Beata Javorcik, economist-şef, BERD:
În ultimii ani, consumul privat a fost motorul creşterii economice în România, dar, pe măsură ce creşterile salariale încetinesc, acest rol va deveni mai puţin important. Este esenţial ca România să atragă investiţii, atât interne, cât şi externe. Pentru a face acest lucru, este important să continue reformele. Mediul extern nu poate fi controlat în totalitate, dar lucrurile din interiorul ţării pot fi schimbate.
♦ Există reforme structurale şi îmbunătăţiri ale climatului de afaceri care pot debloca noi surse de creştere economică ♦ Mediul extern nu poate fi controlat în totalitate, dar lucrurile din interiorul ţării pot fi schimbate ♦ Guvernele ezită adesea să-şi asume costurile politice ale acestor reforme. Procesul de aderare a reprezentat un angajament pentru aceste reforme, un punct de ancorare. Acum că aderarea nu mai este un factor, PNRR poate deveni noul punct de referinţă pentru reforme, a explicat Beata Javorcik pentru ZF.
Cel mai bun mod de a îmbunătăţi percepţia investitorilor este ca România să fie văzută ca o ţară care ia măsuri pentru a îmbunătăţi climatul de afaceri şi pentru a atrage investiţii străine directe. Dacă sunt implementate iniţiative pozitive, acest lucru va transmite un semnal puternic investitorilor că România este deschisă pentru afaceri şi serioasă în privinţa atragerii investiţiilor externe, a spus Beata Javorcik, economist-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în cadrul unui interviu pentru ZF.
În ceea ce priveşte procesul de convergenţă al României către media şi standardul european, Beata Javorcik susţine că acest proces nu s-a finalizat încă, mai este suficient drum de parcurs pentru a atinge standardele de viaţă din Europa de Vest. Pe de altă parte, economistul-şef al BERD consideră că acest lucru înseamnă o fereastră de oportunitate pentru România.
„România nu a finalizat procesul de convergenţă către media UE. Este o ţară care a făcut progrese mari, dar mai are un drum de parcurs pentru a ajunge la standardele de viaţă din Europa de Vest. De obicei, ţările cu un venit pe cap de locuitor mai mic tind să crească mai repede decât cele bogate. Acest lucru înseamnă că România are o fereastră de oportunitate datorită fondurilor europene disponibile, care leagă mâinile guvernului şi îl obligă să investească în creştere pe termen lung. Astfel, România îşi poate stabili o traiectorie de creştere mai bună.“
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).