12.8 C
București
joi, martie 20, 2025

Banking & Servicii financiare – În timp ce Cehia şi Ungaria taie cu prudenţă dobânzile, în Polonia s-ar putea vorbi de o reducere a costurilor de finanţare de-abia din martie cel mai devreme – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Strategii băncii au redus dobân da de referinţă cu un sfert de punct procentual la 4,25%, prelungind seria de tăieri de dobânzi la a şaptea reuniune.

Cu economia continuându-şi re dre sarea firavă de pe urma şocului pandemiei, ultimele date au indicat o cerere mai slabă pentru exporturi, o creştere sub aşteptări a salariilor şi un avans al inflaţiei către ţinta oficială de 2%...

Acesta a reiterat de ase menea un avertisment că banca şi-ar putea opri reducerile de do bânzi, care au ajuns acum la 275 puncte bază din decembrie, la nive luri încă restrictive dacă întrevede un pericol mai mare de creştere a preţurilor determinate de consum...

Banca centrală a Cehiei a semnalat că va avea în continuare o abordare precaută cu privire la rela­xarea în continuare a politicii mone­tare după ce a tăiat costurile de finan­ţare la cel mai scăzut nivel din aproa­pe trei ani în această săptămână, scrie Bloomberg.

Strategii băncii au redus dobân­da de referinţă cu un sfert de punct procentual la 4,25%, prelungind seria de tăieri de dobânzi la a şaptea reuniune.

Cu economia continuându-şi re­dre­sarea firavă de pe urma şocului pandemiei, ultimele date au indicat o cerere mai slabă pentru exporturi, o creştere sub aşteptări a salariilor şi un avans al inflaţiei către ţinta oficială de 2%.

Guvernatorul Ales Michl a a­nun­ţat că oficialii vor analiza acum „cu grijă“ viitoare reduceri, sublini­ind presiunile inflaţioniste persisten­te din servicii. Acesta a reiterat de ase­menea un avertisment că banca şi-ar putea opri reducerile de do­bânzi, care au ajuns acum la 275 puncte bază din decembrie, la nive­luri încă restrictive dacă întrevede un pericol mai mare de creştere a preţurilor determinate de consum.

Michl a refuzat să comenteze cu privire la aşteptările pieţelor sau să ofere indicii concrete legate de calea viitoare a dobânzilor. Jaromir Gec, economist la Komercni Banka, anti­ci­pează reduceri de 25 de puncte bază la fiecare din cele două şedinţe care au mai rămas în acest an.

Ungaria şi-a reluat în această săp­tămână reducerea costurilor de fi­nanţare în condiţiile în care înceti­ni­rea inflaţiei şi reducerile de do­bânzi operate de marile bănci centrale ale lumii au crescut spaţiul de manevră al strategilor.

Banca centrală a ţării a redus dobânda de referinţă cu un sfert de punct la 6,5%. Banca menţinuse dobânzile neschimbate în august după 15 reduceri lunare consecutive.

„Consiliul Monetar va continua să ia decizii prudente, răbdătoare şi orientate către stabilitate“, a declarat viceguvernatorul băncii Barnabas Virag.

Banca centrală anticipează o încetinire a creşterii preţurilor la 3,1% în septembrie, de la 3,4% în august, înainte ca aceasta să accelereze la 4,2% în decembrie.

În Polonia, discuţiile privitoare la reduceri de dobânzi ar putea începe în martie cel mai devreme, a declarat bancherul central Iwona Duda, conform Reuters.

Dobânda de referinţă a Poloniei a fost menţinută neschimbată la 5,75% din octombrie 2023 pe fondul nesiguranţei privind evoluţia inflaţiei generată parţial de semnele de întrebare legate de politica guvernului privind preţurile la energie.

„Este dificil să vorbim de reduceri de dobânzi când suntem din nou într-un mediu cu inflaţie în creştere. Se pare că vârful inflaţiei va veni în martie sau aprilie 2025“, a declarat Duda.

Deşi sub aşteptări, vânzările de retail din Polonia au fost cu 2,6% mai mari în august faţă de aceeaşil ună a anului trecut, potrivit rp.pl.

 

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!