30.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Banking & Servicii financiare – Franklin Templeton, reacţie după ce Boloş a anunţat că se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de FP, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii: Am creat o valoare adăugată suplimentară pentru România ca destinație de investiții, ceea ce a contribuit la creșterea valorii pentru acționarii Fondului – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Franklin Templeton, administrator al Fondului Proprietate, a creat o valoare adăugată suplimentară pentru România ca destinație de investiții, ceea ce a contribuit la creșterea valorii pentru acționarii Fondului, a reacţionat, în această dimineaţă, Frankln Templeton, după ce ministrul finanţelor Marcel Boloş a anunţat că se opune, în AGA de azi, vânzării participațiilor mari încă deținute de FP, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii.

Prin administrarea Fondului Proprietatea în această perioadă, Franklin Templeton a creat o valoare adăugată suplimentară pentru România ca destinație de investiții, ceea ce, la rândul său, a contribuit la creșterea valorii pentru acționarii Fondului.

Profit.ro a scris că Ministerul Finanțelor Publice va vota, în AGEA din 13 februarie, împotriva tuturor propunerilor puse pe ordinea de zi de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, potrivit declaraţiilor lui Marcel Boloș.

Franklin Templeton, administrator al Fondului Proprietate, a creat o valoare adăugată suplimentară pentru România ca destinație de investiții, ceea ce a contribuit la creșterea valorii pentru acționarii Fondului, a reacţionat, în această dimineaţă, Frankln Templeton, după ce ministrul finanţelor Marcel Boloş a anunţat că se opune, în AGA de azi, vânzării participațiilor mari încă deținute de FP, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii.  

În contextul Adunării Generale a Acționarilor Fondului Proprietatea, programată pentru data de 13 februarie 2024, Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitatea sa de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic (“Administratorul Fondului”) al Fondului Proprietatea S.A. (denumit în continuare “Fondul”), face următoarea declarație:

“În calitate de Administrator al Fondului Proprietatea în ultimii 14 ani, Franklin Templeton s-a concentrat în totalitate pe deblocarea și generarea de valoare semnificativă pentru toți acționarii Fondului. Acesta continuă să fie obiectivul nostru principal, în cadrul parametrilor mandatului nostru, așa cum a fost aprobat de către acționarii Fondului Proprietatea.

De când a preluat mandatul de administrare al Fondului în anul 2011, Franklin Templeton a obținut rezultate remarcabile pentru acționarii Fondului Proprietatea, printre care:

  • a generat randamente anuale compuse de 20,29% în lei (și 16,90% în dolari) pentru acționari, de la listarea Fondului la BVB. Acest lucru se poate compara în mod favorabil cu mulți indici bursieri.
  • a distribuit peste 28,5 miliarde RON (6,9 miliarde dolari[1]) acționarilor săi printr-o combinație de dividende, răscumpărări de acțiuni și oferte publice de cumpărare, de la înființarea Fondului.
  • a finalizat 14 programe de răscumpărare de acțiuni în valoare de 10.319,5 milioane lei și a propus acționarilor începerea celui de-al 15-lea program de răscumpărare[2].

Prin administrarea Fondului Proprietatea în această perioadă, Franklin Templeton a creat o valoare adăugată suplimentară pentru România ca destinație de investiții, ceea ce, la rândul său, a contribuit la creșterea valorii pentru acționarii Fondului. Acest lucru include:

  • listarea cu succes a participației Fondului în Hidroelectrica în iulie 2023 (10,5 miliarde lei), care a fost cea mai mare listare din România până în prezent și una dintre cele mai mari listări din Europa de Est.
  • atragerea a peste 1,5 miliarde dolari în materie de investiții în portofoliu străin în România începând cu 2011.
  • executarea a 35 de tranzacții private și 14 exit-uri complete prin intermediul pieței de capital, cu o valoare cumulată de peste 19,8 miliarde lei (4,3 miliarde dolari)[3]
  • creșterea semnificativă a vizibilității Fondului, a României și a pieței locale în rândul investitorilor internaționali globali, prin organizarea a 6.200 de întâlniri, 2.200 de teleconferințe și peste 260 de road-show-uri, evenimente de tip “Zilele Investitorilor” și conferințe începând din 2011.”

[1] La 31 decembrie 2023

[2] Sub rezerva aprobării acționarilor în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din 13 februarie 2024.

[3] Suma include vânzarea participației Fondului în capitalul social al Engie, care este supusă aprobării acționarilor în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din 13 februarie 2024

Profit.ro a scris că Ministerul Finanțelor Publice va vota, în AGEA din 13 februarie, împotriva tuturor propunerilor puse pe ordinea de zi de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, potrivit declaraţiilor lui Marcel Boloș. Finanțele au nevoie și de susținerea fondurilor private de pensii acționare FP pentru a-și impune poziția, susținere pe care au mai obținut-o la AGA precedentă, când s-a prelungit cu doar un an mandatul Franklin Tempeton, față de patru ani cât se intenționa.

Franklin Templeton a convocat astăzi acționarii FP pentru aprobarea răscumpărării a maxim 1.000.000.000 acțiuni proprii în 2024, pentru aprobarea vânzării pachetului de acțiuni la Engie România, dar și pentru aprobarea vânzării în 2024 a unor pachete de acțiuni la Aeroporturi București, CN Administrația Porturilor Maritime SA, Societatea Națională a Sării SA, Alro SA, potrivit informațiilor transmise BVB. 

Finanțele au anunțat încă din toamna anului trecut că vor ca FP să cofinanțeze o componentă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României și au solicitat atunci ca AGA Fondului să aprobe organizarea unei proceduri competitive de selecție a unui nou administrator, precum și schimbarea obiectivelor de administrare.

Franklin Templeton convoacă acționarii FP pentru aprobarea răscumpărării a maxim 1.000.000.000 acțiuni proprii în 2024; FP vrea să vândă în 2024 acțiuni de la Aeroporturi București, Administrația Porturilor Maritime, Salrom, Alro

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!