea de lege la care s-a ajuns în momentul de faţă este o lege care ajută consumatorul, îi dă mai multe posibilităţi, o rată mai redusă, sumă mai mare, termen diferit.

Costul de acordare al unui împrumut nu este neaparat direct proporţional cu suma acordată între un împrumut de 1.000 lei şi unul de 100.000 euro, costul de acrodare nu o să fie proporţional la fel de mare.

În contextul în care vine o directivă de consum în care merge în direcţia aceasta de a se asigura că nu există dobânzi excesive, cumva am înţeles că este o nevoie în această direcţie şi la noi în ţară. Ceea ce ne-am dorit în discuţiile cu legiuitorul a fost să ne asigurăm că orice formă de lege vine nu are un impact nedorit asupra sectorului, a spus Florin Bâlcan, Preşedinte Consiliul de Credit de Consum, ALB, în cadrul conferinţei organizată de ALB România la sediul BNR, la care Ziarul Financiar este partener media.

„Versiunea de lege la care s-a ajuns în momentul de faţă este o lege care ajută consumatorul, îi dă mai multe posibilităţi, o rată mai redusă, sumă mai mare, termen diferit. Credem că poate corectează nişte excese din piaţă, dar mai ales credem că permite jucătorilor oneşti să continue să-şi exercite rolul”, a mai adăugat Florin Bâlcan

Ce a mai spus Florin Bâlcan, Preşedinte Consiliul de Credit de Consum ALB

Adesea ne lovim de această idee că suntem scumpi, iar adevărul este că trăim realităţi diferite. Sunt destule elemente pe care le facem diferit faţă de bancă.

Din perspectiva costului de finanţare, nu atragem depozite, deci trebuie să luăm de pe piaţa externă.

Astăzi , un cost de finanţare este dublu faţă de ce pune banca pe piaţă. Din start am pornit că suntem mai scumpi. Ulterior, ne ducem la categorii mai riscante de clienţi, iar acest risc se va regăsi într-o dobândă mai mare.  

Costul de acordare al unui împrumut nu este neaparat direct proporţional cu suma acordată între un împrumut de 1.000 lei şi unul de 100.000 euro, costul de acrodare nu o să fie proporţional la fel de mare.

Pe de altă parte, nu ne dorim să fim foarte scumpi, dar asta este realitatea.  Acest lucru nu ne împiedică să discutăm de creditare responsabilă şi nu ne împiedică să fim responsabili.

Cred că sunt câteva elemente importante pe care le putem face, primul este transparenţa. Să ne asigurăm că avem clienţii informaţi cu toate costurile. În al doilea rând să nu îi supraîndatorăm şi le dăm  cât îşi permit. Apoi vorbim de educaţie financiară, unde toţi ar trebui să continuăm să ajutăm clienţii să înţeleagă când e bine să ia un împrumut.

Am mai văzut exemple în Slovacia unde au venit cu plafonări atât de puternice încât mulţi au ieşti de pe piaţă.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!