Anul financiar 2024 a adus rezultate negative pentru companiile din indicele BET de la BVB, reflectând impactul presiunilor macroeconomice, provocărilor specifice sectoarelor şi evoluţiilor la nivel de companie. Veniturile totale au rămas aproape neschimbate, crescând cu doar 0,6% comparativ cu anul precedent, EBITDA s-a contractat cu 16,6%, iar venitul net a scăzut cu 1,8%, arată o analiză realizată de Divo Pulitika, Fund Manager, InterCapital Asset Management.
Aceste cifre exclud evenimentele unice, precum achiziţia OTP de către Banca Transilvania şi vânzarea activelor Digi din Spania. Dacă acestea ar fi incluse, venitul net ar fi crescut cu 15%.
La valorile actuale, indicele BET se tranzacţionează la un raport ajustat P/E de 9,7x, ceea ce îl face competitiv în regiune. Acesta rămâne sub nivelurile NASDAQ (32x), S&P 500 (24x), DAX (17x), WIG20 din Polonia (15x), MSCI Emerging şi CROBEX10 din Croaţia (ambele la 14x), fiind aliniat cu SBITOP din Slovenia (9,5x). Indicele Greciei şi cel al Ungariei se tranzacţionează la niveluri mai reduse, de 9x şi, respectiv, 7x.
În 2024, companiile din producţia de energie, care reprezintă aproape jumătate din indicele BET, au înregistrat performanţe semnificativ sub aşteptări şi au fost principalul factor de scădere a performanţei generale a indicelui. Acest grup include OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica şi Premier Energy. Sectorul a raportat o scădere anuală de 10% a veniturilor, însoţită de o reducere de 23% a EBITDA şi de o diminuare de 15% a venitului net. Toţi cei cinci producători de energie au înregistrat scăderi la nivelul principalilor indicatori financiari, cu excepţia Premier Energy, care a avut un impact pozitiv de 1,1% asupra veniturilor totale ale indicelui, şi a Romgaz, care a contribuit cu 1,7% la profitul indicelui datorită eliminării contribuţiei de solidaritate.
Această performanţă generală slabă a fost determinată în mare parte de scăderea preţurilor la energie comparativ cu 2023, la care s-au adăugat condiţiile hidrologice sub nivelul optim care au influenţat negativ producţia Hidroelectrica. OMV Petrom a avut cel mai mare impact negativ asupra indicelui, reducând veniturile cu 2,1% şi EBITDA cu 4,9%, în timp ce Hidroelectrica a contribuit la cea mai mare scădere a venitului net, de -6,1%.
Per ansamblu, sectorul energetic a determinat scăderea indicelui BET cu 4,5% la nivelul veniturilor, 15,3% pentru EBITDA şi 8,4% pentru venitul net.
Companiile de transport şi distribuţie a energiei, care reprezintă aproape 10% din indice, au avut, în general, o performanţă pozitivă, deoarece rezultatele lor sunt determinate de mecanisme diferite faţă de producţia de energie, având reglementări distincte şi un accent mai puternic pe volume. Această categorie include Transgaz, Electrica şi Transelectrica, al căror impact asupra veniturilor totale a fost neglijabil, însă au contribuit la o creştere de 1,2% a EBITDA şi o majorare de 0,6% a profitului net. Dintre acestea, Transgaz a avut cel mai semnificativ impact pozitiv asupra veniturilor (+0,6%), EBITDA (+1,3%) şi venitului net (+1,3%) în cadrul indicelui. În schimb, Electrica a înregistrat scăderi pentru toţi indicatorii financiari, reducând venitul net al indicelui cu 1,8%.
Sectorul bancar, format din Banca Transilvania şi BRD Groupe Société Générale, care împreună deţin o pondere de 27% în indice, a fost cel mai performant segment în 2024. Venitul net al Băncii Transilvania a crescut cu 31% faţă de anul precedent, chiar şi excluzând câştigul unic de 815 milioane de lei din achiziţia OTP. Sectorul bancar a contribuit cu aproape 3% la veniturile totale ale indicelui şi cu 7,5% la venitul net, Banca Transilvania având cel mai mare impact asupra veniturilor (+3,5%) şi a venitului net (+6,8%), în timp ce EBITDA nu este calculată pentru bănci.
Restul companiilor din indicele BET, care includ atât firme antreprenoriale, cât şi companii consacrate din diverse industrii, sunt Digi, MedLife, Fondul Proprietatea, One United Properties, Aquila, Antibiotice, TTS, Sphera Franchise Group, Teraplast şi Purcari, au avut o performanţă variată. Deşi majoritatea companiilor din acest segment au raportat creşteri ale veniturilor, contribuind cu 2,2% la creşterea indicelui BET, TTS a fost excepţia, înregistrând o scădere semnificativă.
Potrivit analizei, anul financiar 2024 a evidenţiat dezechilibre sectoriale în indicele BET. În timp ce acţiunile bancare au oferit o rezilienţă necesară, iar companiile de transport al energiei au rămas stabile, performanţa slabă a producătorilor de energie a avut un impact negativ asupra pieţei în ansamblu. Privind spre viitor, factorii cheie de monitorizat includ evoluţia preţurilor la energie, politicile fiscale ale guvernului şi perspectiva ratingului de credit al României, toate acestea putând fi influenţate suplimentar de alegerile prezidenţiale programate pentru luna mai 2025.
În ciuda acestor provocări, acţiunile româneşti rămân atractive datorită evaluărilor relativ scăzute şi distribuirii consistente de dividende. În cazul în care condiţiile macroeconomice se stabilizează şi sectoarele cheie îşi revin, 2025 ar putea oferi un potenţial de creştere.
Datele utilizate în această analiză se bazează pe rezultatele financiare preliminare neauditate pentru 2024 publicate de companiile respective. În unele cazuri, aceste rezultate nu sunt consolidate, iar în altele sunt furnizate doar cifrele privind profitul net total, fără a evidenţia partea atribuibilă acţionarilor majoritari
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).