27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Banking & Servicii financiare – Inflaţia din SUA încetineşte, oferind Fed spaţiu pentru a pune majorările de dobânzi pe pauză. În Europa, oficialii BCE încep să accepte că majorările nu se vor opri în vară – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Indicele preţurilor de consum a avansat cu 4,9%, sub aşteptări, în apri lie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, coborând sub pragul de 5% pentru prima dată în doi ani.

Acest lucru ar putea însemna o a treia posibilă mişcare în septembrie, ceea ce ar duce dobânda la depozite la 4% de la nivelul actual de 3,25%.

Aşteptările consumatorilor privitoare la inflaţia din zona euro au crescut „semnificativ“ în martie, întărind argumentele oficialilor BCE care spun că ar putea fi nevoie ca finanţarea să fie scumpită dincolo de vară.

Inflaţia din SUA a dat semne de moderare în aprilie, banca cen­tra­lă americană (Fed) câştigând astfel spaţiu pentru a-şi opri majorările de dobânzi în scurt timp, scrie Reuters.

Indicele preţurilor de consum a avansat cu 4,9%, sub aşteptări, în apri­lie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, coborând sub pragul de 5% pentru prima dată în doi ani. Ex­clu­zând alimentele şi energia, inflaţia de bază a încetinit de asemenea uşor.

Datele sugerează că inflaţia îşi temperează creşterea pe măsură ce un an de majorări de dobânzi şi pro­blemele recente din sectorul bancar încep să se resimtă la nivel economic. Totuşi, preţurile în general continuă să crească într-un ritm alert, iar piaţa locurilor de muncă rămâne robustă.

Fed va avea nevoie de mai multe date pentru a fi sigur că presiunile inflaţioniste urmează o traiectorie des­cendentă susţinută.

În Europa, oficialii Băncii Cen­trale Europene încep să admită că ar putea fi necesar ca majorările de do­bânzi să continue în septembrie pen­tru ca inflaţia să fie adusă complet sub control, potrivit unor surse familiare cu discuţiile, citate de Bloomberg.

Unii strategi speculează că două majorări previzionate de un sfert de punct ar putea să nu fie suficiente pen­tru a îmblânzi creşterea preţurilor.

Acest lucru ar putea însemna o a treia posibilă mişcare în septembrie, ceea ce ar duce dobânda la depozite la 4% de la nivelul actual de 3,25%. Până acum, oficialii băncii vor mai fi dispus de încă două seturi de esti­mări, date pri­vind inflaţia şi un al son­daj trimes­trial privitor la credi­tarea bancară.

Cu următoarea şedinţă de poli­ti­că monetară a BCE la peste o lună dis­tanţă, nu a fost luată încă nicio de­cizie. Nu există de asemenea senti­mentul că ciclul înăspririi politicii monetare se apropie de o pauză.

Joachim Nagel, membru al consiliului guvernator al BCE, a refuzat recent să excludă posibilitatea ca majorările de dobânzi să persiste dincolo de vară.

Aşteptările consumatorilor privitoare la inflaţia din zona euro au crescut „semnificativ“ în martie, întărind argumentele oficialilor BCE care spun că ar putea fi nevoie ca finanţarea să fie scumpită dincolo de vară.

Aşteptările pentru următoarele 12 luni au crescut la 5% de la 4,5% în februarie.

Opiniile consumatorilor şi investitorilor cu privire la evoluţia preţurilor reprezintă unul din factorii pe care BCE îi ia în considerare când ia decizii privind dobânzile.

În timp ce inflaţia generală a încetinit la 7% de la vârful alcătuit din două cifre, inflaţia de bază care exclude elemente volatile cum ar fi alimentele şi energia, se menţine în apropiere de un maxim record.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!