-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Banking & Servicii financiare – Inflaţia se duce în jos, dar abia în 2024, când va fi sub dobânda-cheie, vor începe dobânzile să scadă. Cursul de schimb a ajutat foarte mult în temperarea inflaţiei şi în stabilitatea financiară. Activitatea de creditare s-a temperat, era normal – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Ce observ eu, inclusiv în zona euro, este că trebuie să păstrăm ratele de dobândă la un nivel relativ mai înalt până când avem confirmarea că inflaţia vine sub rata dobânzii.

În acelaşi timp, el a explicat că ratele de dobândă trebuie să rămână la un nivel înalt, fapt pe care l-a sesizat şi în zona euro, iar o posibilă începere a scăderii dobânzilor va veni în măsura în care se observă în mod clar că inflaţia se duce în jos, sub dobânda de politică monetară.

„Ce observ eu, inclusiv în zona euro, este că trebuie să păstrăm ratele de dobândă la un nivel relativ mai înalt până când avem confirmarea că inflaţia vine sub rata dobânzii.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR:
Ce observ eu, inclusiv în zona euro, este că trebuie să păstrăm ratele de dobândă la un nivel relativ mai înalt până când avem confirmarea că inflaţia vine sub rata dobânzii. Vom începe să coborâm dobânzile în măsura în care vedem că inflaţia vine în mod clar în jos, sub dobânda de politică monetară. Anul acesta este exclus.

♦ Cotaţia României la riscul de ţară rămâne la un nivel înalt ♦ BNR sprijină programul de ajustare fiscală şi consolidare fiscală al Guvernului, chiar dacă încă nu se ştie exact ce implică.

Inflaţia se află pe o traiectorie de scădere, dar ritmul este unul mai domol decât aşteptările, fapt pentru care posbilitatea ca banca centrală să scadă dobânzile nu se ia în calcul sub nicio formă anul acesta, ci abia anul viitor, când va exista confirmarea că inflaţia se află sub nivelul dobânzii de politică monetară, după cum reiese din declaraţiile lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Banca centrală a majorat prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2023 la 7,5%, de la 7,1% cât estima anterior.

„Rata anuală a inflaţiei măsurată cu indicele preţurilor de consum şi-a accentuat parcursul descendent în trimestrul doi din 2023. Determinanţii principali care au dus rata inflaţiei în jos sunt dezinflaţia puternică la nivelul bunurilor energetice, continuarea corecţiei cotaţiilor la materiile prime, acordul procesatorilor şi comercianţilor de a reduce preţul de consum al laptelui, temperarea în continuare a aşteptărilor inflaţioniste ale operatorilor economici. Cursul de schimb ne-a ajutat în temperarea inflaţiei şi în stabilitatea financiară, menţinerea unui tonus relativ pozitiv la nivelul populaţiei, în ciuda presiunilor puternice care au venit ca urmare a războiului din Ucraina“, a explicat Mugur Isărescu în cadrul conferinţei de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.

În ceea ce priveşte scăderea dobânzilor, guvernatorul BNR a subliniat că anul acesta este exclusă. În acelaşi timp, el a explicat că ratele de dobândă trebuie să rămână la un nivel înalt, fapt pe care l-a sesizat şi în zona euro, iar o posibilă începere a scăderii dobânzilor va veni în măsura în care se observă în mod clar că inflaţia se duce în jos, sub dobânda de politică monetară.

„Ce observ eu, inclusiv în zona euro, este că trebuie să păstrăm ratele de dobândă la un nivel relativ mai înalt până când avem confirmarea că inflaţia vine sub rata dobânzii. Vom începe să coborâm dobânzile în măsura în care vedem că inflaţia vine în mod clar în jos, sub dobânda de politică monetară. Anul acesta este exclus“, a explicat Mugur Isărescu.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!