Guvernul a aprobat, azi, ordonanța de urgență care vizează completarea legislației referitoare la piața de capital și combaterea publicității înșelătoare în domeniul investițiilor, potrivit Gabrielei Horga, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, pentru piata de capital.
Este un act normativ care ne va permite să îi protejăm mai bine pe cetățeni de fraudele financiare online, să creștem accesul la piața de capital, inclusiv pentru autoritățile locale și pentru IMM-uri, a scris ea.
Gabriela Horga a transmis: “Am coordonat acest proiect în calitate de vicepreședinte al ASF pentru sectorul instrumente și investiții financiare. Mă bucur că am reușit, cu ajutorul echipei de la ASF, finalizarea proiectului în primele două luni de la preluarea mandatului, urmând apoi dezbaterea publică și procesul de avizare.
Am prioritizat acest proiect, după ce a fost blocat timp de doi ani, iar de la începutul acestui an a trecut prin ample consultări cu piața de capital.
Autoritatea a dat dovadă de transparență și am respectat opiniile specialiștilor în domeniu.
Avem astăzi mai multe instrumente pentru a sprijini dezvoltarea și creșterea atractivității pieței de capital si pentru a-i proteja pe investitori.
« Una dintre modificările importante se referă la o modalitate de finanțare alternativă pentru primăriile care au proiecte de dezvoltare prin intermediului pieței de capital, prin emisiunea de obligațiuni cu prospect de emisiune adresat tuturor investitorilor.
Va permite autorităților publice locale să aibă posibilitatea să supună, voluntar, aprobării de către ASF a unui prospect de emisiune atunci când intenționează să realizeze o ofertă publică de titluri de datorie sau intenționează să admită titlurile de datorie pe o piață reglementată.
Această prevedere va dezvolta piața autohtonă de obligațiuni, prin creșterea transparenței emisiunilor de astfel obligațiuni municipale și prin adresarea către un număr mai mare de investitori, cetățenii putând investi în aceste instrumente ce finanțează proiectelor locale.
« O altă modificare se referă la blocarea de către ASF a accesului la site-urile entităților neautorizate care oferă servicii de investiții, care practică tehnici deînșelare, manipulare și publicitate agresivă.
Înseamnă un mediu mai sigur pentru investitori și protejarea investitorilor locali.
ASF va putea solicita furnizorilor de rețele și serviciilor de comunicații restricționarea accesului de pe teritoriul României către paginile online ale entităților neautorizate, prin care se oferă servicii de investiții. O asemenea prevedere este importantă în contextul intensificării încercărilor de fraude financiare online, prin lansarea de afirmații false care vizează determinarea cetățenilor să ofere sume de bani. Aceste fraude sunt diverse și se pot referi la tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau la alte produse financiare fictive.
« Actul normativ reglementează finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii de către clienții profesionali menționați de legislația în vigoare, de exemplu entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de ASF. O astfel de măsură vizează susținerea dezvoltării IMM-urilor, în condițiile în care acestea vor avea inclusiv posibilitatea de a accesa fonduri UE.
Proiectul contribuie la îndeplinirea unor obiective generale și specifice incluse în “Strategia Autorității de Supraveghere Financiară pentru dezvoltarea pieței de capital 2023-2026” – aceasta strategie fiind realizată împreună cu OCDE, iar îndeplinirea obiectivelor strategiei fiind o recomandare prioritară în procesul de aderare la OCDE.
Avem în continuare alte două obiective pe termen scurt importante în materie de reglementare: promovarea legii 24 și finalizarea legii ecosistem, în ceea ce privește legislația fondurilor de investiții”.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).