3.7 C
București
vineri, martie 21, 2025

Banking & Servicii financiare – Interviu ZF. Beata Javorcik, BERD, avertizează: Modelul creşterii pe baza investiţiilor străine şi a recuperării decalajului faţă de UE s-a epuizat. Trebuie să vă schimbaţi sursa de creştere de la investiţii străine către propriile inovaţii şi va fi foarte dificil. De acum, dezvoltarea economică va trebui să vină din creşterea de productivitate – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Beata Javorcik, economist-şef, BERD: Dacă ne uităm la cheltuielile per capita pentru cercetare şi dezvoltare sau la numărul de brevete pe cap de locuitor, Europa de Est, şi în special România, nu ocupă poziţii foarte bune în clasamente. Economistul-şef a BERD Beata Javorcik a spus ieri într-un interviu pentru ZF în marja evenimentului de lansare

Beata Javorcik, economist-şef, BERD: Dacă ne uităm la cheltuielile per capita pentru cercetare şi dezvoltare sau la numărul de brevete pe cap de locuitor, Europa de Est, şi în special România, nu ocupă poziţii foarte bune în clasamente.

Economistul-şef a BERD Beata Javorcik a spus ieri într-un interviu pentru ZF în marja evenimentului de lansare a Raportului de tranziţie al BERD pentru România aferent 2024-2025 că România şi celelalte state din Europa de Est trebuie să îşi schimbe modelul de creştere pentru că nu se mai pot baza ca în ultimii 35 de ani pe investiţii străine directe. Astfel, statele din această regiune trebuie să treacă la  creşterea productivităţii prin cercetare-dezvoltare.

„Recent, am sărbătorit 30 de ani de proces de tranziţie în regiune. Statele membre ale UE din Europa de Est au înre­gistrat progrese remarcabile, iar veniturile lor au crescut foarte rapid. Progresul ţărilor postcomuniste care sunt acum membre ale UE a fost enorm şi cred că oamenii uită adesea acest lucru atunci când se concentrează pe fluctuaţiile economice pe termen scurt“, a spus Beata Javorcik. Ea a mai explicat că în primii 30 de ani regiunea Europei de Est a recuperat decalajul faţă de economiile dezvoltate, dar acum lucrurile sunt diferite pentru că sursele creşterii bazate pe recuperarea decalajului încep să se epuizeze.

„În primii 30 de ani, regiunea a recuperat decalajul faţă de economiile dezvoltate, iar acest proces s-a bazat pe fluxuri de capital străin şi pe transferul de cunoştinţe din afară. Aceste cunoştinţe au fost integrate în echipamente de capital, în componente şi au fost aduse de companii străine. De fapt, cel mai mare beneficiu al investiţiilor străine directe (FDI) nu este capitalul, ci cunoştinţele. Rolul FDI a fost să ajute firmele locale să lucreze diferit, observând practicile companiilor străine şi devenind furnizorii acestora. Ceea ce este diferit acum este că sursele creşterii bazate pe recuperarea decalajului încep să se epuizeze, deoarece statele membre ale Uniunii Europene din Europa de Est, inclusiv România, sunt mult mai aproape de nivelul mediu de dezvoltare al UE. Asta înseamnă că trebuie să schimbe sursa creşterii, orientându-se către inovarea proprie – un proces mult mai dificil, deoarece acum creşterea trebuie să provină din îmbunătăţirea productivităţii“, a explicat economistul-şef al BERD.

Prin urmare, dacă înainte totul era despre implementarea a ceea ce făceau alţii, acum trebuie să se găsească propriul mod de a deveni mai productivi, a mai adăugat Beata Javorcik.

„Dacă înainte implementam ceea ce alţii făceau deja, acum trebuie să găsim propriul nostru mod de a deveni mai productivi, de a descoperi produse şi tehnologii noi. Ce înseamnă acest lucru? Probabil că trebuie să investim mai mult în cercetare şi dezvoltare (R&D). Din acest punct de vedere, dacă ne uităm la cheltuielile per capita pentru R&D sau la numărul de brevete pe cap de locuitor, Europa de Est, şi în special România, nu ocupă poziţii foarte bune în clasamente. Acesta este un aspect pe care trebuie să îl schimbăm dacă vrem să creştem mai rapid.“

 



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!